Til hovedinnhold
Hurtigruten Hurtigruten 81003030
Destinasjoner Havn til havn Ruteplan Skip Tilbud Inspirasjon FAQ
  • Finn din reise
  • Destinasjoner
  • Våre skip
  • Gode tilbud
  • Utflukter
  • Land adventures
  • Bli inspirert
81003030
Søk
  • Lokaltransport og frakt
  • Kart: Se hvor skipene er
  • Havner
  • Møter og konferanser
  • Gavekort
  • Presse
  • Praktisk informasjon
  • Ofte stilte spørsmål
  • Les våre kataloger
  • Om Hurtigruten
  • Kontakt oss
Oppdaterer din bestilling
Info: Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.
Agurtxane-Concellon-Food.jpg
  • Vis relaterte reiseforslag

Matbloggeren Anders Husa tester maten ombord

Matblogger, restaurantkritiker og forfatter Anders Hausa er ombord MS Nordkapp for å prøve Hurtigrutens meny langs norskekysten.

En matbloggers betraktninger 

Om bord MS Nordkapp sitter matblogger, skribent og restaurantanmelder Anders Husa. Han har akkurat gått om bord i Ålesund, klar for reisen nordover mot Tromsø. Allerede første dagen får han smake Norge på sitt beste. Om bord kommer Ole Christian Skogen fra Dybvik med fersk klippfisk, som utgjør deler av kveldens middag. Husas beskrivelser er nok til å få vann i munnen.

– En treretters meny med carpaccio av Gran Reserva klippfisk fra Dybvik penslet med olivenolje og persille, etterfulgt av et fantastisk mørt lammelår fra Hellesylt i Møre og Romsdal, og tilslørte bondepiker med epler fra Hardanger som søt avslutning.

Til en treretters middag er det minst like viktig med god drikke, og Husa går for vinpakken som hører til middagen.

– Et glass av Hurtigrutens egen hvitvin "José Maria da Fonseca" fra Portugal gir deg mye smak for pengene. Den er overraskende god! En frisk aroma av lime og med god syrebalanse. En litt kraftigere rødvin står fint til lammet og en Tokaji til slutt er akkurat passe søt, men ikke for skarp til desserten, forteller han.

Og dette er bare begynnelsen på reisen gjennom verdens beste matfat. Mellom Bergen og Kirkenes kan du smake lam fra Geiranger, kongekrabbe fra Barentshavet, ost og torsk fra Lofoten, reinsdyr fra Finnmark og epler fra Hardanger. Naturens eget spiskammer er fylt til randen med delikatesser!

Se video fra Anders Husas møte med Norway's Coastal Kitchen på Hurtigruten!

Den kulinariske reisen fortsetter

Når Husa ankommer Trondheim dagen etter, går han for middag i á la carte-restauranten Kysten om bord. Kvelden byr på forrett, hovedrett og dessert, og et par flasker lokalt øl fra Mack og Lofotpils. 

– Forrettene er aller best. Perfekt stekte kamskjell fra Frøya som er fløyelsmyke inni og med en god, sprø stekeskorpe, servert med blomkålpuré og små biter chorizo fra Stranda. Skiver med andebryst fra Gårdsand i Vestfold er om mulig enda bedre, liggende på en søtpotetpuré og akkompagnert av syltet sjalottløk. Det er godt balanserte smakskombinasjoner og kontraster i tekstur som gjør rettene interessante og velsmakende. Når man i tillegg vet at dyrene har hatt det godt, smaker det enda bedre!

Ferskere blir det ikke

Om bord på skipene våre kan du velge mellom treretters-middager eller bugnende buffeter – alt basert på sesongens ferske råvarer. Mens du slapper av om bord, eller er ute på utflukter, er lokale fiskere ute og håver inn dagens fangst. For eksempel trives ishavsrøya i de dype, kalde vassdragene i Sigerfjord i Vesterålen. Når du setter deg ned ved middagsbordet senere på ettermiddagen, ligger den ferske ishavsrøya klar på tallerkenen din. Og mens vi seiler videre langs kysten, nærmer vi oss råvarene til neste måltid. Husa går ikke for ishavsrøya siste kvelden om bord, men blør nesten blått i det han får servert reisens siste middag.

Kokk Eirik Larsen:

– Kortreist mat understreker reiseopplevelsen, genererer lokale ringvirkninger og inspirerer til gode historier om stedene vi besøker. Gjestene våre opplever en autensitet få andre kan tilby. Les mer

En kongelig avslutning

I akvariet ligger nemlig krabben Oscar, som han har døpt den. En kongekrabbe Husa har sett seg ut dagen før. Igjen blir han imponert over kokkens ferdigheter, som har skjønt at kongekrabben – den har hovedrollen. 

– For en fantastisk råvare dette er! De lange beina inneholder nesten kun kjøtt, og store mengder av det. Hurtigrutens kjøkken har valgt en meget enkel presentasjon av kongekrabben, som fremhever den søte og delikate smaken av krabbekjøttet. Vi får godt, nystekt brød, majones, aïoli og en soyasaus, i tillegg til en enkel salat med tyntskårede syltede grønnsaker. Sammen med saften fra en grillet sitron er dette alt du trenger, og det lar kongekrabben spille hovedrollen i sitt eget måltid – som seg hør og bør.

Krabbe©Peder Songedal.jpg
Bilde: Peder Songedal Bilde

Etter et kongelig måltid seiler Husa videre til Svolvær, etterfulgt av en magisk kveld ute på dekk når skipet seiler inn i Trollfjorden. Dagen etter hopper han av i Tromsø, der det isblå havet og de hvite fjelltoppene speiler seg på hver sin side av skipet. Husas reise er over for denne gang, men kokken Eirik fortsetter å tilberede smakfulle retter til glede for nye matentusiaster om bord. Og han er ikke i tvil om at de lokale råvarene er en viktig del av reiseopplevelsen langs norskekysten.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Reiser
  • Lær mer om dette temaet

Relaterte reiser

  • Spar opptil 20%

    Den klassiske rundturen: Bergen - Kirkenes - Bergen

    For mange er Norge blant de vakreste landene i verden. En 12-dagers reise langs den spektakulære kysten vår er i stor grad med på å bekrefte det. Vi legger bak oss 2500 nautiske mil og underveis kan du velge mellom over 90 utflukter, og være med på fotturer og aktiviteter ledet av ekspedisjonsteamet om bord.

    Utreise
    Hver dag
    Lengde
    12 dager
    Fra
    9914 kr
    Se reise
  • Spar opptil 20%

    Den klassiske reisen - sørgående: Kirkenes - Bergen

    Fra Arktisk villmark til sjarmerende byer – det å seile sørover med Hurtigruten er en helt unik opplevelse! Du begynner i Kirkenes, som ligger i Barentsregionen og like ved den russiske grensen. Først seiler skipet vestover, og deretter sørover – og underveis får du se noen av verdens vakreste øyer, høye fjell, idylliske fiskevær og unik natur på vei mot mildere fjordlandskap og temperaturer.

    Utreise
    Hver dag
    Lengde
    6 dager
    Fra
    5995 kr
    Se reise
  • Spar opptil 20%

    Den klassiske reisen - nordgående: Bergen - Kirkenes

    På den nordgående reisen fra Bergen til Kirkenes får du mange muligheter til å utforske både kultur og natur. Vi besøker både de store kystbyene og bittesmå fiskevær, krysser polarsirkelen og fortsetter enda lenger nord. I løpet av syv dager opplever du dype fjorder, skiftende natur, steder på UNESCOs verdensarvliste og spennende utflukter. Nyt atmosfæren i byer som Bergen, Ålesund, Trondheim og Tromsø. Disse kystbyene har mye til felles og rike på sjarm og kulturarv, men du får også se forskjellene. På strekningene mellom havnene vi besøker ligger den uberørte og vakre naturen som perler på en snor.

    Utreise
    Hver dag
    Lengde
    7 dager
    Fra
    6558 kr
    Se reise

Du vil også like

  • 1800x900_lokalmat_hr_9784b©Eivor-Eriksen.jpg
    Bilde: Eivor Eriksen Bilde

    Norway's Coastal Kitchen - En reise i verdens beste matfat

    En reise langs norskekysten er ikke bare en reise gjennom fantastisk natur. Du legger også ut på en...

  • _DSC0632©-Trym-Ivar-Bergsmo_1800x900.jpg

    À la carte meny

    Unn deg noe ekstra med vår À la Carte meny basert på sesongens ferske, lokale råvarer.

Hurtigruten

Hurtigruten AS 2019

Telefon:

81003030

Sentralbord:
+4797057030

Lokaltransport:
+47 77597019


Kundeservice

E-post: [email protected]
Chat med oss
Besøksadresse:
Fredrik Langes Gate 14. 9291 Tromsø Norway
  • Vilkår og betingelser
  • Personvernerklæring
  • Om Hurtigruten
  • Ofte stilte spørsmål
  • Jobb i Hurtigruten
  • Anonym betaling
  • Nyhetsbrev
  • Fotoservice
  • Agentweb
  • Cookies
  • Hurtigruten Svalbard
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube

Søk etter destinasjoner, attraksjoner og informasjon

Har du en kampanjekode?