
Hvordan oppstår nordlyset?
Aurora borealis, eller nordlys, har eksistert så lenge planeten vår har eksistert. Dinosaurene gikk under det, akkurat som vi gjør den dag i dag. Det er en uforanderlig del av verdenen vår. Men hva er det som skaper dette forbløffende fenomenet?
Hvorfor blir det nordlys?
Nordlys forårsakes av elektriske partikler som kommer inn i jordens øvre atmosfære i svært høy hastighet. Disse partiklene, som kalles også for solvind, kommer opprinnelig fra solen. Partiklene sendes ut som bølgepartikler, og disse beveger seg mellom 300 og 500 kilometer i sekundet i alle retninger.
Siden jorden går i bane rundt solen, kolliderer en liten andel av disse partiklene med jorden vår. Rundt 98 % av disse partiklene avledes av jordens magnetiske felt, før de fortsetter reisen videre ut i verdensrommet. Men en liten andel lekker inn gjennom jordens magnetfelt og sendes ned mot de magnetiske nord- og sydpolene.
Når disse ladede partiklene treffer atomene og molekylene høyt oppe i atmosfæren, stimuleres atomene og avgir et unikt fargemønster før de brytes ned til sin opprinnelige tilstand. Dette skaper to glødende ringer med polarlysstråling rundt Nord- og Sydpolen, kjent som nord- og sørlysovaler.
Hva forårsaker de ulike fargene i nordlyset?
Jordens atmosfære består av ulike atomer som ligger på ulike nivåer i atmosfæren. Disse atomene stimuleres av partikler fra solen som kolliderer med dem, og dette skaper fargene vi ser i nordlyset.
Den vanligste fargen vi ser i nordlyset er grønn. Når solvinden treffer millioner av oksygenatomer i jordens atmosfære samtidig, avgir de et grønt lys som vi kan se fra bakken.
Det røde lyset vi av og til ser i nordlyset forårsakes også av oksygenatomer. Disse partiklene finnes høyere opp i atmosfæren og avgir et rødt lys med lavere energi. Så selv om den røde fargen alltid er der, er øynene våre fem ganger mindre sensitive for rødt lys enn grønt, så vi ser det ikke alltid.
En stor del av jordens atmosfære består av nitrogen, men partiklene fra solvinden må treffe atomene mye hardere for å stimulere dem. Når dette skjer og nitrogenatomene begynner å brytes ned, avgir de et lilla lys. Det er ikke ofte vi får sett denne fargen, og det skjer som regel under spesielt høy nordlysaktivitet.