17mai_hurtigruten.jpg
Bilde: Trond Gansmoe Johnsen - Guest image Bilde

Livet er en fest – på 17. mai

Kan du tenke deg å reise med Hurtigruten om våren? Snart vil hele landet feire grunnlovsdagen i Norge. I noen land er alt turistene trenger å vite at butikkene er stengt på nasjonaldagen. I Norge må turistene være forberedt på å være en del av en 24 timers feiring, uansett hvor de befinner seg.

10 ting du bør vite om 17. mai

1. Historie
Grunnloven erklærte Norge som et selvstendig rike samtidig som kronprins Christian Frederik ble valgt som konge av det selvstendige Norge, etter Danmark-Norges nederlag i Napoleons-krigene.

I de første årene av Norges union med Sverige (1814–1905) var svenskekongen motvillig til å la nordmenn få feire nasjonaldagen, men motstanden var så sterk at han ble nødt til å gi etter.


2. Lange opptog på korte bein – det er barnas dag!

Etter 1864 ble dagen mer etablert da det første barnetoget gikk i gatene i Oslo, eller Christiania som hovedstaden het den gangen. I dag arrangerer alle grunnskoler sitt eget opptog med korps. Barnetogene går i sine lokalsamfunn, ofte med opphold på hjemmene til pensjonister og ved krigsminnesmerker.

3. Spise og drikke

Nybakt brød, eggerøre, laks og champagne er en god start på den spesielle dagen, ofte sammen med venner og naboer. Barna ser frem til iskrem, søtsaker og pølser.

4. Utallige flagg!

Det røde, hvite og blå flagget med det «skandinaviske korset» finner du overalt. Ikke bare på hver eneste flaggstang rundt om i landet, men også i hendene til de som går i tog og de som ser på.

5. Hvordan skal man kle seg?

Folk bruker vanligvis røde, hvite og blå sløyfer. Det har også blitt mer og mer populært å bruke bunad. Det finnes mer enn 100 forskjellige bunader her i landet, og broderier, skjerf, sjal og håndlaget sølv forteller hvor i landet bunaden kommer fra. Noen er basert på lokale drakter, andre er designet på 1900-tallet og ligner på de gamle draktene. Tradisjonelt velger folk bunad fra det området de selv eller familien kommer fra.

Russen kler seg i snekkerbukser i forskjellige farger. De aller fleste er enten røde eller blå.

6. Vi skal høres!

På 17. mai spiller korpsene og barna synger sanger om feiringen av nasjonaldagen. Opptogene avsluttes med nasjonalsangen Ja, vi elsker dette landet og Kongesangen.
Barna roper "hurra!", synger, blåser i fløyter og rister på skrangler.
Russen feirer med sine egne tog med biler og busser med lydanlegg.

7. Størst i hovedstaden

Det lengste opptoget er i Oslo, der rundt 100 000 mennesker drar inn til sentrum for å delta i festlighetene. Det store opptoget i Oslo inkluderer rundt 100 skoler og korps.

8. Et besøk hos kongefamilien

I Oslo går opptoget forbi Slottet der kongefamilien hilser folket fra hovedbalkongen. HKM Garden opptrer på Karl Johan der de viser publikum drill og musikalske ferdigheter.

9. De som bestemmer er tilskuere

Med lite fokus på regjeringen og fravær av militære markeringer, er 17. mai folkets festdag, en dag som skal være spesiell for barn og unge.

10. Hurtigruten

For å oppleve magien på 17. mai trenger du ikke reise inn til Oslo eller Bergen. Hvert eneste sted i Norge feirer dagen, og det samme gjør våre folk på skipene. Gled deg til flagg, miniopptog, spesialbuffé og ikke minst: mannskapets entusiasme som vil smitte over på gjester fra hele verden. Mer informasjon kommer snart.


Reiser langs Norskekysten i mai

Sidehandlinger