Reiseinformasjon for Svalbard-ekspressen og Nordkapp-ekspressen

Reiserute

En tabell som viser avreisedatoer for Svalbard-ekspressen nordgående og Svalbard-ekspressen sørgående gjennom sommermånedene i 2023.

Seilingsplan

Se tabellen nedenfor for ankomst- og avreisetider for MS Trollfjord i hver havn vi besøker som en del av Svalbard-ekspressen, nordgående og sørgående.

Sørg for at du er tilbake om bord på skipet i god tid før avreise.

Praktisk informasjon

Før reisen

Hvis du bestiller gjennom et reisebyrå, vil all kommunikasjon mellom deg og Hurtigruten gjøres via byrået. Hvis du bestiller ferien din direkte hos oss, vil alle relevant korrespondanse sendes til hovedpassasjeren på bestillingen din. Hovedpassasjeren kan være deg, eller hvis du reiser sammen med andre, kan du velge en annen i reisefølget.

Hvis du bestiller i høysesongen når etterspørselen er større, eller hvis du bestiller innen åtte uker før avreise, kan det hende vi må gjøre en forespørsel på lugar, flygning eller hotellrom før vi kan bekrefte bestillingen. Vi vil ta sikte på å bekrefte bestillingen din så raskt som mulig, og sende ut en faktura som inkluderer eventuelle forespurte flygninger eller tilleggstjenester.

Når bestillingen er bekreftet og betalt, vil du motta reisedokumentene 30 dager før avreise, eller tidligere avhengig av bestillingstidspunktet og avreisedatoen. Hvis du reiser med andre, og dere alle ønsker å motta separate dokumenter – gi oss beskjed på bestillingstidspunktet.

Vi anbefaler forhåndsbestilling av utflukter for å unngå skuffelser på grunn av begrenset kapasitet. Du kan forhåndsbestille utflukter opptil fire uker før sjøreisen (to uker hvis den betales med kort) til prisene som er oppgitt i denne brosjyren. Resterende plasser på utfluktene selges om bord, og betales i norske kroner. (Ved kjøp med annen valuta brukes skipets vekslingskurs, som kan variere.)

Vi ønsker gjester med nedsatt mobilitet hjertelig velkommen. MS Trollfjord vil ha minst tre lugarer som er utstyrt for rullestolbrukere. Ved behov vil salgskonsulentene våre også søke opp og bestille passende hotellrom til deg. Du må ta med din egen sammenleggbare rullestol i standardstørrelse. Denne må oppbevares på lugar når den ikke er i bruk. Hvis du klarer å komme deg rundt på skipet i rullestol uten hjelp, trenger du ikke å reise med ledsager. Gjester som trenger hjelp, må mest sannsynlig reise med ledsager. Snakk med reisebyrået om dette.

Når skipet stopper i havner langs norskekysten, er det som regel en rampe eller landgang for å komme seg av og på skipet. Unntaket er i Urke, der vi ikke legger til kai. Adgang til dette tettstedet er kun for gjestene som drar ut på utflukt her. Ilandstigning vil foregå med lettbåt, og er derfor ikke egnet for rullestolbrukere.

Utfluktene er ikke tilpasset spesifikt for gjester med nedsatt mobilitet. Spør kystekspertene våre når du er om bord, så vil de kunne gi råd om hvilke utflukter som kan passe.

Det er viktig at du gir oss beskjed om mobilitetsutfordringer når du bestiller, så vi kan legge best mulig til rette for deg.

 Hvis du klarer å komme deg rundt på skipet i rullestol uten hjelp, trenger du ikke å reise med ledsager. Gjester som trenger hjelp, må mest sannsynlig reise med ledsager. Snakk med reisebyrået om dette.

Kokkene våre kan tilrettelegge for spesialdietter og noen matallergier hvis de får beskjed i god tid. Det er svært viktig for oss at du på bestillingstidspunktet forteller oss detaljert om eventuelle matallergier du har.

Når denne brosjyren går i trykken er det ingen obligatoriske vaksine- eller helsekrav for reiser i Norge. Det er den enkelte passasjers ansvar å sikre at de på reisetidspunktet oppfyller alle helsekrav.

Informasjonen og beskrivelsene i denne brosjyren har blitt sjekket av personalet vårt og/eller lokale byråer for å sikre at opplysningene er så riktige som mulig. Endringer kan imidlertid oppstå etter publisering. Vi har som mål å gi deg beskjed om betydelige endringer så god tid i forveien som vi kan.

Du vil se at denne brosjyren inkluderer bilder og beskrivelser av dyreliv og naturfenomener som kan ses fra skipet og under utflukter. Jo mer tid du tilbringer utendørs, desto større sjanser har du for å se dyr, men det er ingen garanti.

¨Kleskoden på skipene våre er uformell, og det er ikke nødvendig å pakke formelle antrekk til middagene. Været kan variere under sjøreisen og i løpet av dagen. Vi anbefaler at du tar med klær som kan brukes i flere lag, slik at du kan tilpasse deg endringer i temperaturen.

Du bør også pakke pustende, vind- og vanntette klær, uansett sesong. Robuste sko er viktig for utflukter og fotturer på land.

På vei

Alle gjester må vise pass eller annen offentlig godkjent ID med gyldighet seks måneder frem i tid.

De vanligste kredittkortene kan brukes de fleste steder, med unntak av noen små bedrifter. Du kan bli bedt om å vise legitimasjon når du betaler med kredittkort eller veksler penger.

Priser for flybilletter som er inkludert eller tilbudt, er spesielle priser for pakkereiser som ikke kan endres eller kanselleres uten gebyr. Alle prisene på flypakker er basert på spesifikke bookingklasser. Hvis relevant bookingklasse ikke er tilgjengelig kan et ekstragebyr bli lagt til.

På de fleste internasjonale flygninger og noen innenlandsflygninger, er drikke, måltider og snacks inkludert i økonomiklasse. Hvis det ikke er inkludert, vil drikke og snacks vanligvis være tilgjengelig for kjøp om bord på flyet.

Vi kan tilby oppgradering til forretningsklasse på enkelte ruter. Avhengig av flyselskap, kan dette også inkludere seter med mer benplass. Oppgraderinger er ikke tilgjengelig på alle flygninger.

Tillatt mengde bagasje varierer med flyselskap, og kostnader kan påløpe om du overstiger dette, eller transport kan nektes. Vanligvis kan hver gjest ta med én håndbagasje som veier rundt 6–8 kg (dimensjoner og vekt avhenger av det respektive flyselskapet) om bord. Innsjekket bagasje er ett kolli (23 kg), men dette kan avhenge av flyforbindelsen; vennligst sjekk med flyselskapet. Ytterligere retningslinjer for transport finner du i vilkårene og betingelsene til våre flypartnere.

Hvis du planlegger å ta med en rullestol eller trenger assistanse på flyplassen, ber vi deg om å gi oss beskjed når du bestiller.

Flygningene kan gå tidlig om morgenen eller om kvelden, siden de er tilpasset våre reisearrangementer og cruise. Merk at noen flygninger krever mellomlanding (f.eks. i Oslo, København, Stockholm eller Amsterdam).

Våre vanlige flypartnere til/fra Skandinavia er Lufthansa, British Airways, KLM/Air France, Norwegian Air Shuttle, Scandinavian Airlines, Widerøe, LATAM, Iberia, United Airlines, American Airlines og Iceland Air.

Merk at ombestilling eller refusjon av en allerede utstedt billett før avreise kun er mulig mot et gebyr. Overføring eller refusjon av en billett er ikke mulig etter avreise. Alle flytider som blir gitt ved bestillingstidspunktet er provisoriske og kan bli endret; vennligst sjekk før du reiser.

Når du går om bord og i land i Bergen, Oslo, Tromsø og Longyearbyen, tilbyr vi en inkludert busstransport uten følge fra flyplassen til kaia og hoteller, og fra flyplassen til sentrum i Oslo og Tromsø.

I Bergen tilbyr vi busstransport til og fra togstasjonen og hoteller. Transporten går enten med chartret buss til faste tider eller den offisielle flybussen. Det er mulig du må vente noe på bussen på flyplassen. Transporten fra flyplassen til kaia tar mellom 20 og 45 minutter, avhengig av hvilken by det er snakk om. Du vil få håndboken vår med informasjon om avreise og ankomst og alle transporttider sammen med reisedokumentene.

For gjester med nedsatt mobilitet kan vi arrangere rullestolvennlig transport på forespørsel i Bergen og Longyearbyen mot en ekstrakostnad.

Vi har ikke noe offisielt hotellklassifiseringssystem i Norge, men standarden på hotellene vi bruker er tilsvarende fire stjerner. De har alle sentral beliggenhet, og inkluderer frokost. Rommene har eget bad. Enkeltrom kan være mindre i størrelse og ha litt mindre gunstig beliggenhet. Det kan være dobbeltrom som brukes som enkeltrom eller spesialbygde enkeltrom. Hotellene kan ta betalt for noen fasiliteter, som bruk av badstue.

Svalbard-ekspressen tilbyr før- og etterprogram i forbindelse med sjøreisen, som inkluderer togreiser mellom Oslo og Bergen. Avreisetidspunktene til togene vil ta hensyn til andre bestilte reisestrekninger, og det er lagt inn godt med mellom ankomst og videre avreise. I reisedokumentene dine finner du et bestillingsnummer som også fungerer som billett. Her finner du også informasjon om bestilt togklasse og setereservasjon. Du finner ruteplaner på www.vy.no.

Ombordstigning

Hvis du starter sjøreisen i Bergen, seiler skipene våre fra Jektevikterminalen på Nøstegaten 30, 5010 Bergen. Taxisjåførene i byen kjenner terminalen som Hurtigruteterminalen, og den er tydelig merket på veiskilt og på gatenivå. Du må gjerne utforske Bergen frem til det er tid for å gå om bord.

Vi har også en nybygget, eksklusiv gjestelounge i andre etasje på terminalen, der du kan slappe av og nyte drikke og snacks uten ekstra kostnad. Her har vi også en selfievegg, så du kan ta et bilde til minne om begynnelsen av sjøreisen med oss.

Terminalen er bemannet og åpen for bagasjeinnsjekking fra kl. 13.00 til 15.00. Det er også oppbevaringsbokser tilgjengelig på terminalen mot et lite gebyr.

Enten du reiser fra Oslo eller Bergen, starter innsjekking på MS Trollfjord klokken 12.00, og lugarene er tilgjengelige fra kl. 14.00.

Merk at bagasjehåndtering ikke er inkludert i sjøreisen, med mindre du går om bord eller i land på terminalen i Bergen. Du må bære bagasjen din på og av skipet i alle andre havner.

Det er et krav at alle passasjerer deltar på den obligatoriske sikkerhetsbriefingen i Bergen, Longyearbyen, Tromsø eller Oslo, avhengig av hvor du først går om bord på skipet. Hvis sjøreisen din starter i Bergen, vil sikkerhetsbriefingen holdes i loungen på terminalen, før ombordstigning. I Longyearbyen, Tromsø og Oslo, vil denne foregå om bord på skipet etter ombordstigning. Briefingen varer i 10–15 minutter, og er obligatorisk for alle gjester, inkludert de som har reist med oss tidligere.

Briefingen vil inkludere en demonstrasjon av hvordan du tar på redningsvest, og instruksjonene du skal følge hvis skipet må evakueres eller hvis en annen nødsituasjon skulle oppstå under sjøreisen. Det vil være muligheter for å stille spørsmål hvis du lurer på noe. Gjør deg kjent med nødprosedyrene i diagrammet på døren i lugaren og i fellesområder, og spør i resepsjonen hvis det er noe du lurer på.

Du vil ha muligheten til å utforske havnene vi besøker i eget tempo. Sørg bare for at du er tilbake om bord i tide for avreise, spesielt hvis skipet ankommer med forsinkelse, men har avreise på opprinnelig tidspunkt for å holde ruteplanen. Avreisetidspunktet vil alltid være opplyst ved landgangen. Merk at skipet ikke kan vente på gjester som kommer for sent. Hvis du mister skipet, må du selv arrangere transport for egen regning til neste havn på ruteplanen.

Hvis siste havn er Bergen, vil bagasjen bli levert direkte til bagasjebåndet på terminalen. Informasjon om bagasjehåndtering og ilandstigning i andre havner er tilgjengelig om bord.

Når du er om bord

Alle skipene våre langs norskekysten har et team av kysteksperter som reiser sammen med deg og organiserer foredrag, presentasjoner, guiding på dekk og fotoøkter. Emnene vil være relevante for årstiden og regionen vi seiler i, slik at du kommer tettere på landskapet og det som særpreger området. Disse aktivitetene er inkludert i prisen for sjøreisen, og det er valgfritt å delta.

Kystekspertene står også for det daglige programmet med utflukter og guidede fotturer. Disse er valgfrie, og ikke inkludert i prisen for sjøreisen. De gir også gjerne forslag til hva du kan se og gjøre i forskjellige havner.

Merk at alle sjøreiser og utflukter er provisoriske og kan bli endret. Gjeldende vær- og sjøforhold kan påvirke reiseruten og gjennomførbarheten av visse utflukter. Utflukter kan også være avhengig av min/maks antall deltagere.

I mange havner kan det hende du legger merke til mye aktivitet på kaia med biler som kommer på eller kjører av skipet og/eller varer som blir lastet på eller av. Vær oppmerksom på kjøretøy når du går om bord eller i land.

Vær ekstra forsiktig i vintermånedene når bakken er isete og glatt, spesielt på utvendige dekk og når du går i land fra skipet eller går av en buss. Brodder og vinterklær kan kjøpes i butikken om bord på skipet.

Som på alle reiser, anbefaler vi at du holder verdisaker trygge og ikke synlige, og at du ikke har med deg mye kontanter.

Hvis du reiser på Suite-billett vil du kunne velge lugarkategori og lugarnummer uten ekstra kostnad (avhenger av tilgjengelighet). Hvis du reiser på Select-billett, kan du velge lugarnummer mot et lite gebyr.

Merk at lugarene på dekk med passasjertilgang noen ganger har begrenset utsikt, og/eller at passasjerer vil gå forbi utenfor. Noen lugarer kan oppleve noe støy og vibrering når vi legger til kai og laster på eller av varer. Dette avhenger av hvor på skipet lugaren din er. Spør reservasjonsteamet om råd for å finne den lugaren som passer best for deg.

Sjøreisen din kommer med helpensjon med tre daglige måltider inkludert.

Som en del av Norway's Coastal Kitchen-konseptet vårt, er rettene laget av lokale råvarer som nettopp har blitt fisket, slaktet og plukket, og deretter levert direkte til skipet vårt i havnene vi besøker.

Frokost serveres vanligvis fra kl. 07.00, og består av et utvalg kjøttpålegg, ost, egg, frokostblandinger, frukt, ferskbakt brød, bakverk og sveler. Lunsj består av en blanding av buffeter og fastsatte menyer, og serveres vanligvis fra kl. 12.00. Middag starter kl. 18.00.

På kvelder med faste sitteplasser, kan gjester på Suite-billett forespørre bespisningstidspunktet ved bestilling, selv om dette avhenger av tilgjengelighet. Gjester på Select-billett vil bli tildelt et bespisningstidspunkt når de sjekker inn om bord.

Gjester på Select-billett har muligheten til å nyte en à la carte bespisningsopplevelse i fine dining-restauranten vår mot et lite tillegg. Alle måltider i fine dining-restauranten er inkludert for gjester med Suite-billett. Sjekk åpningstidene når du er om bord.

Vi har drastisk redusert bruken av engangsplast om bord, og vi oppfordrer gjestene våre til å gjøre det samme. Du kan for eksempel velge å bruke en påfyllbar vannflaske fremfor flere vanlige plastflasker.

Avfallssortering og resirkulering er standard praksis om bord på alle skipene våre. Husk å slå av lyset når du går ut av lugaren, og koble fra ladere og lignende når de ikke er i bruk. Når du er i land, ber vi deg om å ta med avfall tilbake til skipet eller kaste det i offentlige avfallsbeholdere.

Når vi er nær dyreliv, ber vi deg om å følge rådene til kystekspertene og utfluktsguidene, og alltid opptre på en måte som ikke forstyrrer den naturlige atferden til dyrene.

Det vil være en utdannet sykepleier om bord. Skipet er ellers aldri langt fra land hvis det skulle bli behov for medisinsk nødhjelp.

Norsk og engelsk er de offisielle språkene om bord. Noen kysteksperter, resepsjonister og andre i besetningen snakker tysk og ofte også fransk.

De fleste utfluktene våre kan også utføres på to eller tre språk. Kontakt kystekspertene om bord for mer informasjon.

Private mobiltelefoner kan brukes om bord selv om dekningen kan variere. Hvis hjemmenettverket ditt er i utlandet, sjekk med mobiloperatøren din for kostnader når du bruker telefonen i Norge.

Vi tilbyr kostnadsfritt wifi om bord på skipene våre. Gjester på Select-billett må registrere seg i det kostnadsfrie lojalitetsprogrammet vårt 1893 Ambassador for å få tilgang til wifi. Det er kostnadsfritt å melde seg inn, og du får også tilgang til rabatter og en rekke andre fordeler.

Merk at styrken på Wi-Fi-signalet varierer på forskjellige steder på skipet. Når vi seiler i fjerntliggende regioner av Norge kan hastigheten være lavere og ikke egnet for strømmetjenester.

Strømuttakene om bord er standard 220v AC med to hull. Ta med deg adaptere hvis du trenger det.

Vaskerirom med vaskemaskin, tørketrommel og strykejern er tilgjengelig på alle skip. Du kan kjøpe polletter til vaskemaskin og tørketrommel i resepsjonen.

Valutaen om bord er norske kroner. Vi opererer et kontantløst system om bord, og vi tar Visa, American Express, MasterCard og Diners Card. Du kan også bruke lugarkortet ditt om bord for å bestille snacks, drikke, måltider, utflukter og guidede fotturer. Regningen gjøres opp på slutten av sjøreisen.

Det er ikke vanlig praksis å gi tips på MS Trollfjord, men hvis du føler at noen i besetningen bør belønnes for å ha gitt eksepsjonell service, har vi konvolutter og tipsbokser i restaurantene våre.

Alle skipene våre har en butikk med et utvalg håndlagde lokale produkter av høy kvalitet. Vi selger klær fra kjente norske merkevarer, turutstyr som passer til utflukter og fotturer, samt autentiske gaver og suvenirer. Det er også et lite utvalg toalettsaker tilgjengelig for salg.

Røyking, inkludert bruk av e-sigaretter, er kun tillatt i designerte områder på utendørsdekkene. Alle typer røyking er imidlertid strengt forbudt selv i designerte områder når skipet befinner seg i en havn og tanker opp. Besetningen vil gi beskjed til gjestene når dette er tilfellet.

Alle skipene våre er utstyrt med stabilisatorer for en roligere seiling. Merk at vi ikke kan garantere at det ikke blir noe krengning ved sterk vind og høye bølger.

Midnattssolen

24-timers dagslys nord for den nordlige polarsirkel

Sted

Første dag Siste dag
Træna 7. juni 6. juli
Svolvær 26. mai 18. juli
Tromsø 19. mai 25. juli
Nordkapp 12. mai 31. juli
Longyearbyen 19. april 24. august

Mørketid

24-timers mørke nord for den nordlige polarsirkel

Sted

Første dag Siste dag
Svolvær 7. desember 5. januar
Tromsø 28. november 14. januar
Alta 26. november 16. januar
Nordkapp 21. november 21. januar

Gjennomsnittlig temperatur

Måned Oslo Ålesund Brønnøysund Tromsø Nordkapp Longyearbyen
Januar –3 3 1 –3 –3 –8
Februar –2 3 0 –3 –4 –9
Mars 2 3 2 –2 –2 –11
April 7 6 5 1 1 –8
Mai 12 9 9 5 5 –1
Juni 16 11 12 9 8 4
Juli 18 14 15 12 10 7
August 17 14 15 11 11 6
September 12 12 11 8 8 3
Oktober 7 9 7 3 4 –3
November 3 6 4 0 1 –6
Desember –2 4 2 –2 –1 –8