Tips når du skal fotografere nordlyset
Skal du på tur for å se nordlys, eller bor du kanskje i nærheten av dem? Uansett, her er noen tips for fotografer som ønsker å fange aurora borealis fenomenet.
Hvordan fange nordlyset med Stian Klo
Apple, National Geographic, Lonely Planet, BBC Travel og Nike. Listen er lang og eksklusiv, og de har alle kjøpt bildene hans. Vi møtte Stian Klo, den prisvinnende fotografen på dekket av M/S Vesterålen, en oktoberkveld.
Stian vokste opp i Harstad, der nordlyset ofte danser på vinterhimmelen. Men selv om det er et nokså vanlig syn der, blir han alltid målløs over skjønnheten. Naturen her oppe er utrolig vakker, men den blir magisk når den bader i nordlys. Som fotograf, er jeg opptatt av å fange denne vakre naturen, slik at verden kan se hva som finnes av skjønnhet her.
Når jeg jobber fra Hurtigruten, fanger jeg nordlyset på en helt spesiell måte. Når skipet seiler ut fra land, og bort fra konkurrerende lyskilder fra bebyggelse, opplever man nordlyset veldig intenst. Nordlys som speiler seg i vinterhavet, bidrar dessuten til en magisk effekt. Reiser du med Hurtigruten på vintertid, er du nesten garantert å se den fargesprakende himmeldansen.
Foto: Stian Klo
Her deler Stian noen tips for hvordan du fanger de beste nordlysbildene:
Når du fotograferer ombord på et skip, må du innstille kameraet for å
kompensere for skipets bevegelse.
- Sikre stabilitet. Bruk en tripod for å sikre stabilitet. Nordlyset er i konstant bevegelse.Et stativ gjør at du kan ta skarpe bilder med lengre eksponeringstid.
- For å sikre bildeskarphet i bevegelse, må lukkerhastigheten være 1 /200sek
eller mer - Innstill kamera til høy ISO verdi for så rask lukkerhastighet som mulig. Men det finnes ingen ideell ISO for nordlys, siden lyset varierer i lysstyrke og bevegelse. Test hvor høyt du kan sette ISO og sjekk hvilket resultat du får.
- Hvilken lukkertid er best? En enkel regel er at hvis nordlyset du ser er klart og aktivt, kan du prøve en lukkertid på 5 til 10 sekunder. Hvis nordlyset beveger seg sakte, sett lukkertid på 12 til 20 sekunder eller 20 til 25 sekunder hvis nordlyset er svakt.
- Når man tar bilder i mørket, må kameraobjektivet være så åpent som mulig. For best resultat, sett blenderen (f-stop) på minst f4 for at nok lys skal slippe inn. Har blenderen f2.8, benytt den i stedet.
- For å fange nordlyset må du justere fokuseringen. Mange kameraobjektiver gir mulighet for infinity-fokus ∞. Har du uendelig-symbolet - ∞ - på ditt objektiv, er sjansen for et vellykket resultat stor. Sett kamera på manuelt fokus og deretter sett på infinity - ∞ -. Test deg deretter fram til et resultat du blir fornøyd med.
10 tips for nybegynnere når du skal fotografere nordlyset
Det er ingen faste regler når det gjelder fotografering av nordlys, og det er flere ting som spiller inn når det gjelder å ta det perfekte bildet. Ettersom alle kameraer og objektiver vil gi forskjellige resultater må du nesten prøve deg frem for å finne ut hva som klaffer. Det er også verdt å bemerke at ingen nordlys er like. Dermed vil innstillingene som virker en dag kanskje ikke virke den neste. Men ikke la dette sette en demper på fotografigleden ; å eksperimentere med forskjellige innstillinger og se hvordan bildene blir er en del av moroa.
For å få deg i gang har vi satt sammen noen tips som vil hjelpe deg å ta flotte bilder av nordlyset. Vi håper de vil hjelpe deg til å ta minneverdige bilder.
1. Manuell innstilling
For det første trenger du et kamera med manuell innstilling. Det er viktig å kunne kontrollere de forskjellige innstillingene når man fotograferer nordlys. Husk å skru på manuelt fokus, og skru av blitzen.
2. Vær stødig
Ettersom nordlyset er i konstant bevegelse over himmelen vil du trenge et fotostativ for å holde kameraet stødig. Et stativ gjør at du kan ta skarpe bilder med lengre eksponeringstid, noe som er spesielt effektivt når du er ombord Hurtigruten.
3. Batterier
Du trenger også ekstra, fulladete batterier. Batterier tappes fortere i kaldt vær, men har du noen klare i lomma vil du fortsatt ha sjansen til å ta vinnerbildet selv om du skulle gå tom for batteri.
4. Minnekort
Pass på at minnekortet har stor lagringskapasitet, eller ta med flere minnekort. Det er to gode grunner til at det er bra å ha ekstra lagringsplass:
- Hvis du har planer om å redigere bildene burde du ta dem i RAW-format. Dette gir deg muligheten til å kapre all data i sensoren, men ulempen er at RAW bruker mye lagringsplass.
- Det kan ta tid å ta det perfekte bilde, men hvis du har flere minnekort vil du i hvert fall ikke slippe opp for plass før du har vinnerbildet.
5. Kameraobjektiv
Et kameraobjektiv med vidvinkel gjør at du kan fange så mye av himmelen som mulig, og dermed mer av lysshowet. Til dette anbefales et kameraobjektiv med blenderåpning som er minimum f4, ideelt f2.8.
Annet utstyr som kan være godt å ha:
- Jo nyere DSLR-kameraet ditt er, desto bedre. Nyere kameraer har høyere ISO innstillinger.
- Med en ekstern utløser kan du kontrollere kameraet på avstand. Dette vil redusere uklarhetene som kan oppstå når du trykker ned lukkeren manuelt.
6. Fokusering
For å fange nordlyset som danser over himmelen vil du måtte justere fokuseringen. Mange kameraobjektiver har et uendelighetssymbol (∞). Begynn med denne innstillingen og juster så fokuset etter behov.
Tips fra proffene:
Prøv å fokuser objektivet i løpet av dagen. Det er mye enklere å justere fokuset i dagslys når du kan se mer av landskapet.
Hvis mulig, pek deg ut en stjerne eller planet på nattehimmelen og bruk den som markør når du setter fokuset.
7. ISO
Det finnes ingen ideell ISO når du tar bilder av nordlys. Det kommer an på hvor mye ekstra lys du trenger og hvordan ISO påvirker de andre innstillingene, slik som lukkertiden og blenderen. Høyere ISO betyr at mer lys slippes inn, men ulempen er at bildene blir mer kornete.
8. Lukkertid
Du trenger også å finne ut hvilken lukkertid som fungerer best. Dette kan være problematisk ettersom du ikke vil vite hvor strålende og raske lysene er før du ser dem. En enkel regel er at hvis nordlyset du ser er klart og aktivt, kan du prøve en lukkertid på mellom 5 og 10 sekunder. Hvis nordlyset beveger seg sakte, sett lukkertiden på mellom 12 og 20 sekunder, og mellom 20 og 25 sekunder om nordlyset er svakt.
9. Blender
Når man tar bilder i mørket burde kameraobjektivet være så åpent som mulig. For best resultat, sett blenderen (f-stop) på minst f4 for at nok lys skal slippe inn til å klare å kapre nordlyset. Hvis blenderen kan justeres til f.8, gjør det i stedet. Men går du lavere enn det kan bildene bli kornete.
10. Hvitbalanse
Hvitbalansen burde stå på ‘dagslys’ slik at lyset i bildene ikke blir for gult eller blått.
Det viktigste er…
Nordlyset er en magisk opplevelse og ingenting er bedre enn å se det med egne øyne. Husk å la kameraet ligge i ny og ne slik at du får opplevd øyeblikket. Hvis du ønsker å prøve å kapre nordlyset på film anbefaler vi at du ikke bekymrer deg altfor mye for detaljene – bare knips i vei og juster innstillingene ved behov.
Og om du ikke klarer å få nordlyset på film vil du allikevel ha flotte minner av å ha sett det danse over deg.