Climate Sentinels

I april 2021 satte en gruppe kvinnelige forskere, som kaller seg Climate Sentinels, ut på en 450 km lang forskningsekspedisjon på Svalbard, med ski som hovedtransportmiddel. Målet var å samle inn snøprøver for å studere påvirkningen av luftforurensning i snøen og over de isdekte landskapene på Svalbard.

En av prioriteringene for ekspedisjonen var å senke karbonfotavtrykket deres. Derfor valgte de å bruke ski som fremkomstmiddel, for å vise at forskning kan være mer bærekraftig, selv i ekstreme miljøer.

Hurtigruten Foundation er stolt bidragsyter til Climate Sentinels, og dette samarbeidet gjorde at ekspedisjon kunne fortsette gjennom pandemien. Hjelpen fra Hurtigruten Foundation var spesielt kjærkommen i forberedelsene til ekspedisjonen, da de hadde mange uforutsette utgifter. Ekspedisjonen hadde allerede blitt utsatt i ett år, noe som resulterte i at to av teammedlemmene falt fra og nytt utstyr måtte kjøpes inn. Støtten gjorde det mulig for forskerne endelig å sette i gang.

Til tross for utrolig tøffe forhold, klarte Climate Sentinels å samle inn all dataen de hadde planlagt å samle inn. Det iskalde været var historisk dårlig den måneden de holdt på, med vanvittig sterke stormer med vindstyrke opptil 140 km/t. Det var i tillegg den høyeste skredfaren som noensinne er registrert på Svalbard, og isen de måtte krysse ble ansett for å være svak. Gruppen brukte allikevel ski som transportmiddel, men innrømmer at det å sove i telt i det isdekte landskapet i en hel måned i et av verdens mest utfordrende miljøer gjorde dem ekstremt sårbare. Takket være god kommunikasjon og en solid laginnsats med erfarne polfarere, klarte de seg.

I dag kan forskerne si at de har sett virkningene av klimaendringene direkte på Svalbard, som er det stedet i verden som varmes opp raskest. Mens Arktis varmer seg opp tre ganger raskere enn resten av verden, øker temperaturen på Svalbard seks til syv ganger raskere enn det globale gjennomsnittet, noe som gjør været her mer ekstremt og uforutsigbart.

Selv om feltarbeidet er over, er det fortsatt mye arbeid som gjenstår. Climate Sentinels bearbeider nå, i samarbeid med Western Washington University, de 100 snøprøvene som ble samlet inn under ekspedisjonen, og de er også i kontakt med skoler og høyskoler som har fulgt dem helt fra begynnelsen.

Climate Sentinels planlegger allerede den neste store ekspedisjonen, forhåpentligvis med mindre dramatisk vær. Før ekspedisjonen på Svalbard skjønte de at misjonen deres var større enn denne ene ekspedisjonen. De visste at de måtte fortsette arbeidet, og at Svalbard bare var begynnelsen. De er ivrige etter å fortsette snø- og isprøve-prosjektet i andre regioner som påvirkes av luftforurensning og klimaendringer, enda det bare er seks måneder siden de var ute i felten. En av de viktigste pilarene til Climate Sentinels er å begrense karbonfotavtrykket deres mens de forsker, så det neste potensielle ekspedisjonsmålet kommer også til å være et sted hvor de kan bevege seg til fots eller på ski. De forteller at drømmen er å studere virkningen av luftforurensning på isbreene i Himalaya, og ta med pulkene sine til Antarktis.

Arktis slik vi kjenner det er i ferd med å forsvinne, og det er på tide å handle.

Hvor kan jeg lære mer?

Har du et prosjekt for Hurtigruten Foundation? Forskerne i Climate Sentinels fikk støtte fra Hurtigruten Foundation fordi de var så lidenskapelig opptatt av og ærlige om prosjektet sitt. De hadde også en mediaplan klar før de søkte. Du kan lese mer om stiftelsen her.

Om Climate Sentinels

Climate Sentinels er en gruppe kvinnelige forskere og poleksperter, med doktorgrad i glasiologi og undervisning og en sterk tilknytning til isbreene på Svalbard. Målet er å inspirere de yngre generasjonene til å studere vitenskap, teknologi, ingeniørvitenskap og matematikk, og gjøre vitenskap mer tilgjengelig samt fremme et positivt budskap om klimatiltak. Følg de vitenskapelige eventyrene til Climate Sentinels på nettstedet deres.