Northern Lights

Vanlige spørsmål om nordlys

Svar på spørsmålene dine om hvor og hvordan du får sett det fantastiske nordlyset og vitenskapen bak lyset.

Vanlige spørsmål: Når, hvor og hvordan du kan se nordlyset

Nordlys er vanligst å se i polare regioner, innenfor en radius på 2500 km fra den magnetiske Nordpolen. Dette området er kjent som nordlyssonen eller nordlysovalen.

Det betyr at jo lenger nord du reiser, desto større sannsynlighet er det for at du ser nordlyset. Det beste stedet å jakte på nordlys er over den nordlige polarsirkelen (66°33’ nord), som er grunnen til at Nord-Norge og Svalbard er noen av de beste stedene å finne nordlys på.

Hurtigruten seiler direkte under nordlyssonen i Nord-Norge, som er et område med hyppig nordlysaktivitet. Av de 34 havnene vi besøker fra Bergen til Kirkenes, er 22 nord for polarsirkelen. Så du vil få mange muligheter til å se verdens beste lysshow.

Og siden vi er til sjøs er sjansene våre enda større siden vi unngår lysforurensning fra land, så det vil si at nordlyset vil være enda sterkere og livligere.

Nordlyset oppstår faktisk nesten hele året, men det er bare mørkt nok til å se det i høst- og vintermånedene fra september til mars, med noen få muligheter til å se det tidlig om våren.

Nordlyset er vanligst å se mellom kl. 17.00 og 02.00. Det vises som regel ikke veldig lenge om gangen før det glir forbi og kommer tilbake senere. Et godt show kan vare imellom 15 og 30 minutter, men hvis vi er skikkelig heldige, kan det vare i flere timer.

Men om sommeren er det ikke nok mørketimer til å se nordlyset. I stedet står solen sterkt på himmelen hele døgnet over den nordlige polarsirkelen fra juni til august, og nordlyset får ingen sjanse til å skinne gjennom.

Hver kveld er unik, og mye avhenger av skydekke og andre faktorer. Når skipene våre seiler direkte under nordlyssonen, er det mulig å se lysene mer enn én gang per kveld, og flere ganger i løpet av vår 12-dagers klassiske sjøreise.

Nordlyset oppstår ofte i noen få magiske minutter om gangen. Et godt show kan vare imellom 15 og 30 minutter, men hvis vi er skikkelig heldige, kan det vare i flere timer.

For å se nordlyset må himmelen være mørk og skyfri. Noen mener at nordlyset oppstår i kaldere temperaturer, men det er ikke tilfellet. Denne ideen kommer av at temperaturene har en tendens til å synke når himmelen er klar og skyfri.

Selv om vi ikke kan garantere noe 100 %, er sjansene for å se nordlyset på en reise med Hurtigruten mellom oktober og mars veldig, veldig høye. Siden vi er på riktig sted til riktig tid (dvs. Nord-Norge om vinteren) føler vi oss trygge på å tilby et unikt Nordlysløfte.

Men det finnes prognoser vi kan følge. Kp-indeksen anses som regel som den mest nøyaktige prognosen og er mye mer pålitelig enn værmeldingen. Prognosen er basert på den planetariske magnetiske indeksen på en skala fra én til ni, der én er veldig lav aktivitet og ni er veldig høy.

Det geofysiske institutt ved University of Alaska har et supert nettsted som lar deg se forventet aktivitet i alle nord- og sørlysregioner. Du kan også registrere deg for å motta nordlysvarsler på e-post og bli varslet om når aktiviteten stiger over fire til fem på Kp-skalaen.

Det finnes noen grunnprinsipper som er viktige å huske på når vi vil ta bilder eller filme nordlyset, fra å ha riktig utstyr til å sørge for at kameraet er stabilt nok til å fange opp de magiske lysene på himmelen.

Men vi har sett lysene hvert år siden 1890, så her er våre eksperttips til hvordan du får tatt de beste bildene og videoene av nordlyset.

Vanlige spørsmål: Vitenskapen bak nordlyset

Lysshowet vi ser fra bakken forårsakes av elektriske partikler som kommer inn i jordens øvre atmosfære i svært høy hastighet.

Ja og nei. Solsyklusen omhandler mengden solflekker på solens overflate. Denne syklusen varer imellom 11 og 15 år. Når solen er på sitt mest aktive og produserer mange solflekker, kalles det maksimal solaktivitet, og når antallet solflekker er på sitt minste, kalles det minimal solaktivitet.

Nordlyset blir mer aktivt og intenst ved maksimal solaktivitet og i de tre årene like etter toppen. I denne perioden kan det være mulig å se nordlyset lenger sør enn vanlig på grunn av økningen i elektrisk ladede partikler som når jorden.

Men nordlyset som uansett pleier å oppstå rundt polene, er ikke avhengig av solflekker i det hele tatt. Så selv om det er sant at solflekkene påvirker lyset, gjelder det ikke steder under nordlysovalen.

Hunder ser ofte opp mot himmelen og bjeffer når nordlyset er fremme, så dette kan tyde på at andre dyr også er oppmerksomme på lyset. Selv om vi ikke kan være sikre, er det veldokumentert at dyr kan føle ting som mennesker ikke kan føle. Det er mulig at noen dyr kanskje kan føle de naturlige forstyrrelsene som skapes av nordlyset.

Det avhenger av hvor intenst nordlyset er. Månelys kan påvirke synligheten av nordlyset hvis det er svakt, mens sterkt månelys kan gjøre det vanskeligere og kanskje umulig å se nordlyset. Hvis du vil se hvordan en hel fremvisning utvikler seg, er det lurest å satse på å se det ved nymåne.

Men hvis nordlyset er sterkt, vil du kunne se det selv ved fullt månelys.

Det finnes historier om folk som bor under nordlyset, spesielt inuittsamfunn, som hevder å ha hørt at nordlyset lager lyd. Det finnes vitenskapelige teorier om at en type elektrisk utlading fra nordlyset kan avgi en lyd som kan høres av mennesker, men dette er ikke bevist ennå.

Det er forsøkt å ta lydopptak av nordlyset, men så langt har de ikke klart å fange noe opp. Dette er fordi lyd ikke beveger seg like fort som lys. Nordlyset oppstår 100 km oppe i himmelen, så alt som lager lyd må også bevege seg nærmere lysets hastighet. Hvis ikke, vil lyden komme så sent etter lyset at du ikke vil forbinde de to fenomenene.

Nordlyset og sørlyset er speilbilder av hverandre. Når det er sommer ved den nordlige polarsirkelen – når nordlyset ikke er synlig – er det vinter i Antarktis, så da vil aurora australis, eller sørlyset, være synlig der.

Nordlyset er bedre kjent siden det er lettere å komme til i Arktis og det er mer å se og gjøre i regionen. Om vinteren omgis Antarktis av tykk, flytende pakkis som gjør det nærmest umulig å komme til. Til sammenligning er norskekysten, Alaska, Nord-Canada, Grønland, Island og de nordligste delene av Skandinavia og Russland befolkede områder med gode besøksmuligheter for folk som vil oppleve nordlyset.

Både nord- og sørlyset kan ses fra verdensrommet. Astronauter på den internasjonale romstasjonen får se begge polarlysene når de reiser rundt jordkloden.

Men utsikten fra verdensrommet er mye mindre variabel enn den fra jorden. Fra bakken vokser nordlysstrukturene på himmelen og tar ny form avhengig av din avstand fra dem, så lyset varierer mye mer.

Det oppstår nord- og sørlys på Mars, Jupiter, Saturn og – tror vi – Uranus og Neptun. Lysene på Jupiter og Saturn danner utslipp i ultrafiolett og infrarødt som ikke er synlig for det blotte øyet, men spesielle kameraer kan fange dem opp. Det kan være synlige lys der også, men de ser ikke ut som lysene vi ser på jorden.

Polarlyset på Mars er helt annerledes enn det på andre planeter. I motsetning til jorden, har ikke Mars noe globalt magnetisk felt. Siden polarlyset avhenger av planetens magnetiske felt, oppstår ikke polarlys på Mars som ringer som det vi ser på jorden. Polarlyset på Mars oppstår bare på bestemte steder der det er magnetiske steiner på overflaten, og lyset oppstår på et mye mindre område.

Nordlyset oppstår så høyt oppe i atmosfæren at det ikke er noen trussel for folk som ser dem fra bakken.

Selve nordlyset er ikke skadelig for mennesker, men de elektrisk ladede partiklene som dannes kan ha noen mulige negative effekter på infrastruktur og teknologi. Partiklene produserer en elektrisk strøm som når bakken som, i ekstreme tilfeller, kan påvirke strømlinjer, olje- og gasslinjer, datanettverk og iCloud-systemer.