NK+IMG_1706©Backpack-Foto.jpg
Bilde: Backpack Foto Bilde

Praktisk informasjon om reiser langs norskekysten

Her finner du praktisk informasjon om reisen din.

Som en del av opplevelsen kan du bli med på interessante aktiviteter og presentasjoner i løpet av reisen. Disse aktivitetene foregår både innendørs og ute på dekk. Temaene endres etter årstid og de farvannene vi seiler i. Du er hjertelig velkommen til å delta, og du finner oversikt over aktivitetene i dag-til-dag programmet om bord.

Ruteplan

Lurer du på om skipet ditt er i rute? Her oppdaterer vi ruteplanen fortløpende.

Innsjekk - alle havner:

 • Gjester som reiser med bil må møte opp senest 1 time før avgang i Bergen, Trondheim, Bodø, Tromsø og Kirkenes. For øvrige havner må man møte opp senest 30 minutter før avgang.
 • Innsjekk finner sted i resepsjonen på skipet i alle havner bortsett fra Bergen

Ved ombordstigning må alle vise frem gyldig legitimasjon.

Innsjekk - Bergen:

 • Hurtigruteterminalen er åpen fra 08.00 (mandag - fredag) og fra 13.00 (lørdag - søndag)
 • Innsjekk starter kl. 15.00
 • Ombordstigning starter kl. 16.00
 • Sikkerhetsmøter holdes før ombordstigning - fra 15.50 og deretter to ganger i timen (kvart på og kvart over)
 • Ved innsjekk legges bagasjen ved innsjekkingsdesken
 • Bagasjen transporteres til lugaren
 • Lugarer er tilgjengelig fra 18.00
 • Innsjekk stenger 19.30 i terminalen. Etter dette er det fortsatt mulig å sjekke inn direkte på skipet

Innsjekk - Biler:

 • I Bergen åpner bildekket fra 18.00 i sommersesongen (01.06 - 31.10). I vintersesongen (01.11 - 31.05) er bildekket åpent fra 19.30 - 21.30.
 • Alle gjester må sjekke inn i terminalen eller i resepsjonen om bord før de kjører til bildekket
 • Bagasjen må transporteres til lugaren etter innsjekk - ingen bagasje skal transporteres fra bildekket
 • Kun sjåføren kan være i bilen når den kjøres til bildekket
 • Bilnøkler overleveres til besetningen på bildekket

Utsjekk:

 • Vanlig utsjekk fra lugarer er kl 12.00
 • Det er mulig å kjøpe senere utsjekk for 225 kr (for eksempel hvis skipet ikke er fullt fra neste havn), men dette er ikke noe vi kan love
 • Havner med tidligere utsjekk: Bergen (kl. 10.00), Kirkenes (kl. 08.30), Trondheim (kl. 08.00) og Tromsø (sørgående - kl. 20.00)

Matpreferanser

Preferanser ved måltider som vegetarmat kan leveres hvis dette bestilles i god tid, og gjerne når du bestiller reisen din. Gjester med strenge diettkrav, som veganere, kan oppleve et begrenset utvalg. Vi kan dessverre ikke love at vi kan levere til alle type dietter, men vil gjøre vårt aller ytterste for å i møte komme slike ønsker.

Endringer i reiserute og utflukter

Været langs norskekysten er uforutsigbart. Derfor kan alle reiseruter og utflukter endres på grunn av vær-, sjø- eller isforhold. På utfluktene våre må vi også ta hensyn til minimum og maksimum antall deltagere. I førjulstiden er det også mulig at reiseruten endres fordi skipene skal være vertskap for middager, eller ha feiringer for lokalsamfunnene.

Forsikring

Uforutsette situasjoner, sykdom og ulykker kan skje like før avreise på alle typer ferier. Skulle dette skje må du kanskje avlyse reisen din, eller reise hjem tidligere. Fordi en reise koster mye penger tilbyr vi avbestillingsforsikring i tilfelle sykdom, i tillegg til vanlig reiseforsikring. Hurtigruten formidler slike forsikringer gjennom Europeiske Reiseforsikring. Det er mulig å kjøpe forsikring gjennom Hurtigruten AS.

Passasjerer med redusert mobilitet

På reisen langs norskekysten tar vi med glede imot funksjonshemmede gjester. Alle skip bortsett
fra MS Lofoten, har minst én lugar tilpasset reisende som bruker rullestol. Ved behov vil vi også forsøke å bestille egnede hotellrom. Gjester som bruker rullestol må ta med seg en egen standard, foldbar stol, og må ha assistanse av egen ledsager. Vi har ramper for ombordstigning og/eller landsetting. Noen utflukter er ikke tilpasset gjester som har gangbesvær, derfor er det fint om du sjekker dette ved bestilling. Det er svært viktig at du informerer oss (skriftlig) om spesielle behov ved bestilling, så skal vi gjøre vårt ytterste for å tilrettelegge på best mulig måte.

Vi anbefaler at passasjerer med redusert mobilitet tar direkte kontakt med oss via telefon for å bestille den lugaren som passer best.

OBS! Flyselskapene tillater vanligvis ikke rullestoler med våtcellebatteri på fly.
Behov for assistanse på jernbanestasjonen: Ring NSB tlf. 815 00 888
Behov for assistanse ved flytoget i Oslo: Ring tlf. 64 82 17 72
Behov for assistanse må meldes innen 24 timer før avreise.

Plassgaranti for distansereisende

Hurtigruten har innført plassgaranti for dere som reiser kortere strekninger med overnatting. Garantien gjelder på strekninger der køyeplass er naturlig, begrenset oppad til fire overnattinger. Plassgarantien gjelder for enkeltreisende, eller reisefølger inntil fem personer som kjøper sin reise ved oppmøte om bord ved avgang. Dersom det ikke er ledig køye på strekningen tilbyr vi et av følgende to alternativer:

 1. Gratis reise som dekkspassasjer og tildelt gratis køye om dette blir tilgjengelig underveis.
 2. Gratis reise på neste avgang inkl. køyeplass. Dersom heller ikke denne avgangen har ledig køye tilbys alternativ befordring betalt av Hurtigruten.

*Plassgarantien bortfaller dersom 120 køyer eller mer allerede er benyttet til distansereisende.

For distansepassasjerer finnes det også rapattordninger som regnes i prosent av normaltaksten (med evt. sesongtillegg) som følger:

 • Barn mellom f.o.m. fylte 4 og t.o.m. fylte 15 år gis 50 %. Barn under 4 år reiser gratis når de ikke benytter egen køye.
 • Honnørrabatt med 50 % gis personer fra og med fylte 67 år, blinde og uføretrygdende. Samme rabatt gis medreisende ektefelle/samboer, og registrerte partnere uavhengig av alder.
 • Ledsagerrabatt: ledsager reiser gratis når den person som han/hun reiser sammen med kan framvise ledsagerkort utstedt av hjemkommune.
 • Vernepliktige gis 50 % rabatt på reiser som foretas i vernepliktsperioden. Rabatten gjelder ikke for befal eller offiserer og gjelder heller ikke på reiser ved innkalling til førstegangstjeneste.

Overnnevnte rabattordninger kan ikke kombinere (med unntakk av legsagerrabatten, som gjelder selv om person med ledsagerbevis har rett til rabatt for sin del).

Fly

Trenger du hjelp til å bestille flyreise til avreisehavn og tilbake etter seilasen din, hjelper kundeveilederne våre deg med det. Noen av reisene våre har også flyreisen inkludert i prisen.

Hoteller

Hvis du trenger hjelp til å bestille hotell i forbindelse med reisen din med oss, hjelper vi deg mer enn gjerne med det.

Parkering i Bergen

Hurtigruten har dessverre ikke egen parkering ved terminalen, men dersom du ønsker å la bilen stå i Bergen anbefaler vi KlosterGarasjen parkeringshus som ligger 300 meter fra Hurtigruteterminalen.

Kafé

Her kan du kjøpe småretter, snacks, varm og kald drikke. Du finner informasjon om åpningstidene om bord.

À la Carte meny

À la Carte menyen vår er en middagsopplevelse utenom det vanlige – en middag laget av de ypperste råvarene fra de lokale leverandørene våre. På klassiske rundreiser er fullpensjon inkludert i prisen, og da kan du oppgradere til À la Carte mot et lite tillegg. Det er selvfølgelig også mulig å bestille À la Carte hvis du ikke har fullpensjon inkludert. På de aller fleste skipene våre blir À la Carte servert i egne områder i restaurantene. MS Midnatsol, MS Trollfjord og MS Finnmarken har egne rom som kun brukes av våre À la Carte-gjester. Kos deg med 2, 3, 4 eller 5-retters middag der du kan velge mellom fire forretter, fem hovedretter, fire desserter og den berømte ostetallerkenen vår - alt laget av delikate og ferske råvarer. Egne vinpakker er også tilgjengelig. Du kan kun bestille À la Carte menyen vår om bord. MS Lofoten har et eget middagskonsept med en meny fra 1960-tallet. MS Vesterålen tilbyr ikke À la Carte meny.

Kommunikasjon etter bestilling

Hvis du har bestilt reisen din gjennom et reisebyrå, må all kommunikasjon mellom deg og Hurtigruten gå gjennom dette reisebyrået. Hvis du bestiller direkte hos oss, vil all korrespondanse gå mellom oss og deg som bestiller. Vennligst oppgi bestillingsnummeret ditt ved all kommunikasjon. Vi vil sende deg bekreftelsen på reisen så raskt som mulig. I høysesonger, eller hvis det er under 8 uker til avreise, kan det ta litt lenger tid å få bekreftelse etter at du har bestilt. Dette er grunnet søk av kapasitet på lugarer, eventuelle fly og hotellrom. Du får tilsendt en faktura som bekreftelse på reisen din. Hvis du reiser sammen med en venn, og begge ønsker å motta sine reisedokumenter, er det fint om du informerer om dette når du bestiller. Reisedokumenter blir som regel sendt 7-14 dager før avreise.

Midnattssol

Datoer der hele solskiven er over horisonten. Du vil bare oppleve midnattssolen når du er nord for Polarsirkelen. Under finner du en oversikt over hvor og når du kan se midnattssolen.

Sted første dag siste dag: 
Nordkapp 13. mai 31. juli 
Hammerfest 16. mai 28. juli 
Vardø 16. mai 28. juli 
Tromsø 20. mai 25. juli 
Harstad 24. mai 20. juli 
Svolvær 28. mai 17. juli 
Bodø 03. juni 11. juli

Ombordstigning/Avgang Bergen

I Bergen seiler skipene fra Hurtigruteterminalen, Nøstegaten 30, 5010 Bergen. Drosjesjåfører vet som regel hvor dette er, og veien til terminalen er merket. Det er mulig å oppbevare bagasjen i terminalen, og dette koster 30,- (3x kr 10,-). Terminalen er betjent, og det er mulig å sjekke inn bagasjen fra kl. 13.00. Du kan sjekke inn fra kl. 15.00, og ombordstigning begynner kl. 16.00. Alle lugarer er tilgjengelige fra kl. 18.00.

Tider avreise ombordstigning
1. jan – 31. mai Kl. 22.30 Fra kl. 16.00
1. jun – 31. okt Kl. 20.00 Fra kl. 16.00 
1. nov – 31. des Kl. 22.30 Fra kl. 16.00

Det er ikke restaurant eller kafé i terminalen. Første kveld serverer vi en buffetmiddag om bord, vanligvis mellom kl. 18.00-21.00. Det er ingen reserverte bord denne kvelden. Gjester på rundturer finner sitt bordnummer i konvolutten som de blir tildelt ved innsjekking. Ved avstigning i Bergen blir bagasjen din utlevert på bagasjebåndet i terminalen. På reisens siste dag blir du bedt om å sjekke ut fra lugaren et par timer før ankomst. Informasjon om hvor du kan hente bagasjen din etter utsjekking i andre havner finner du om bord.

Polarnatt

Polarnatt er en periode over minst et døgn i mørketiden da det er fullstendig mørkt. Dette skjer kun nord for Polarsirkelen.

Sted første dag og siste dag
Nordkapp 18. nov 23. jan
Hammerfest 20. nov 21. jan
Vardø 21. nov 20. jan 
Tromsø 25. nov 16. jan 
Harstad 30. nov 11. jan 
Svolvær 04. des 07. des 
Bodø 15. des 28. des

Tog

Skal du reise fra Oslo kan du også ta tog til og fra anløpshavnene våre i Bergen, Trondheim og Bodø. Se NSB for mer informasjon.

Transport til og fra skipene før og etter avreise

Transport til og fra skipet er inkludert dersom det opplyses om dette i reisedokumentene, 
som oftest uten reiseleder. Buss, tog eller taxi blir benyttet. Du vil motta alle detaljer om dette sammen med reisedokumentene dine.

Service og tips

Det er helt opp til deg om du ønsker å gi tips. Det er plassert tipsbokser i restauranten sammen med konvolutter dersom du ønsker å gi tips.

Wifi

De fleste skipene har wifi i fellesområdene, selv om det av og til være begrenset tilgang. Priser finner du om bord.

Språk

Norsk og engelsk er de offisielle språkene om bord. Men mange som arbeider ombord snakker i tillegg tysk. Ekspedisjonslederen snakker norsk, engelsk og tysk.

Vask av klær

Det er vaskemaskin, tørketrommel og strykejern om bord på alle skip. Polletter kjøpes i resepsjonen.

Måltider

Frokost serveres som regel fra klokken 07:30 (åpen bordplassering), og middag fra 18:30 ( fast bordplassering), lunsj fra rundt 12:00/13:00 (åpen bordplassering). I høysesongen kan det være 2 lunsjtider og middager. Tidspunktene vil bli informert om bord. Reisen starter med en buffet ved avreise Bergen, og slutter med en brunsj på ankomstdagen når vi er tilbake igjen i Bergen. Frokosten består av et godt utvalg av kald kjøtt, oster, egg, frokostblandinger og frukt, ferske brød og bakervarer, og ofte rykende ferske sveler og vafler. Fullpensjon menyen variere med en miks av buffeter og ferdigbestemte menyer til lunsj og middag, men du kan også velge den spennende a la carte menyen mot ett lite tillegg. Alle skip har alle bevilgninger, og prisene om bord er like de du finner på land i Norge.

Medisiner, lege og sykehus

Det er ikke lege eller apotek om bord. Men alle offiserer er trent i førstehjelp og kan gi førstehjelp i krisetilfeller. Skipene seiler også nært til land, og kan legge i havn dersom en nødsituasjon skulle oppstå.

Betaling om bord

NOK er valutaen om bord. Alle kredittkort er akseptert om bord, og selvfølgelig både kontanter og norske bankkort.

Sikkerhetsmøte / Velkomstmøte

Alle hurtigrutegjester må være med på et obligatorisk sikkerhetsmøte I Bergen før skipet forlater havnen. Etter innsjekk og før avreise vennligst gå til 1. etasje i terminalbygningen for sikkerhetsgjennomgangen. Denne varer i rundt 10-15 minutter, og den første starter klokken 15:45. Du vil her lære hvordan du tar på liv vest, og hva du skal gjøre i tilfelle du må evakuere. Møtet er obligatorisk for alle, også de som har reist med Hurtigruten tidligere. Du kan spørre spørsmål dersom du har noen. Etter sikkerhetsgjennomgangen, kan du gå om bord. Den siste gjennomgangen er klokken 19:30. Gjester som ankommer etter dette må delta på en gjennomgang klokken 20:00 om bord, sør skipet forlater Bergen.

Vennligst gjør deg kjent med nødutgangene som vist i lugaren (denne henger på døra), og snakk med resepsjonen dersom du har spørsmål. I mange av havnene er det mye aktivitet på kaien, med biler som ankommer/forlater skipet og gods som blir losset. Vennligst vær oppmerksom på denne trafikken når du går av eller på skipet. I løpet av vintermånedene kan det være glatt på kaien eller på dekk. Pigger på sko og gode vinterklær kan fås kjøpt i skipets butikk.

Butikk

Det er butikk på alle skip, her får du kjøpt lokale produkter, strikka klær, bøker, postkort, frimerker, og et lite utvalg toalettsaker. På MS Lofoten er butikken i kafeteriaen.

Utflukter

Vi anbefaler at du forhåndskjøper utflukter (der det er mulig). De utfluktene som ikke er utsolgt vil bli solgt om bord. Utflukter som blir bestilt om bord kan kun betales i norske kroner. Du kan forhåndsbestille utflukter opptil 4 uker før avreise, eller 2 uker før avreise dersom du betaler med et kredittkort. Utflukter er avhending av att minimumsantallet blir nådd, og av tidspunkt og værforhold.

Røyking

Det er egne områder der det kan røykes om bord. Men røyking er ikke tillatt når skipet er i havn eller det fylles drivstoff. Det vil bli annonsert når det ikke er lov å røyke utendørs. Røyking i lugaren er ikke tillatt, og dersom dette skjer vil det være ett tillegg på pris.

Stabilisatorer

Alle skip utenom MS Lofoten har stabilisatorer.

Mobiltelefon

Mobiltelefoner kan brukes om bord, men signalet kan variere.

Antrekk om bord

Kleskoden om bord er avslappet og uformell. Det forventes heller ikke at du kler deg formelt til middag. Det kan være skiftende værforhold i mange av våre anløpshavner. Vi anbefaler at du velger lagvis bekledning, slik at du enkelt kan tilpasse deg endringer i dagens skiftende temperatur og værforhold. For alle reiser anbefaler vi at du tar med deg pustende regn og vindtette klær. På vintersesongen er det også lurt å ta med seg lue, votter og ullundertøy.


Skip i fast rute

Våre skip er arbeidsskip, og de går i havn døgnet rundt. Du kan forvente noe støy og vibrasjoner i noen lugarer ved dokking og lossing av gods. Støynivået varier utfra hvor lugaren din er. Og mennesker oppfatter støy forskjellig, det du kan reagere på er det noen andre som ikke hører.

Tidstabell

Alle våre skip har en tidstabell å følge. Når vi besøker havner langs ruten, vær nøye på at du er tilbake på skipet i god tid før avreise, spesielt når et skip er forsinket inn til havnen og må holde rute. Skipene kan ikke vente på gjester som er for sene til avreise. Dersom du mister skipet ditt, må du komme deg til neste havn på egen kostnad.

Havner

Alle skipene våre besøker 34 havner på en rundtur mellom Bergen og Kirkenes. Se Havner for mer informasjon.

Lokal Transport/reise fra havn til havn

På en kort reise kan du reise fra en havn til den neste, eller reise til en by og hjem igjen. Dette er en perfekt løsning for transport langs kysten, eller dersom du ønsker en liten ferietur.

Bagasje

Bagasjehåndtering er ikke inkludert på reisen langs norskekysten. Utenom i Bergen må du bære din egen bagasje av og på skipet.


Biler

Du kan ta med bilen på Hurtigruten. Denne må forhåndsbestilles, da vi har begrenset kapasitet. Campingvogner/bobiler kan ikke medbringes på Hurtigruten. Her er spesifikasjonene per skip:

 

Maks lengde i meter

Maks høyde i meter

Maks bredde i meter

Maksvekt i kilo

MS Midnatsol

6,3

2,3

2,4

5000

MS Trollfjord

6,3

2,3

2,4

5000

MS Finnmarken

6,5

2,5

2,4

5000

MS Nordnorge

6,4

2,4

2,4

5000

MS Polarlys

6,4

2,25

2,4

5000

MS Nordkapp

6,4

2,2

2,4

5000

MS Nordlys

6,4

2,2

2,4

5000

MS Richard With

6,4

2,4

2,4

5000

MS Kong Harald

6,4

2,25

2,4

5000

MS Vesterålen

5,4

1,85

2,2

2800

 

 

Kjæledyr

Kjæledyr (utenom førerhund) er kun tillatt i dyrelugar. Kjæledyrene har ikke tilgang til felles arealer.

Treningsrom

Noen skip har boblebad og treningsrom.

 

Sidehandlinger