Myter og legender

Det er ikke rart at Aurora Borealis har påvirket historier gjennom tidene. Tenk deg å stirre på grønne, røde og lilla lys som flimrer over himmelen. Fengslene? helt sikkert! Skummelt? Det kan du være sikker på! I dag kjenner vi vitenskapen bak lysene, men gamle historier har forsøkt å forklare dem som alt fra broer til etterliv til farlige monstre.

Etter å ha påvirket kunst, historie og religion, er myter og legender bak nordlyset en fascinerende innsikt i tankegangen til forskjellige mennesker på tvers av kontinenter.

Norrøne myter og legender

Mange av de mest dramatiske fortellingene i norrøn mytologi har vært inspirert av nordlyset. Mens vikingene verdsatte lyset og trodde at det var gudenes jordiske manifestasjoner, var andre nordiske folk redd det. For å beskytte seg mot det lagde de historier om farene nordlyset kunne medbringe, og slik oppstod det overtro rundt lysets tilstedeværelse. Disse norrøne mytene og legendene kom fra de nordiske landene i Nord-Europa og Nord-Atlanteren.

Heltene lyste opp himmelen

Odin var sjefsguden og hersket over Åsgard. Han var høyt verdsatt blant vikingene og holdt til i Valhall, hvor han forberedte seg til Ragnarok – en rekke hendelser som ville føre til gudenes ende og en ny begynnelse. Ifølge legenden var Ragnarokk forutbestemt og skulle bli Odins største kamp. Dermed ville han trenge de beste og modigste krigerne på sin side. Under hver krig på jorden plukket Odin ut de som skulle dø og slutte seg til ham i Valhall. Valkyriene – kvinnelige krigere på hesterygg med rustning, spyd og skjold – ledet Odins utvalgte krigere til Valhall. Vikingene trodde at nordlyset som lyste opp himmelen var refleksjoner av rustningen til Valkyrier som ledet krigere til Odin. 

Noen legender hevder at nordlyset var pusten til de modige krigerne som døde i kamp. I andre historier fortelles det at nordlyset var Bifrostbroen, en glødende pulserende bue som ledet de falne til deres siste hvilested i Valhall. 

Fare i lyset?

For samene hadde ikke nordlyset noen tilknytning til heltedåder eller modighet. I stedet så samene på nordlyset som noe som skulle fryktes og respekteres. Når nordlyset flammet over himmelen ble det sett på som et ondt varsel.

Samene trodde at nordlyset var sjelene til de døde og derfor skulle det ikke snakkes om. Det var også sett på som farlig om du veivet, plystret eller sang under det, ettersom dette kunne gjøre lyset oppmerksom på at du var der. Hvis det la merke til deg kunne det strekke seg ned og føre deg med seg opp i himmelen. En mer skummel tolkning var at nordlyset kunne strekke seg ned og kutte av hodet ditt! Det er fortsatt mange samer i dag som for sikkerhets skyld holder seg innendørs når nordlyset lyser opp himmelen.

Mytiske ildrever    

Det finske ordet for nordlys er revontulet, som direkte oversatt betyr ‘ildrev’. Navnet kommer fra en fin fortelling om at det var arktiske rever som lagde nordlyset. Disse ildrevene løp gjennom himmelen så fort at de store pelshalene deres kom borti fjellene, hvilket førte til at det oppsto gnister som lyste opp himmelen. En tilsvarende historie forteller at når ildrevene løp, sveipet halene deres opp snøflak som ble tatt av måneskinnet og dermed dannet nordlyset. Denne versjonen av myten forklarer også hvorfor nordlyset bare kan ses om vinteren, ettersom det ikke er noe snø om sommeren.

En utbredt fasinasjon 

Men det var ikke bare disse komplekse mytene som slo røtter i norrøne samfunn. På Island, for eksempel, trodde man at nordlyset hjalp til å gjøre barnefødsel mindre smertefullt. Men gravide kvinner måtte ikke se direkte på nordlyset, for da ville barnet bli skjeløyd. På Grønland trodde de at nordlyset var sjelene til barn som hadde dødd under fødselen, mens i Norge ble det hevdet at nordlyset var sjelene til gamle jomfruer som danset i himmelen og vinket til de under.

Uansett hvilken av disse fantastiske fortellingene som kaprer fantasien din er en ting sikkert, norrøne samfunn tilegnet nordlyset store krefter og betydning. Om nordlyset bragte med seg godt eller ondt var det uansett like magisk og beundret den gang som det fortsetter å være i dag. 

Nordamerikanske myter og legender

Mange av historiene om nordlyset fra urbefolkningen i Nord-Amerika kommer av troen på at lyset er sjelene til døde forfedre. De trodde også at nordlyset var sjelen til dyrene de jaktet på. Men det var ikke alle som så like velvillig på nordlyset.

Nordlyset og livets sirkel  

I noen av historiene fra den amerikanske urbefolkningen mente de at nordlyset var faklene til ånder som ledsaget de nylig avdødes sjeler til det neste liv. De trodde at nordlyset laget en plystrelyd for å kunne kommunisere med de på jorden. Dette skulle bli svart med hvisking. Eskimoene trodde at de kunne snakke med sine døde slektninger gjennom nordlyset. Creeindianerne trodde sterkt på ’livets sirkel’. Også de trodde nordlyset var en måte å kommunisere med sine forfedre på, og hvis en hund bjeffet mot lyset betydde det at den gjenkjente en av sine tidligere ledsagere.

Algonquinstammen i Canada og Nord-Michigan mente at jordens skaper, Nanabozho, flyttet langt nord og tente et stort bål. Nordlyset var refleksjonen av dette bålet, og et bevis på at selv om han var langt borte tenkte han fortsatt på dem. Menominee-indianerne i Wisconsin hadde enda en forklaring på lysene; de trodde at nordlyset kom fra faklene til kjemper som fisket om natten.

Inuitene i Nord-Grønland trodde at nordlyset var sjelene til de avdøde som spilte overjordiske spill med et hvalrosskranium, mens andre lokale inuitsamfunn mente at det var hvalrossene som spilte med menneskekranium. 

Nordlys og dødsvarsel 

Men det var Ikke alle som fant trøst i nordlyset, mange mente tvert imot at det var et ondt varsel. Prærieindianerne trodde at lyset var refleksjonen av store bål med gedigne flammer, tent opp av stammer fra nord under massive kokegryter som de brukte til å koke sine fiender.

Men om det ble sett på som et godt eller ondt varsel, hadde disse mytene en ting til felles – de brakte til live nordlysets magiske krefter. Til og med i dag, med alle våre vitenskapelige teorier om nordlyset, kan det føles som en spirituell opplevelse å stå under det og titte opp mot himmelen, akkurat som den amerikanske urbefolkningen må ha opplevd det for lenge siden.

I Hudson Bay, Canada, trodde de at lyset var lanternene til demoner som lette etter sjeler. Fox-indianerne i Wisconsin mente at nordlyset var de rastløse sjelene til deres falne fiender som prøvde å gjenoppstå for å få hevn – og ble derfor sett på som et varsel om krig. Inuitsamfunn i Alaska fryktet også nordlyset og hadde alltid kniv med seg for å beskytte seg mot nordlysets onde ånder.

Europeiske myter og legender

Det har vært mange observasjoner av nordlys i Europa gjennom tidene, hvilket har ført til en rik flora av myter og historier.

Før vitenskapen kunne forklare hvordan nordlyset ble skapt, prøvde folk å forstå lysets eksistens ved å finne opp historier. Selv om nordlyset kan oppleves oftere og mer intenst i auroraovalen over den nordlige polarsirkelen, kan det også av og til sees lengre sør når det er mye solaktivitet. Det har vært mange observasjoner av nordlys i Europa gjennom tidene, hvilket har ført til en rik flora av myter og historier.

Varsel om blodsutgytelse  

Nordlyset lengre sør i Europa har ofte en dyprød farge. Dette kan forklare hvorfor folk i Sør-Europa tolket de dansende blodrøde stripene som et ondt varsel. Når det flammende røde lyset lyste opp himmelen over Europa ble det sett på som et varsel om krig og andre farer. 

Den franske revolusjonen på slutten av det 18. århundret er et eksempel på dette. I ukene før det franske monarkiet ble bekjempet, ble et skinnende rødt nordlys sett over England og Skottland, og folk hevdet at de hadde hørt store hærer krige oppe i himmelen. Disse skremte tilskuerne mente at lyset varslet om forestående krig og død.

Skottene kalte nordlyset for ‘Merry Dancers’, men i motsetning til det livlige navnet var danserne falne engler eller himmelske krigere som kjempet mot hverandre i en storslagen kamp. I Hebridene finnes det mye blodstein. Disse vakre steinene er grønne med røde flekker og skottene trodde at disse røde flekkene var bloddråper som falt ned på stenene fra de krigerske Merry Dancers som kjempet i himmelen. 

Godt tegn  

Men det var ikke alle som så nordlyset som et illevarslende tegn på undergang og elendighet. Mange kulturer i Nord-Europa så tvert imot nordlyset som et godt tegn. Folk i Estland trodde for eksempel at nordlyset som lyste opp himmelen var flotte sleder som førte gjester til spektakulære bryllupsfeiringer i himmelen.

Mange myter brukte historier om dyr og naturen for å forklare nordlyset. Noen mente at nordlys fremtrådte når hvalene lekte, mens danskene trodde at lyset ble laget av svaner som konkurrerte om hvem som kunne fly lengst nord. Ifølge legenden ble noen av svanene fanget i isen, og når de prøvde å komme seg løs flakset de med vingene og skapte virvlende lys på himmelen.

Svenske fiskere gledet seg til å se nordlyset. De trodde at lyset var refleksjoner av store stimer av sild som svømte i nærheten. For dem betød nordlyset stor lykke, og var et løfte om en bra fangst.

I gresk-romersk mytologi er Aurora personliggjøringen av daggry, og søsteren til solen og månen. Grekerne og romerne trodde at Aurora suste over himmelen i vognen sin hver dag for å varsle sin bror og søster om at en ny dag var kommet. Når man ser nordlyset strekke seg over himmelen er det lett å se hvordan denne historien ble til.

Europeere har igjennom tidene prøvd å forstå hva nordlyset er, og forklaringene i denne artikkelen er bare noen få av alle mytene og legendene som har oppstått omkring dette fenomenet. Bli med oss på en tur med Hurtigruten Northern Lights Cruise for å se nordlyset selv, eller klikk her for å lære mer om vitenskapen bak dem. 

Nordlyset

Lær alt du trenger om naturens eget lysshow, Aurora Borealis, og hvordan du kan se dem. 

Vår egen side om nordlys inkluderer informasjon om:

  • Hvordan de oppstår
  • Hvor du kan se dem
  • Historier og legender
  • Tips når du skal fotografere