Magisk mørke, Nordlys

Stjernene og måneskinnet lyser opp alt rundt deg. Øynene dine har blitt vant til mørket nå. Solen reiser seg aldri over horisonten. Himmelen er scenen for hovedforestillingen alle har kommet for å se. Glimt av grønt, lilla, rødt og blått over deg. Nordlyset er her i kveld. Atmosfæren i Longyearbyen er unik. Mange sitter inne ved peisen. Livet går litt saktere på denne tiden av året. Det er helt ålreit.

Nordlyssafari på snøscooter

Den stjernedekkede himmelen viser seg. Du slår av snøscooteren din og venner deg til synet. Nordlyset kler fjellene og dalene i grønt, blått og gult. Så forsvinner de. Det blir mørkt igjen. Så en ny eksplosjon – mot nord! Lilla lys skyter over himmelen og lander i sør. Så blir lyset blått. Det er en magisk symfonisk ballett uten en eneste lyd.

Hundekjøring under nordlyset

Opp og ned. Du føler terrenget når hundene løper. Et lys som beveger seg på himmelen fanger oppmerksomheten din. Du kan så vidt se det. Det er svakt. Som et bleket minne. Men det vokser, snart blir det intenst og levende. Det er mektig, hypnotiserende, umulig å ignorere. Lurer på om hundene ser det også. Det stille er bråkete i magien fra lyset på himmelen.

På truger opp Larsbreen til isgrotten

Takk gud for truger! Uten disse hadde du stått med snø opp til lårene. I stedet beveger du deg selvsikkert framover. Du er en polarfarer på vei opp fjellet, og ser etter Larsbreen. Du kan se inngangen like framfor deg, men klarer ikke la være å tenke – Hvordan vil innsiden se ut?

En ettermiddag i nordlyset

Peisen knitrer. Vinden ute hyler. En varm tallerken med reinsdyrsgryte blir servert. Guiden fra Camp Barentz snakker om oppdagelsesfarerne som oppdaget Spitsbergen i1956. I et øyeblikk blir du satt tilbake i tid. Til en tid da Svalbard lå uoppdaget. Det hviskes begeistret rundt bordet. Noe var akkurat utenfor. Hviskingen vokser i spenning: Det er her! Nordlyset!

Jakten på nordlyset

Det er mørkt. Du er ute. Alt er stille. Du ser en diger parabolantenne som pryder fjelltoppen. Utstyr. Teknologi som skal vokte Aurora Borealis – nordlyset. Sjansene er gode for at du vil se det i kveld, sier guiden. Du ser opp. Ingenting. Men så, en spøkende lysbevegelse på himmelen. Nå kommer det.