norway geirangerfjord seven sister waterfall summer hgr 163754 agurtxane concellon

Geirangerfjorden er en av Norges største attraksjoner

Geirangerfjorden er et sted på UNESCOs verdensarvliste, og her møter du noe av det beste og høyst dramatiske fjordlandskap i Norge.

Geirangerfjorden er en smal innskjæring av havet, omgitt av fjell i Sunnmøre i Vest-Norge. Mange sier at fjorden er selveste «kronjuvelen» av Norges fjorder. Her ligger den nemlig midt i et eventyrlig landskap av majestetiske hvite fjelltopper, ville og vakre fosser, frodig grønn vegetasjon, også er det den dype blå fjorden selv.

Geirganger er en liten turistbygd i enden av fjorden. Området har vært et sted på UNESCOs verdensarvliste siden 2005, og Lonely Planet har kåret det til Skandinavias beste reisemål. Flere hundre tusen mennesker er på gjennomreise hver eneste sommer, og turisme er gjerne de 250 fastboende driver på med. Turistsesongen varer fra mai til tidlig september.

Geirangerfjorden har flere viden kjente fosser: Brudesløret er nok den mest berømte fossen i Norge. Den elter og velter ned i Geirangerfjorden, rett vest for en annen foss, De syv søstre. De syv søstre er et av Geirangerfjordens mest fotograferte fosser. Navnet tyder riktig nok på at den består av syv fosser, og de dundrer alle ned langs fjellsiden, like ved siden av ødegården Knivsflå. Friaren er fossen på motsatt side av fjorden for De syv søstre. Spesielt høyt henger den ikke, men den deler seg på vei ned fjellsiden, og det nakne fjellet blir synlig mellom to fossefall og gjør at fossen minner om en flaske.

Ørnevegen er navnet på den mest bratte strekningen langs riksvei 63 opp fjellsiden fra Geiranger mot Eidsdal. Veien snor og slynger seg gjennom elleve hårnålssvinger fra Geirangerfjorden opp til det høyeste punktet, 620 meter over havet ved Korsmyra. Fra Flydalsjuvet er det helt fantastisk utsikt, og er et godt sted å ta bilder av Geiranger og Geirangerfjorden.

Historie

Under siste istid var Norge helt dekket av is. Isen skjøv på landmassen, gravde ut daler i landskapet og formet fjordene. Da isen trakk seg tilbake, dukket det opp et nytt landskap. I Geiranger lå havet omtrent 90 meter høyere enn det gjør i dag. I dag er Geirangerfjorden omtrent 300 meter dyp. Det er nesten like dypt som landskapet rundt er høyt.