Honningsvåg, Norge

Fjelltrapper bidrar til at flere får tilgang til den spektakulære naturen i landet vårt

Den fantastiske utsikten over fjorder og fjell fra toppen av Storfjellet er utilgjengelig for mange. Det var dette som inspirerte Nordkapptrappas Venner til å ta i bruk de unike ferdighetene til sherpaene fra Nepal.

Nær det nordligste punktet på fastlandet – verdensberømte Nordkapp – står det stolte Storfjellet. Denne lyngkledde kjempen dominerer landskapet over den billedskjønne havnebyen Honningsvåg, og herfra går det en vakker sti helt opp til toppen. Utfordrende deler av stien gjorde det imidlertid umulig for mange å komme seg opp og se den flotte og dramatiske utsikten fra toppen – ikke minst turister, som bidrar stort til den lokale økonomien.

Nordkapptrappas Venner er en organisasjon som har som mål å gjøre stien mer tilgjengelig, slik at mange flere kan oppleve hele spekteret av naturen rundt Honningsvåg. Besøkende vil kunne krysse vakre fjellsider med blomstrende planter, lyng og urter, som tiltrekker seg reinsdyr om sommeren. Når de nærmer seg toppen vil de gå forbi felter med store steinblokker som vitner om de sterke kreftene som har skapt dette dramatiske landskapet.

Gamle byggeteknikker i samspill med naturen

Den eksisterende stien har en jevn stigning, med noen deler som er spesielt bratte. Med 100 000 kroner i støtte fra Hurtigruten Foundation har Nordkapptrappas Venner som mål å bygge sherpatrapper opp de bratte delene av stien. Dyktige håndverkere fra Nepal vil stable store, flate heller for å danne steintrapper som glir rett inn i den uberørte naturen. Det er behov for minst 1000 trinn, og hvert trinn må være minimum 1,5 meter brede for å sikre at man kan passere andre uten å måtte tråkke utenfor stien.

Idéen kommer fra lignende prosjekter i Norge som har vært en stor suksess. Disse prosjektene har også brukt sherpaer fra Nepal i byggingen, som tok med seg sin helt spesielle kunnskap og erfaring med å bygge trapper og stier av naturstein i landskap som ligner landskapene her i Norge. Den unike byggeteknikken de bruker ligner på mange måter teknikker som ble brukt i Norge før i tiden, men som nå i stor grad har gått i glemmeboken.

En målrettet innsats vil bringe flere fordeler

Stien er relativt kort og begynnelsen er godt tilgjengelig, så ved å utbedre de vanskelige partiene vil ruten bli tilgjengelig for langt flere personer med forskjellige kondisjonsnivåer. I tillegg vil økt tilgang til toppen av Storfjellet også gjøre det mulig for flere å gå videre på fjellryggen mot nordøst, og dette gir dermed bedre tilgjengelighet til villmarken her.

Samtidig som området blir mer attraktivt for turister, vil forbedringene på stien kanalisere besøkende langs den etablerte og robuste stien, og dermed unngås ødeleggelser gjennom slitasje. Et viktig hensyn i denne forbindelsen er å sikre at gravstedet Brochmannhaugen er vernet, og at vegetasjonen på gravhaugen beskyttes.

Alt i alt er prosjektet en verdifull investering som kan gi helsefordeler og glede til både lokalbefolkningen og turister i kommende generasjoner, samtidig som naturen bevares og respekteres.

Hvor kan jeg lære mer?

Du kan lære mer om bedriften som bruker sherpaer fra Nepal til å bygge stier i Norge, og se bilder av arbeidet på nettsiden deres her.

Om Nordkapptrappas Venner

Under veiledning av og i samarbeid med Honningsvåg Turn og Idrettsforening, jobber Nordkapptrappas Venner med å etablere Nordkapptrappa og starte byggeprosessen i 2022.

Du kan lese mer om fremdriften i prosjektet her.