Bringer forskning fra Arktis til et bredere publikum

Fascinerende forskning i Arktis har avdekket fakta om hele planeten vår som få vet om. Dette inspirerte Maria Philippa Rossi til å skrive en banebrytende bok for å informere folket.

Arktis tiltrekker seg mange forskere på grunn av den uberørte naturen og det unike miljøet. Forskerne jobber med å avdekke hemmelighetene til tundraen, og kartlegge påvirkningene av klimaendringer. Til tross for dette strålende arbeidet og viktigheten av funnene deres for oss alle, er det få utenfor forskermiljøet som får vite om disse tingene.

Maria Philippa Rossi ble klar over dette da hun jobbet som kommunikasjonsrådgiver ved Universitetssenteret på Svalbard.

«Jeg ble paff av all forskningen i Arktis som folk ikke vet noe om», sier hun. «Mens du leser dette skjer det endringer i Arktis, men mye av forskningen kommuniseres på en måte som folk flest ikke har tid eller ordforråd til å forstå. Det blir for akademisk og fremmed for de fleste av oss, og det gjør at folk tenker at det ikke angår dem. Men her kommer et røpevarsel: det som skjer i Arktis angår deg i aller høyeste grad!»

Maria Philippa Rossis bok – On This Ice (På tynn is)

Maria Philippa Rossi er en erfaren foredragsholder og forfatteren bak en bok om verdens beste fotturer. Da hun innså hvor stor avstand det var mellom polarkunnskap og allmennforståelse, fikk hun ideen om å skrive en bok for å øke den generelle forståelsen.

Den nye boken tar for seg den omfattende klimaforskningen som pågår i Arktis, og «oversetter» funnene på en engasjerende, inspirerende og tankevekkende måte som folk flest lett kan forstå. Målet til Maria er at 16-åringer kan forstå forskningen og være interessert i den.

For å oppnå dette vil boken vise forskningen på en svært engasjerende måte – ved å fortelle historiene til de som er involvert. I On Thin Ice vil du møte forskere som jobber med isbreer, havis og snø, og bli kjent med hva forskningen deres handler om og lidenskapen deres til den.

«Gjennom møter med unike mennesker, deltakelse på feltstudier og spørsmål stilt til forskerne, vil boken gi leseren innsikt i statusen på is og snø i Arktis, og hvordan det som skjer der påvirker resten av planeten vår», sier Maria Philippa Rossi.

Bringer forskning fra Arktis til hverdagsdebatten

Mye forskning kommuniseres kun gjennom vitenskapelige artikler og utdanning, og allmennheten går dermed glipp av denne viktige og også spennende informasjonen. Maria håper at denne typen forskning, via boken hennes, kan bli inkludert i hverdagsdebatten og tatt i betraktning når politiske beslutninger tas.

«Boken vil løfte forskerne og kanskje fjerne noen fordommer. Forskerne gjør en fantastisk jobb, og løsningen på klimaendringer kan være i deres hender! Forhåpentligvis kan boken øke allmennhetens interesse og forståelse for den kompliserte, men svært viktige forskningen i Arktis», sier hun.

En ideell partner for Hurtigruten

On Thin Ice er skrevet med 75 000 kroners støtte fra Hurtigruten Foundation, med mål om å øke miljøbevisstheten og gi vanlige mennesker en informativ reise inn i Arktis. Med dette som formål, vil Maria også holde foredrag som vil kunne tilføre enda mer dybde til historiene.

Hurtigruten Expeditions fokuserer på vitenskapelig kommunikasjon om bord på skipene, og On Thin Ice passer godt inn i Hurtigruten Foundations arbeid. Boken vil kunne ta den vitenskapelige forståelsen til Hurtigrutens gjester til et nytt nivå. I tillegg er den noe de kan ta med seg hjem fra reisen, for å lære mer og dele kunnskapen sin med familie og venner.

Hvor kan jeg lære mer?

Du kan lese mer om Maria Philippa Rossi på nettstedet hennes, og se bilder fra reisene hennes på Instagram.

MPR.jpg