Evige arktiske sommernetter

Det er vanskelig å merke forskjellen nå. Natt og dag glir over i hverandre. Lyst klokken fire om natten, lyst klokken fire om ettermiddagen. Midnattssolen byr på evige timer med lys. Det perfekte bakteppet for å utforske Svalbard.

Hundekjøring på hjul

Hjulene går rundt, fortere og fortere. Uten snø på bakken drar hundene ivrig sleden med hjul. Svalbard ser annerledes ut om sommeren. De snødekkede toppene er borte. I stedet ser du et grønnkledd område, med spill av røde og oransje farger. Hundene følger etter hovedsleden. Du er på vei mot Endalen, en del av Adventdalen. Alt ser fremmed ut. Som en annen planet.

Gå tur over Foxfonna

Guiden kjører deg opp. På kryss og tvers opp fjellet til du ankommer toppen. Ved en kullgruve begynner du å gå. Det store, isete området på Foxfonna må krysses, før du kommer til en gammel fangsthytte. På vei ned åpner Adventdalen seg, og du kan se de taggete toppene på andre siden av Isfjorden. Du kjenner at musklene dine er såre, men du vil ikke at turen skal være over. Du er ikke klar for å komme tilbake til sivilisasjonen. Du vil bli her ute. Bare litt lenger…

Fra havet til himmelen

En rekke med glitrene isbreer. Du kan se alt fra toppen av Forkastningsfjellet. Mot nord peker den isblå Nordenskiöldsbreen. Mot vest ser du Esmarkbreen i sin prakt. Du er på nordsiden av Adventfjorden, og tar innover deg panoramautsikten over hele Isfjorden.

Isfjordsafari til Fuglefjellet og Hiorthamn

Fjellet lever. Klippene vibrerer og det myldrer av dyr med vinger. Ikke rart dette fjellet kalles Fuglefjellet. Du befinner deg et sted i Isfjorden, en kort båttur fra Longyearbyen. Guiden din, som også er skipper på båten, deler alt han vet om Spitsbergen og Svalbard. Du strever med å høre hva han sier, da tusenvis av sjøfugler synger i kor. Plutselig starter båtmotoren igjen. Små alker, måker og lomvier flyr opp i luften. De myldrer og svirrer overalt, og du har aldri følt deg mer levende.

Isfjordsafari til Grumant

Ingen tegn til liv. Det er en spøkelsesby nå. For mer en femti år siden var dette stedet fullt av mennesker. Det er uhyggelig. Stille. Selv fugleklippene er tomme – de har dratt til sørlige strøk. Den eneste lyden du hører kommer fra havet, som skyller innover den forlatte strandlinjen og spruter opp mot båten. Du kan fortsatt smake saltvannet. Båtturen tilbake blir moro.

Fossiljakt med hunder, Longyearbreen

Denne må være millioner av år gammel. Du studerer steinen. Den har et blomsteravtrykk. Det er tusenvis, om ikke millioner, av steiner rundt deg, og du vil snu hver eneste en for se hvilke hemmeligheter som skjuler seg under. Longyearbreen har erodert berggrunnen, gjort stein om til grus og skapt den store morenen du står på. Du ser på steinen en gang til. Denne blir med meg hjem.

Båttur til Barentsburg

Morgensolen reflekteres i det krystallklare arktiske vannet. Du er om bord på MS Langøysund, på vei mot Esmarkbreen og den russiske byen Barentsburg. 400 mennesker bor der, alle fra land som tidligere tilhørte Sovjetunionen. På vei mot Barentsburg kjenner du at båten senker farten, før den stopper helt. Du går opp på dekk og ser en vegg av is. Isbreen er rett framfor deg. Russiske Svalbard tenker du. Lenin-statuer og propagandaplakater. For en kontrast til lille Longyearbyen.

Båttur til Pyramiden

Nordover, nordover og enda lenger nord. Du forlater Tempelfjorden. Nordenskiöldbreens mektige blå isvegger står i skarp kontrast til fjellene rundt. Breen knirker – du kan nesten føle den bevege seg. Du føler deg som en oppdager som utforsker et nytt sted for første gang. Spøkelsesbyen Pyramiden viser seg plutselig ved fotenden av det triangelformede fjellet. Du er klar for å utforske byen. Ikke er det bare spøkelsene som er kjent for å dukke opp her, men også isbjørn. Vi må holde sammen innad i gruppen. For sikkerhetens skyld.

Kajakktur i Adventfjorden

Ikke en lyd. Ikke en bevegelse. Alt er stille. Plutselig, en skygge i vannet fanger oppmerksomheten din. Du gjenkjenner det straks. En nysgjerrig sel ser på deg. Du griper åren og padler videre. Det er ikke langt igjen til andre siden nå. Du lurer på om selen vil følge etter deg.