En spekkhogger i overflaten av vannet

Håp for utrydningstruede spekkhoggere

Hurtigruten Foundation har slått seg sammen med veldedige organisasjoner, forskjellige myndigheter og urfolk for å gi disse vakre skapningene en hjelpende hånd.

I 2018 fødte en spekkhogger kalt Tahlequah en kalv. Dessverre førte komplikasjoner til at den døde 30 minutter senere. Men det var det som skjedde etterpå som overrasket alle.

Tahlequah ble kjent i nyhetene verden over da hun svømte med den døde kalven sin på snuten i hele 17 dager, som om at hun sørget over tapet. Flokken hennes svømte sammen med dem i nær 1600 kilometer i Salishhavet utenfor kysten av British Columbia og Washington State. Naturvernere, forskere og lokalsamfunn delte sorgen med henne, spesielt siden bestanden av den utrydningstruede spekkhoggergruppen southern resident killer whale, som Tahlequah er en del av, er nede i kun 73 individer.

Med så lave tall er hver fødsel og hvert dødsfall viktige hendelser. Det er derfor det var så stort når Tahlequah fødte en frisk ung kalv – kalt Phoenix – bare to år senere.

Hjelp til å øke antallet

I 2019 bevilget Hurtigruten Foundation et legat til Oceans Initiative, som har påtatt seg en blanding av forsknings- og feltarbeid for å øke antallet southern resident-spekkhoggere.

Programmet har base i Seattle, og har som mål å øke matkildene og redusere støy i områdene som spekkhoggeren beveger seg i. Oceans Initiative sporet southern resident-aktivitet i sommermånedene fra San Juan-øyene i Salishhavet, og målte og registrerte hvordan støy påvirker spekkhoggernes næringssøk.

Arbeidet deres bidro til å sette opp anbefalinger for å redusere farten til skip i området samt øke tilnærmingsavstanden til southern resident-spekkhoggerne. Dette har resultert i nye regler for hvalsafari og båtlisenser. Programmet har som mål å øke bestanden av southern resident-spekkhoggere med 2,3 prosent hvert år i de neste 28 årene.

«På 1960- og 1970-tallet ble spekkhoggerne fanget og sendt til akvarier over hele verden», sier Karen Sinclair, Development Director ved Oceans Initiative, som har jobbet tett med programmet.

«Nå har de tre hovedutfordringer: ikke nok fisk, for mye støy som gjør det vanskeligere for spekkhoggerne å finne fisk, og kjemisk forurensning i havet som ender opp i spekket deres.»

«For øyeblikket har vi fått myndighetene i Canada og USA, lokale statlige myndigheter, fylkesmyndigheter, andre veldedige organisasjoner og urfolk med på laget for å redde denne spekkhoggerbestanden.»

Medlemmer av delfinfamilien

Takket være størrelsen deres – de kan bli opptil åtte meter lange, og veie over seks tonn – er det mange som tenker at spekkhoggeren er en klassisk hval, men den er faktisk en del av delfinfamilien.

Størrelsen, de karakteristiske svarte og hvite merkene, og den livsglade opp-fra-vannet-atferden deres har gjort dem populære i hele verden. Det er denne kjærligheten for dyrene som gjør den kollektive innsatsen for å beskytte dem så lite overraskende.

«Folk er fascinert av spekkhoggeren», sier Karen. «Det er flott at alle disse forskjellige organene kommer sammen og viser engasjement. Det finnes urfolk som tenker at spekkhoggeren er en del av folket deres, at de er som slektninger.

De er svært intelligente, karismatiske, vakre skapninger som kan leve i hele 100 år. Det mange ikke vet er at de har sin egen kultur. Hver spekkhoggerflokk har sitt eget språk, sin egen sang og sitt eget komplekse sosiale system.

Norge har isbjørnen og reinsdyret, Australia har kenguruen og koalaen, og her [i Canada] har vi spekkhoggeren.»

Hurtigruten Foundation utgjør en stor forskjell

Legatet som ble bevilget til Oceans Initiative har bidratt til å finansiere dette viktige bevaringsprogrammet som har holdt det gående kontinuerlig siden den gangen. Det er ett av de 41 forskjellige prosjektene i 11 land som Hurtigruten Foundation har støttet siden 2016.

På denne tiden har legater på nesten en halv million amerikanske dollar blitt bevilget prosjekter som støtter organisasjonens hovedfokus: hjelpe utrydningstruet dyreliv, kjempe mot plastavfall og marint avfall, og støtte lokale og globale prosjekter i områdene der Hurtigruten Expeditions opererer.

«Vi er i en heldig posisjon der vi kan ta gjestene våre til noen av de mest fantastiske stedene i verden», sier administrerende direktør i Hurtigruten Foundation, Henrik Lund.

«Og selv om vi reiser til noen av de mest fjerntliggende stedene i verden, kan både gjestene våre og vi se de drastiske endringene som skjer. Vi ser avfallet på de fjerntliggende strendene på Svalbard, Grønland og Nordvestpassasjen, hvordan verden påvirkes av klimaendringer og hvordan vi behandler planeten vår.

Hurtigruten Foundation handler om morgendagens oppdagelsesreisende. Hvordan kan barna og barnebarna til gjestene våre ha samme opplevelser som de har nå?»

Siden programmet startet, har antallet southern resident-spekkhoggere holdt seg stabilt, men for tiden er tre spekkhoggere drektige, noe som lover godt for fremtiden.

«Vi er utrolig imponert over arbeidet som Oceans Initiative har gjort», sier Lund. «Det er et nøkkelelement for å bevare det marine habitatet. Det er svært viktig for oss å støtte dem i denne innsatsen.»

«Er et gammelt ordtak i reiselivsbransjen sier ‘Etterlat kun fotspor, og ta kun med deg minner’. Realiteten er at dette ikke lenger er godt nok. Vi må faktisk etterlate stedene bedre enn de var når vi kom.»

Hvor kan jeg lære mer?

Hurtigruten Foundation har troen på samarbeid som bidrar til positive endringer, og etter seks år med finansiering av viktige prosjekter er det en glede å se resultatene og den synlige forskjellen som støtten vår utgjør for organisasjonene vi sponser. Ønsker du å søke om finansiering? Du kan lese mer om stiftelsen her.

Om Oceans Initiative

Oceans Initiative er et team av forskere som har som mål å beskytte marint liv i og rundt Det nordlige Stillehavet, og å dele sitt banebrytende vitenskapelige arbeid for å veilede bevaringstiltak. Les mer om organisasjonen her.