Kaptein på MS Roald Amundsen
Bilde: Agurtxane Concellon Bilde

Trygge sammen

Sakte men sikkert åpner samfunnet igjen, og samtidig spør mange seg hvordan det skal fungere i praksis. Sammen må vi finne nye rutiner og måter å leve normalt, på litt unormalt vis. Vi i Hurtigruten har alltid hatt og kommer alltid til å ha sikkerhet som første prioritet.

Vi har gjennom 127 års erfaring etablert strenge prosedyrer for smittevern. Nå som vi endelig kan ta deg med om bord igjen, er det viktig for oss at du forstår hvordan vi jobber for å hindre smitte om bord. Derfor har vi samlet tiltakene under.

Sist oppdatert: 15.05.2020 09:08

Hva gjør vi?

 • Høy smittevernkunnskap

  Mannskapet gjennomgår helsesjekk før de går på jobb. Alle har gjennomført WHOs offisielle covid-19-kurs for hygienerutiner og smittehåndtering.

 • Rengjøring

  Vi har gjennom 127 års erfaring etablert strenge prosedyrer for vask og desinfisering. Det legges spesielt vekt på alle berøringsflater.

 • Tilpasset matservering

  Vi vil legge opp til flere bordsetninger, og dermed servere mat til færre av gangen. På kjøkkenet har vi som vanlig høye krav til hygiene og kvalitet.

Hva gjør du?

 • Kom frisk

  Før ombordstigning må alle gjester levere et helseskjema som blant annet bekrefter at du ikke har vært i kontakt med noen som har påvist covid-19 de siste 14 dagene.

 • Hold avstand

  Folkehelseinstituttet krever trygg avstand. Som gjest vil du bli instruert til å generelt holde avstand til andre.

 • Vask hendene

  Sørg for god håndhygiene ved å vaske hendene regelmessig med såpe og vann eller alkoholbasert håndsprit.

Slik blir din opplevelse om bord

Du kan være sikker på at vi alltid følger nasjonale reglement og føringer. I hele perioden etter at regjeringen iverksatte de strenge nasjonale tiltakene, har vi seilt med to skip mellom Bodø og Kirkenes.

En av grunnene til at vi har fått lov til det er nettopp fordi vi allerede har gode smittevernsrutiner på plass:

 • Vi reduserer antall gjester om bord i våre skip slik at du skal ha god plass rundt deg.
 • I de romslige restaurantene våre vil vi legge opp til flere bordsetninger, og dermed servere mat til færre av gangen.
 • For å unngå at alle forsyner seg fra samme fat vil våre kokker legge opp maten porsjonsvis på din tallerken.
 • På kjøkkenet har vi som vanlig høye krav til hygiene og kvalitet.
Matservering om bord
Bilde: Agurtxane Concellon Bilde

Strenge prosedyrer for rengjøring om bord

Det utføres regelmessige mikrobiologiske prøver som sendes til laboratorier og vi benytter UV-lys for å teste flater i blant annet lugarer, bysse og fellesområder. Disse resultatene gir oss kontinuerlig tilbakemelding på at renholdsrutinene er effektive. På den måten er det ikke tilfeldig hvordan og i hvilke områder vi rengjør, men det bestemmes fordi vi hele tiden har oversikt over effekten.

I tillegg benytter vi eksterne partnere til å gjennomføre både planlagte og uanmeldte hygieneinspeksjoner på alle skip flere ganger i året. Utover dette har vi nå:

 • Dedikerte team som sørger for kontinuerlig vask og desinfisering av fellesområder
 • Redusert adgang til fellesområder slik som badstue, basseng og treningsrom – for å være på den sikre siden
 • Tilpassede markeringer for å hjelpe deg med å holde avstand til de andre om bord, som mange nok allerede er vant med fra køsystemer i butikker og kafeer

Dette gjør våre ansatte for ditt ve og vel

Alle ansatte følger nasjonale bestemmelser fra Folkehelseinstituttet til enhver tid. Mannskapet om bord har:

 • Gjennomgått en helsesjekk før de går på jobb
 • Gjennomført Verdens helseorganisasjons offisielle covid-19-kurs for hygienerutiner og smittehåndtering
 • Grundig opplæring i førstehjelp og digital tilgang på helsepersonell dersom det skulle oppstå medisinske spørsmål

Langs norskekysten er vi aldri langt unna helsevesenet på land, og om bord våre ekspedisjonsskip har vi alltid en lege som del av mannskapet.

Om bord vil du bli møtt med anbefalinger for hvordan du som gjest kan gjøre din del av arbeidet for å redusere smittefaren. Du blir informert via informasjonsskjermer, over høyttaleranlegget og direkte fra mannskapet.

Hjørundfjorden, Norge
Bilde: Ørjan Bertelsen Bilde

Trygt å gå i land og være med på utflukter i våre havner

Mye av opplevelsen med å reise med Hurtigruten er å oppleve stedene vi seiler til. Som gjest har du muligheten til å gå i land flere steder. For å gjennomføre dette vil vi:

 • Regulere antall personer som går av og på skipet samtidig
 • Jobbe med gode løsninger for at det ikke skal bli trengsel ved av- og påstigning
 • Ha gode rutiner for trygg håndtering av gjester og bagasje på terminalene våre

Vi jobber i tett dialog med våre utfluktsleverandører langs norskekysten for å kunne tilby deg unike opplevelserUtfluktsprogrammet vil kontinuerlig justeres slik at vi møter nasjonale retningslinjer. Sammen med leverandørene våre kommer vi til å implementere ytterligere rengjørings- og hygieneprosedyrer.

Fremover kan det være at noen av utfluktene ikke vil være tilgjengelige, eller at innholdet i utflukten endres slik at risikoen for smitte minimeres. Vi vil be alle gjester om å desinfisere hendene sine, både når de går av, og tilbake om bord på skipet. 

Dette forventer vi av deg og andre reisende

Som vi alle stadig blir minnet på, er dette en nasjonal dugnad der alle spiller en viktig rolle. Derfor er det viktig for oss å understreke at for at alle tiltakene og prosedyrene våre skal ha en virkning, er vi avhengig av at du som gjest bidrar med det du kan.

Før ombordstigning må alle gjester levere et helseskjema. Du må bekrefte at du ikke har vært i kontakt med noen som har påvist covid-19 de siste 14 dagene og at du ikke har reist fra eller vært i transit i et annet land enn Norge de siste 10 dagene. I tillegg kan det forekomme at vi måler kroppstemperatur i pannen på våre gjester før de får lov til å reise med oss.

Som gjest vil du bli instruert til å generelt holde avstand til andre, i tillegg til at vi vil minne deg om å ha god håndhygiene. De ansatte vil bidra til at dette skal bli enkelt å overholde for alle. Vi retter oss også alltid etter nasjonale retningslinjer, og vi oppdaterer våre rutiner fortløpende ved endringer i rådene fra myndighetene

For å være på den sikre siden vil vi også reservere et antall lugarer for isolasjon dersom det, mot formodning, skulle bli nødvendig. Dette betyr at dersom du merker at du har symptomer, eller vi får mistanke om smitte om bord, vil vi raskt kunne isolere vedkommende på egne lugarer.

Vi har god dialog med alle havnene vi besøker, og har dermed tilgang på sykehus og helsepersonell på land ved behov.