Frivillige på Svalbard trener opp redningshunder for å bidra til å redde liv i forbindelse med snøskred

Etter det fatale snøskredet i Longyearbyen på Svalbard i 2015, bestemte en gruppe hundeelskende frivillige seg for å starte opp Norske redningshunder Svalbard. Nå har organisasjonen lært opp flere sertifiserte hundeekvipasjer til å gjøre søk etter savnede personer i snøskred og i villmarken.

De frivillige hadde ingen tidligere erfaring og opplæring i dette, men akkurat som alle andre i Longyearbyen, deltok de i søk etter savnede personer etter det store, fatale snøskredet i 2015.

Denne tragiske hendelsen inspirerte dem, og i 2016 startet de opplæringen. I dag møtes de to til tre ganger i uken for å trene hundene. Med på laget har de en toller, en jaktlabrador, en boarder collie og en schæfer. Organisasjonen samarbeider med Røde kors og sysselmannen på Svalbard. Instruktører fra Norske redningshunder kommer opp fra fastlandet for å følge opplæringen. I tillegg til de to sertifiserte hundeekvipasjene er seks ytterligere nå under opplæring for å nå høyeste nivå.

Siden Norske redningshunder Svalbard er en frivillig organisasjon, er det viktig å ha sponsorer for å holde organisasjonen aktiv. Hurtigruten Foundation er stolt sponsor av organisasjonen, og har støttet Norske redningshunder Svalbard i fem år. Samarbeidet dekker mer enn bare ren økonomisk støtte. Når instruktørene fra fastlandet besøker Svalbard for å lære opp hundeekvipasjene, får de gratis hotellrom, møterom og middag av Hurtigruten Foundation i samarbeid med Hurtigruten Svalbard.

Frivillig arbeid og ikke minst dugnad er vanlig i lille Longyearbyen, der alle bidrar for å få forskjellige prosjekter opp å gå og holde seg i gang.

«Norske redningshunder Svalbard er veldig takknemlige for den pågående støtten fra Hurtigruten Foundation. Uten denne støtten ville vi ikke kunne lære opp redningsekvipasjene. Det hjelper oss også med å ha nær kontakt med instruktørene på fastlandet så vi kan utvikle oss og bli bedre. Det tar tre til fire år å lære opp en ekvipasje. Det krever mange timers trening før hund og hundefører er klare for en eksamen, som tas på fastlandet. Hundeførerne må da ta fri fra jobben for å ta eksamen. Så alt i alt krever denne opplæringen mange ressurser», sier Elisabeth Johannessen fra organisasjonen.

De frivillige tilbringer mye tid med hundene gjennom opplæringen, og de motiveres av hvor personlig meningsfylt det er, i tillegg til å være et veldig viktig bidrag til lokalsamfunnet. Den arktiske naturen og været på Svalbard er både krevende og uforutsigbart, så søk- og redningshundene er sårt tiltrengt når ulykken inntreffer. Norske redningshunder Svalbard vil fortsette med å fokusere på rekruttering og opplæring av nye hundeekvipasjer til organisasjonen.

Hvor kan jeg lære mer?

Hurtigruten Foundation har troen på samarbeid som bidrar til positive endringer, og etter seks år med finansiering av viktige prosjekter er det en glede å se resultatene og den synlige forskjellen som støtten vår utgjør for organisasjonene vi sponser. Ønsker du å søke om finansiering? Du kan lese mer om stiftelsen her.

Om Norske redningshunder Svalbard

Norske redningshunder Svalbard er en frivillig organisasjon som trener opp hunder til å bli sertifiserte søk- og redningshunder ved utrykninger, og foreta søk etter savnede personer i snøskred og i villmarken på Svalbard.