
Nordlys: Intervju med Dr John Mason MBE
Dr Mason har samarbeidet med Hurtigruten siden 2007 og dette vil bli hans tiende sammenhengende vintersesong. Noen av oss på Hurtigruten fikk muligheten til å tilbringe ettermiddagen med Dr Mason og spørre han om alt mulig angående nordlyset.
Anvendt fysiker Dr John Mason MBE har tilbrakt store deler av sitt liv med å jakte på nordlyset. Han har vært medlem av Royal Astronomical Society siden 1976, og er den tidligere presidenten av the British Astronomical Society. Han holder forelesninger over hele England og er hovedforeleser, kasserer og trustee ved the South Downs Planetarium and Science Centre. Som en god venn av den forhenværende Sir Patrick Moore, har Dr Mason også vært gjest på tv-programmet The Sky at Night minst 15 ganger.
Vi hadde opprinnelig planlagt å tilbringe bare en time med Dr Mason, men det ble raskt flere. Hans store iver over nordlyset og vitenskapen bak det, er smittsom. Hans kolossale entusiasme ble tydelig så snart han begynte å prate. I løpet av de neste tre og en halv timene lærte han oss alt som var å vite om nordlyset, og viste oss diagrammer og lysbilder av hans egne flotte nordlysbilder.
Når ble du først interessert i nordlyset?
Dr Mason husker øyeblikket da han så nordlyset for første gang – det er ikke noe man lett glemmer. I 1972, da han var hjemme i Sussex, fikk han se sitt første glimt av nordlyset som danset over himmelen. «Jeg hadde vært interessert i astronomi siden jeg var syv, men hadde aldri sett nordlyset før. Den femte august 1972 var det en fantastisk nordlysoppvisning som var lett synlig over hele England. Jeg bodde i et mørkt, landlig område og pleide å gå ut om kvelden for å se opp på himmelen. Den kvelden så jeg en bue over himmelen. Jeg visste ikke hva det var, men da jeg så det forandre seg innså jeg at det måtte være nordlys.»
Dette etterlot et sterkt inntrykk på Dr Mason og var begynnelsen på hans kjærlighetsaffære med nordlyset. «Det var første gang jeg så det og jeg har vært fasinert av det siden. Da jeg var 30 år begynte jeg å reise ofte til Arktis og tok regelmessige turer for å vise folk nordlyset.»
«Det var første gang jeg så det og jeg har vært fasinert av det siden.»
Hva er det som er så spesielt med nordlyset?
Å oppleve nordlys står ofte øverst på de flestes ønskeliste, men hva er det som gjør det så spesielt? Hvorfor burde folk velge Arktis som reisemål istedenfor en sydentur? Dr Mason forklarer, «Nordlyset er en av naturens mest utrolige opplevelser. Noe av det som er så tiltrekkende med nordlyset er at det er så uforutsigbart.»
Hvis du er heldig nok til å se nordlyset, vil showet være unikt. Dr Mason forklarer, «Det er det samme som snøflak; det finnes millioner av dem, men ingen er identiske. Alle auroraoppvisninger har likheter – de kan begynne på samme måten, de kan utfolde seg likt, men ingen vil noen gang være helt like.»
Legender i lysene
Gjennom tidene brakte nordlyset både ærefrykt og redsel blant folk som så dem – og slik oppstod så mytene om nordlyset. «Det finnes så mange legender om nordlyset. Legendene viser at folk ikke forstod hva som skjedde, så de gjorde det vi mennesker alltid gjør; de relaterte det til deres egne opplevelser ved å se familiære ting i lysene. Alle historiene angående nordlys relaterer til måten mennesker oppfatter ting på.»
Vi spurte hvilke av disse legendene han liker best. «Mange av nordlysstrukturene ser ut som buer og stripete halvsirkler på himmelen. Dette førte til legenden om at det var en bro mellom himmelen og jorden. Folk trodde at stripene, som beveger seg bortover ‘broen’ fra høyre til venstre, var avdøde sjeler på vei opp til himmelen.»
«Det er det samme som snøflak; det finnes millioner av dem, men ingen er identiske.»
Hvorfor burde folk velge Hurtigruten?
Med så mange måter å oppleve nordlyset på, spurte vi Dr Mason hvorfor han mener et cruise langsmed norskekysten med Hurtigruten er en av de beste.
«Været spiller en stor rolle om hvorledes nordlyset er synlig eller ikke. Du kan aldri garantere en klar himmel, men været i Arktis forandrer seg fra time til time. Hurtigruten beveger seg i 12-14 knop i timen, hvilket fører til akselererte værforandringer. Båten vil dermed passere under klare deler av himmelen, og gi flere muligheter til å se nordlyset.
«En annen fordel med Hurtigruten er at man seiler langsmed kysten av Norge, krysser polarsirkelen, og seiler rett under auroraovalen. Dette betyr at du får forskjellige perspektiv på nordlyset avhengig av hvor du er. Da du vil tilbringe mye tid i aurorasonen vil du også ha større sjanse for å se nordlyset.»
Dr Mason nevner også Hurtigrutens løfte. «Om du, av forskjellige grunner, ikke ser nordlyset når du reiser med Hurtigruten, så tilbyr de sitt Northern Lights Promise, som er helt unikt. Hvis du ikke ser nordlyset på 12-dagers reisen, vil Hurtigruten gi deg en gratis 6-7 dagers Classic Voyage-tur. Ingen andre firmaer tilbyr det.»
Til og med Dr Mason innrømmer at Hurtigruten har mer å tilby enn bare nordlys. Det å få et glimt av nordlyset er en utrolig opplevelse, men det er ikke den eneste fantastiske opplevelsen ombord i Hurtigruten. Dr Mason forklarer at det er mye mer å gjøre enn bare å titte opp mot himmelen.
«Det finnes flere muligheter til å gå i land og oppleve deler av Norge folk vanligvis ikke ville sett. Du kan bestille flere utflukter ombord på skipet, som for eksempel et besøk hos samene, snøhotellet, eller en midnattskonsert i Tromsø. For de mer eventyrlystne finnes det turer med hundeslede eller snøskuter, og RIB (Rigid Inflatable Boat) båter tar folk med ut for å se sjeldne havørner og tidevannsbølger.»