Labrador-Torngat-Mountains┬®Barrett & MacKay Photo.jpg

Hurtigruten til Amazonas, Canada og verdens lengste fjord

Fra 2017 seiler Hurtigrutens ekspedisjonsskip til regnskogen i Sør-Amerika og til vikingtufter og nasjonalparker på Newfoundland. I Arktis kommer seilinger til det største fjordkomplekset på kloden.

Hurtigruten vil la folk komme i kontakt med sin indre oppdagelsesreisende og setter nye unike reisemål på programmet sammen med norskekysten, Svalbard, Island, Grønland og Antarktis. Gjestene skal tas tett på naturen med ekspedisjonsskipene MS Fram og MS Midnatsol, og det nye MS Spitsbergen.

- Vi ønsker å tilby gjestene våre enestående og meningsfulle opplevelser, både der vannet er iskaldt og mer temperert. Vi vil la folk følge sporene til vikingene, Amundsen og Nansen, og til Heyerdahl, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.  

Den globale utforskerturismen er i sterkt vekst. Hurtigruten er en viktig drivkraft og i dag verdensledende på bærekraftige, naturbaserte reiseopplevelser til sjøs.

- Folk vil ikke lenger være passive tilskuere på ferie. Derfor byr Hurtigruten på aktive og lærerike reiser. De mange unike ekskursjonene og forelesningene gir gjestene ekte nærkontakt med naturen og kulturen der vi seiler, sier Skjeldam.

Tett på Sør-Amerika

Hurtigruten tar gjestene sine på seilinger langs både den søramerikanske atlanterhavs- og stillehavskysten. Hurtigrutens ekspedisjonsskip vil seile langs kysten av Brasil, Argentina, Chile, Peru og Ecuador. Noen av rutene går også til søratlantiske øyer som Falklandsøyene og Sør-Georgia. Der blir det møter med lokalbefolkningen og med pingviner, fugler, hvaler, seler og annet dyreliv.

Turene går også til tropiske strender og storbyer, og noen av seilingene går på Amazonaselven inn i regnskogen. På alle seilingene vil erfarne ekspedisjonsteam ta med gjestene på ekskursjoner. Det vil også være forelesninger om bord.

- Vi tilbyr reiser med mening. Gjestene våre får muligheten til å lære mer om og å gi tilbake til reisemålene. Mange av områdene Hurtigruten seiler i er sårbare. Det er viktig å vise fram naturen på en skånsom måte og å engasjere ambassadører som bidrar til å bevare den, sier Skjeldam.

Kanadiske kystperler

Vestover strekkes programmet helt til Newfoundland og Labrador-provinsen i Canada. Der blir det blant annet landinger i L'Anse aux Meadows. Det lille fiskeværet på UNESCOs verdensarvliste er stedet hvor norske Anne Stine og Helge Ingstad sammen datteren Benedicte gjorde funn fra en vikingboplass i 1960.

Benedicte Ingstad (72) er i dag forsker og professor i medisinsk antropologi. Hun vil være med på utvalgte Hurtigruten-seilinger for selv å fortelle om oppdagelsen familien gjorde.

- Det er mye som tyder på at det var her oppdagerpioneren Leiv Erikson gikk i land og kalte området for Vinland. Det er sagaaktig å kunne reise hit vel 1000 år senere, sier Skjeldam.

Det blir i tillegg stopp i storslagne nasjonalparker, i provinshovedstaden St. John’s og på steder som Saint-Pierre og Miquelon, Red Bay og Battle Harbour.

Ekstreme fjordopplevelser

På østsiden av Grønland blir det mulig å utforske Kangertittivaq  eller Scoresbysundet, som med sine 350 kilometer er verdens lengste fjord. Reisen dit er kombinert med Island, Jan Mayen med verdens nordligste vulkan, Beerenberg, og Lofoten.

- Vi vil ta gjestene helt inntil isbreer som kalver store isfjell, vulkaner som ulmer og til hjemmeområdene til hvaler, delfiner, sjøfugler og moskuser, sier Skjeldam.

Det blir også arktiske ekspedisjonsseilinger til avsidesliggende Thule helt nordvest på den største øya som finnes.

I Vesterled

Det nye ekspedisjonsskipet MS Spitsbergen skal ta eventyrlystne gjester vestover til Shetlandsøyene, Orknøyene og Færøyene, og til havner som Lerwick, Kirkwall og Thorshavn.

- Programmet for øygruppene i Nord-Atlanteren er det mest rikholdige tilbudet gjestene våre noen gang har kunnet velge fra, sier Skjeldam.

Polare eventyr

Rundt Svalbard blir det seilinger til iskanten og rundseilinger rundt øygruppen.

Hurtigruten forsterker også satsingen i Antarktis. Fra vinteren 2016 er tilbudet tredoblet ved at også MS Midnatsol seiler til den sørlige halvkulen for sommersesongen der. De chilenske fjordene, Kapp Horn, Magellanstredet og selve sydpolkontinentet er noen av høydepunktene.

Seilingene er tilpasset sesongvariasjonene og følger dyrelivet i området, isforholdene og den lokale kulturhistorien. Gjestene kan bli med på vandringer på tusen år gammel breis, fotturer blant pingviner, kajakkpadling mellom seler og snorkling i isvann.

- På Antarktis-ekspedisjonene er det elementene som rår. Vær, vind og isforhold setter rammen for disse ekstremopplevelsene, sier Skjeldam.

Antarktis-ekspedisjonene med MS Midnatsol tar omkring 500 gjester på kontrastfylte reiseopplevelser. Seilasen starter og avslutter i Puntas Arenas, slik at de kan utforske de dype fjordene i Chile, se det spektakulære landskapet og naturen i Patagonia, besøke Kapp Horn og deretter se alle høydepunktene i Antarktis.

MS Fram viderefører arven fra det originale ekspedisjonsskipet Fram og tar omkring 200 gjester med på mer ekstreme opplevelser med utgangspunkt i Ushuaya i Argentina. Skipet er lite og kommer tettere på tilnærmet utilgjengelige steder på verdens sørligste kontinent. 

For ytterligere informasjon - kontakt:

Øystein Knoph, PR-sjef 
[email protected]
977 39 224