MS Maud

MS Maud: Praktisk informasjon og livet om bord

Fra innreisekrav til wifi ombord - her er alt du trenger å vite før du reiser med MS Maud.

Praktiske opplysninger

Informasjonen og beskrivelsene har blitt sjekket av personalet vårt og/eller lokale agenter for å sikre at de er riktige. Endringer kan imidlertid forekomme etter publiseringsdato, og det kan være tilfeller der Hurtigruten eller lokale leverandører trekker tilbake noen fasiliteter, eller at ekstra tiltak fra skipsledelsen innføres for å etterkomme covid-restriksjoner. Skulle vi bli klar over noen betydelige endringer som kan anses å påvirke hvordan du nyter ferien, vil vi gjøre vårt beste for å gi deg beskjed. Mange områder vi besøker er fjerntliggende og påvirket av lange perioder med kaldt vær eller vanskelig terreng. Fasilitetene som tilbys vil avhenge av lokale forhold.

Hvert ekspedisjonscruise er unikt. Alle reiseruter og utflukter er provisoriske og væravhengige, da vær, sjø og isforhold kan påvirke reiseruten. Utflukter kan også være avhengig av min/maks antall deltagere. Hurtigruten AS forbeholder seg retten til å endre reiseruten og innholdet i utflukter uten forvarsel (se vilkår og betingelser).

Hurtigruten AS kan ikke tillate at barn under 5 år reiser med oss til Antarktis og Sør-Georgia. Av sikkerhetsårsaker vil barn under 12 år bli vurdert før hver landsetting.

Skipene er tilrettelagt for rullestolbrukere. Gjester som har behov for spesiell assistanse må reise med ledsager. Merk at skipets landgang må brukes av rullestolbrukere for å gå om bord og i land. I havner der det er tidevann eller andre situasjoner hvor det brukes en mobil landgang, eller ved landinger med ekspedisjonsbåter, er det ikke mulig å ta med eller bruke rullestol. Gjester som bruker rullestol må ta med sin egen sammenleggbare rullestol i standardstørrelse. Rullestolen må oppbevares på gjestens lugar.

Planlagte flygninger

De tilbudte prisene for flybilletter er spesielle priser for pakkereiser, og kan ikke endres eller kanselleres uten gebyr. Alle prisene på flypakker er basert på spesifikke bestillingsklasser. Hvis relevant bestillingsklasse ikke er tilgjengelig, kan et ekstragebyr bli lagt til. I økonomiklasse vil du få servert snacks eller sandwicher avhengig av flyselskap. Hvis dette ikke er inkludert i flyselskapets service, kan du kjøpe snacks og drikke. Tillatt bagasje varierer etter flyselskap og kostnader kan påløpe om du overstiger dette, eller transport kan nektes. Vanligvis kan hver gjest ta med ett stykk håndbagasje som veier rundt 6–8 kg (dimensjoner og vekt avhenger av det respektive flyselskapet) om bord. Din tillatte bagasje er satt til 1 stykk (23 kg), men dette kan avhenge av flyforbindelsen; vennligst sjekk med ditt flyselskap. Ytterligere retningslinjer for transport finner du i vilkårene og betingelsene til våre flypartnere. Hvis du planlegger å ta med en rullestol eller trenger assistanse på flyplassen, vennligst gi oss beskjed når du bestiller. Flygningene kan gå tidlig om morgenen eller om kvelden, men de er alltid tilpasset våre reisearrangementer. Vennligst merk at noen flygninger kan ha overganger eller opphold. Vi tar forbehold om endringer i tider og/eller ruter, så vel som endring av flytype. Våre vanlige flypartnere er Lufthansa, KLM/Air France, Norwegian Air Shuttle, Scandinavian Airlines og Widerøe. Vennligst merk at ombestilling eller refusjon av en allerede utstedt billett vil bli belastet før avreise. Overføring eller refusjon av en billett er ikke mulig etter reisen. Alle flytider som blir gitt ved bestillingstidspunktet er provisoriske og kan bli endret; vennligst sjekk før du reiser.

The standard of the hotels we use is equivalent to 4-stars, centrally located or if more convenient for your booked arrangement, close to the airport. There is no official hotel rating and local hotel categories apply. All rooms have private facilities. Single rooms may be smaller and less conveniently situated and may be double rooms for sole occupancy or purpose-built single rooms. Hotels may charge for some facilities, e.g. saunas. The price for the overnight includes breakfast, if not stated differently on your confirmation.

Hurtigruten Expeditions tilbyr et utvalg valgfrie før- og etterprogram som kan legges til reisen din med Hurtigruten. Dette kan være utflukter på en halv eller hel dag, eller turer med overnatting. På grunn av endrende forhold kan rekkefølgen på severdighetene variere. Det kreves et minimum antall gjester. For gjester som ikke er fullt mobile, må før- og etterprogrammene forespørres.

Det vil til enhver tid være en engelsktalende lege og sykepleier om bord. Skipet har en liten sykestue med nødvendig utstyr og medisiner til å håndtere små nødsituasjoner. Ved en alvorlig nødsituasjon vil nærmeste sykehus bli kontaktet. Medisinske konsultasjoner og medisiner blir belastet gjestene våre. Alle gjester må ha reiseforsikring. Dersom du er avhengig av livsviktige medisiner, husk å ta med tilstrekkelig mengde, og ta høyde for uforutsette forsinkelser. Vi anbefaler at du oppbevarer medisinene dine i håndbagasjen, og at disse er tydelig merket med klare instruksjoner for bruk. Dersom du er avhengig av livsviktige medisiner, ber vi deg melde fra om dette til skipslegen ved ombordstigning. Sykdom om bord kan føre til karantene, og eventuelle ordre fra skipslegen og kapteinen må følges.

Bruk noen minutter på å gjøre deg kjent med hvilke reisedokumenter du vil bli bedt om å vise før du går om bord i skipet. Som gjest er det ditt ansvar å finne informasjon om og innhente alle nødvendige reisedokumenter og ha dem tilgjengelig når det er nødvendig. Pass er eneste gyldige identifikasjon på en Hurtigruten-reise. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreisedato.
Vi kan dessverre ikke påta oss ansvaret hvis du blir nektet adgang til en flygning eller innreise til Spitsbergen, eller på annen måte får vanskeligheter eller ekstrakostnader som et resultat av at passet ditt ikke blir godkjent eller at du ikke kan fremvise nødvendig visum eller annen dokumentasjon.

På noen ekspedisjonscruise er vaksinasjoner påkrevd. Alle passasjerer er ansvarlige for å sikre at de innfrir alle krav på reisetidspunktet. På noen reiser er vaksinasjon mot gulfeber påkrevd. Sjekk informasjonen på reisesidene.

Grunnet spredningen av den nye Omikron-varianten kan gjester bli nektet ombordstigning på MS Maud eller MS Otto Sverdrup dersom de har reist til noen av de følgende landene de siste 14 dagene:

 • Angola
 • Botswana
 • Eswatini
 • Lesotho
 • Malawi
 • Mozambique
 • Namibia
 • Sør Afrika
 • Zambia
 • Zimbabwe

I samsvar med Hurtigruten Expeditions’ krav, må alle som reiser til Antarktis, Russland og Nordvestpassasjen fylle ut en konfidensiell medisinsk erklæring, som også må signeres av lege for å bekrefte at passasjeren er skikket til å reise. Dette skjemaet finner du for nedlasting under «innreisekrav» på nettstedet vårt. Skjemaet må fylles ut, tas med om bord på skipet og personlig leveres til legen ved ombordstigning.
Vi kan nekte deg å gå om bord hvis disse skjemaene ikke vises frem ved ombordstigning.

Transport er inkludert i henhold til det som vises i ditt bestilte opplegg. (vennligst se reisebekreftelsen din) Hurtigruten tilbyr busstransport fra flyplassen til kaia enkelte hoteller. Transport-tidene samsvarer med skipets ankomst- og avgangstider og dine flygningers ankomst- og avgangstider. Det er mulig at det kan bli ventetider på flyplassen. Varigheten på flyplasstransporten avhenger av destinasjonen, men tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter (avhengig av trafikk). Unntak kan forekomme der det trengs lenger tid på grunn av større avstand mellom flyplassen og havnen. Du vil få mer informasjon om din transport i reisedokumentene dine.
For gjester med nedsatt mobilitet kan det forespørres om rullestolvennlig transport.

Om bord kan du kle deg uformelt. For alle ekspedisjonscruise anbefaler vi at du tar med pustende, regn- og vindtette klær. En varm lue, hansker, skjerf og varme klær kan være nyttig, sammen med ullundertøy i vintermånedene. Robuste sko er viktig for noen utflukter, og gåstaver kan være nyttig.

Transport og tilleggstjenester

Bruk noen minutter på å gjøre deg kjent med hvilke reisedokumenter du vil bli bedt om å vise før du går om bord i skipet. Som gjest er det ditt ansvar å finne informasjon om og innhente alle nødvendige reisedokumenter og ha dem tilgjengelig når det er nødvendig. Pass er eneste gyldige identifikasjon. For noen destinasjoner må passet være gyldig i mer enn seks måneder etter retur til hjemlandet ditt. Ved innsjekking vil alle pass bli samlet inn for grense- og tollkontroller underveis. Det er hver passasjers ansvar å sikre at de på reisetidspunktet oppfyller alle krav til innreisevisum. Sjekk nettstedet vårt for mer informasjon om innreisekrav.

Planlagte flygninger

De tilbudte prisene for flybilletter er spesielle priser for pakkereiser, og kan ikke endres eller kanselleres uten gebyr. Alle prisene på flypakker er basert på spesifikke bestillingsklasser. Hvis relevant bestillingsklasse ikke er tilgjengelig, kan et ekstragebyr bli lagt til. I økonomiklasse vil du få servert snacks eller sandwicher avhengig av flyselskap. Hvis dette ikke er inkludert i flyselskapets service, kan du kjøpe snacks og drikke. Tillatt bagasje varierer etter flyselskap og kostnader kan påløpe om du overstiger dette, eller transport kan nektes. Vanligvis kan hver gjest ta med ett stykk håndbagasje som veier rundt 6–8 kg (dimensjoner og vekt avhenger av det respektive flyselskapet) om bord. Din tillatte bagasje er satt til 1 stykk (23 kg), men dette kan avhenge av flyforbindelsen; vennligst sjekk med ditt flyselskap. Ytterligere retningslinjer for transport finner du i vilkårene og betingelsene til våre flypartnere. Hvis du planlegger å ta med en rullestol eller trenger assistanse på flyplassen, vennligst gi oss beskjed når du bestiller. Flygningene kan gå tidlig om morgenen eller om kvelden, men de er alltid tilpasset våre reisearrangementer. Vennligst merk at noen flygninger kan ha overganger eller opphold. Vi tar forbehold om endringer i tider og/eller ruter, så vel som endring av flytype. Våre vanlige flypartnere er Lufthansa, KLM/Air France, Norwegian Air Shuttle, Scandinavian Airlines og Widerøe. Vennligst merk at ombestilling eller refusjon av en allerede utstedt billett vil bli belastet før avreise. Overføring eller refusjon av en billett er ikke mulig etter reisen. Alle flytider som blir gitt ved bestillingstidspunktet er provisoriske og kan bli endret; vennligst sjekk før du reiser.

Se reisesidene for tilgjengelige flypakker.
Reservasjonsteamet vårt vil kunne gi råd om tilgjengelighet, priser og andre detaljer. Alle flytider som blir gitt ved bestillingstidspunktet er provisoriske og kan bli endret; vennligst sjekk før du reiser.

Standarden på hotellene vi bruker er gjerne tilsvarende 4 stjerner, og har sentral beliggenhet – eventuelt i nærheten av flyplassen, dersom det er mer praktisk i forhold til reiseplanen. Det er ingen offisiell vurdering av hotellene, og det er lokale hotellkategorier som gjelder. Alle rom har egne toalett. Enkeltrom kan være mindre og ligge mindre sentralt, og de kan være dobbeltrom for enkelpersonsbruk eller de kan være rom ment å være enkeltrom. Hotellene kan ta betalt for enkelte fasiliteter, som badstuer, osv. Frokost er inkludert i prisen for overnatting, med mindre bekreftelsen sier noe annet.  

Transport er inkludert i henhold til det som vises i ditt bestilte opplegg. (vennligst se reisebekreftelsen din) Hurtigruten tilbyr busstransport fra flyplassen til kaia enkelte hoteller. Transport-tidene samsvarer med skipets ankomst- og avgangstider og dine flygningers ankomst- og avgangstider. Det er mulig at det kan bli ventetider på flyplassen. Varigheten på flyplasstransporten avhenger av destinasjonen, men tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter (avhengig av trafikk). Unntak kan forekomme der det trengs lenger tid på grunn av større avstand mellom flyplassen og havnen. Du vil få mer informasjon om din transport i reisedokumentene dine.
For gjester med nedsatt mobilitet kan det forespørres om rullestolvennlig transport.

Hurtigruten tilbyr et utvalg valgfrie før- og etterprogram som kan legges til reisen din med Hurtigruten. Dette kan være utflukter på en halv eller hel dag, eller turer med overnatting. På grunn av endrende forhold kan rekkefølgen på severdighetene variere. Det kreves et minimum antall gjester. For gjester som ikke er fullt mobile, må før- og etterprogrammene forespørres.

Livet om bord på skipet

Vi minner om at det kun er tillatt å konsumere drikke om bord som er kjøpt i skipets restauranter og barer. Alkoholholdige drikkevarer som er kjøpt i anløpshavner vil bli oppbevart av skipet, og levert til lugaren på seilingens siste dag.

Vi har et stort utvalg komfortable lugarer om bord. Du kan oppleve noe støy og vibrasjoner i noen lugarer. Dette avhenger av hvor på skipet lugaren din er. Støy påvirker folk forskjellig, og det som er plagsomt for én person kan være uproblematisk for en annen. Merk at noen lugarer som ligger ut mot dekk med passasjertilgang eller livredningsutstyr kan ha begrenset utsikt.

Vannet fra springen i lugaren kan drikkes.

Ved ombordstigning deler vi ut et cruisekort som en del av innsjekkingen, i henhold til ISPS-koden. Kortet fungerer som et kontrollsystem for landgangen. Dette kortet – som i tillegg er nøkkelkort til lugaren din – er også betalingskortet ditt om bord. For å aktivere cruisekortkontoen, trenger du VISA, American Express, Diners eller MasterCard. Andre kort kan brukes til å betale den endelige regningen, men ikke for å aktivere cruisekortkontoen. Valuta om bord er norske kroner (NOK). Vennligst merk at det ikke er noen vekslingstjenester eller mulighet for å ta ut penger om bord.

Programmet for hver dag vil bli vist på skjermene om bord, med en oversikt over havner, ilandstigninger, forelesninger, måltider og aktiviteter. Alle publiserte oversikter kan bli endret.

Merk at bruk av passasjeropererte droner ikke er tillatt under reisen. Dette er for generell sikkerhet samt beskyttelse av det sårbare dyrelivet og andre passasjerers personlige sikkerhet.

Stikkontaktene i lugarene våre er 220V/50hz. Dette er vanlige norske stikkontakter til to pinner. Ta med adapter hvis du trenger det.

På mange av ekspedisjonscruisene våre lander vi i områder der terrenget kan være glatt, ujevnt og vått. Været kan være ublidt og kaldt. Dette er en del av det å være en oppdagelsesreisende. Vi har derfor valgt å låne deg et par brodder og gåstaver uten kostnad under hele sjøreisen, så du kan fokusere på selve opplevelsen.

I noen områder er det obligatorisk å bruke gummistøvler under alle landinger. Du kan låne et par gummistøvler om bord uten kostnad under hele cruiset, og vi vil sørge for at de skylles og erklæres rene for frø og annet biologisk materiale etter hver landing. Dette gjør vi for å unngå utilsiktet spredning av invaderende arter i sårbare miljøer. Vi har størrelse 32 til 50. Hvis du trenger en mindre eller større størrelse enn dette, eller foretrekker å bruke dine egne støvler, er du velkommen til å ta dem med, men vit at ekspedisjonsteamet vil sjekke dem før du går i land, for å sikre at de er egnet for en landing.

Hurtigruten-appen er din digitale guide om bord. Vi anbefaler at du laster den ned før du kommer om bord, så du kan følge med på aktivitetene om bord, reservere i restauranten, bestille utflukter og finne info A–Å, fra øyeblikket du kommer om bord. Appen vil kun fungere mens du er om bord, siden den er koblet til skipets WiFi.

WiFi er tilgjengelig over hele skipet. Merk at internettforbindelsen om bord er begrenset, og at både internett og telefon fra tid til annen vil være uten forbindelse avhengig av hvor skipet befinner seg.

På grunn av kapasitetsbegrensninger er den inkluderte WiFi-forbindelsen begrenset til nettsøk og ikke strømmetjenester. Kontakt resepsjonen hvis du har spørsmål relatert til WiFi-bruk.

Hovedspråket om bord er engelsk. Kunngjøringer og skriftlig informasjon gis også på tysk. Kunngjøringer kan også bli gitt på fransk og kinesisk på utvalgte avreiser. For å kunne tilby foredrag på et annet språk enn engelsk tilbyr vi muligheten for en «in ear»-oversettelse til tysk.

Skipet har et lite utvalg bøker om forskjellige temaer, som er tilgjengelig for gjestene mens de er om bord.

Skipet oppfyller alle sikkerhetskrav og er et moderne skip som egner seg for seiling i isdekte vann. Ved ankomst om bord får alle gjester informasjon om sikkerhetsprosedyrer, om hvordan sikkerhetsutstyret fungerer og hvor det befinner seg. På innsiden av alle lugardørene er det en sikkerhetsplan. Vi understreker viktigheten av å gjøre seg kjent med skipets sikkerhetsplan. Spesielle sikkerhetskrav gjelder ved landing med lettbåt. Vennligst følg instruksjonene fra ekspedisjonslederen og besetningen/personalet. Før første landgang vil det bli utdelt spesielle redningsvester til alle passasjerer, som skal brukes når vi går i land. En obligatorisk briefing rundt retningslinjer for sikkerhet vil også bli gitt.

Du kan levere utgående post i resepsjonen, og mot et lite beløp som dekker frimerker, vil vi videresende posten i hver havn der dette er mulig. Tiden det tar fra et postkort blir sendt til det kommer frem til mottakeren kan være relativt lang. Hurtigruten AS har ikke ansvar for post som blir borte underveis.

Om bord serverer vi en deilig frokost, lunsj og middag, alle i overensstemmelse med det daglige programmet. Tidspunkter for måltidene vil bli kunngjort i det daglige programmet. På grunn av covid-tiltak har vi begrenset kapasitet i restaurantene, og vi opererer med tidsintervaller. Vi ber alle gjester om å bestille sin tidsintervall hos hovmesteren. Oppgi informasjon om spesielle ønsker med tanke på sitteplasser og eventuelle spesielle dietter til salgskontoret/reisebyrået før cruiset.

På skipene som har à la carte-restauranten Lindstrøm, kan suitegjestene nyte frokosten og lunsjen sin her. Til middag vil Lindstrøm være åpen for alle gjester, mot en ekstra kostnad på 250 kr per person for gjester som ikke bor på suite. Må reserveres, og plass avhenger av tilgjengelighet.

Fredheim er skipets tredje restaurantalternativ, som tilbyr uformell bespisning i en avslappet atmosfære, eller takeaway i åpningstidene. Det vil ikke være noe takeaway-tilbud på den siste dagen av cruiset/dagen du går i land.

Brus, øl og skipets vin er inkludert ved alle måltider i våre restauranter.  Kaffe te og drikkevann er inkludert hele dagen. Gratis vann og kullsyrevann til alle måltider. En oppgradert drikkepakke er også tilgjengelig.

Piller mot sjøsyke kan fås i resepsjonen. Dersom du har lett for å bli sjøsyk, bør du ta med deg de pillene du er kjent med. Du kan også kjøpe såkalte «sea bands» om bord.

Sikkerhet

Hurtigruten opererer i samsvar med ISPS-koden (International Ship and Port Security System), og sender all bagasje gjennom røntgen/metalldetektor ved ankomst til havn eller skip. ISPS-koden inkluderer også skanning av håndbagasje i alle havner gjennom hele reisen.

Liste over forbudte gjenstander:

 1. Ulovlige rusmidler, narkotika og ulovlige medikamenter
 2. Alle skytevåpen inkludert kopier og imitasjoner, våpen som ikke kan skyte, startpistoler og tilhørende komponenter (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: skytevåpen, funksjonelle eller kopier, ammunisjon av alle typer, BB-våpen, trykkluftvåpen, inkludert paint ball-våpen, nødbluss, pistollightere, pistol- eller skytevåpendeler, luftgevær, harpungevær, startpistoler, realistiske kopier av skytevåpen)
 3. Alle eksplosiver og kopier (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: fenghetter, dynamitt, fyrverkeri, pyroteknikk, håndgranater, plastisk sprengstoff, komponenter til å lage bomber og krutt)
 4. Stikkvåpen og skarpe gjenstander (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: kastestjerner, spring- eller foldekniver, dolker, kniver eller sakser med blad lengre enn 7 cm (inkludert foldbare lommekniver), åpne barberhøvler, spyd eller harpuner, buer og utstyr til buer, armbrøster, armbrøstbolter og langbuepiler, sabler, sverd, sgian-dubher eller kirpaner og økser)
 5. Stumpe våpen (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: slåsshansker, slåsshansker i messing, køller, klubber, batonger, pisker eller nunchaku og andre gjenstander laget eller beregnet for bruk som våpen)
 6. Bevegelighetshindrende gjenstander (inkludert, men ikke begrenset til følgende: håndjern, stropper for bein eller hode)
 7. Elektrosjokkvåpen og -gjenstander med innhold som fører til lammelse eller nedsatt bevegelighet (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: strømpistoler, gasspistoler, tåregasspray, pepperspray, fosfor, syre og andre farlige kjemikalier som kan brukes til å lemleste eller uskadeliggjøre samt gift)
 8. Brannfarlige stoffer med mindre det transporteres i begrensede mengder (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: bensin, sprit, lettere drivstoff, maling, fortynnere, store batterier osv.)
 9. Lys eller røkelse
 10. Komprimerte gasstanker, flasker og sylindere (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: dykkertanker, propantanker og store aerosolbokser)
 11. Gjenstander som inneholder varmeelementer (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: varmeovner, varmetepper, infrarøde varmeovner, strykejern, varmtvannsberedere, kaffemaskiner osv.)
 12. Fjernstyrte eller uavhengige flygende enheter (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: droner, leker, eller drager av noe slag)
 13. Selvbalanserende svevebrett, air wheel, sparkesykler, segwayer
 14. Nødpeilesender, amatørradioer, satellittelefoner, transformatorer, laser- og laserpekere og jammeenheter

Listen over er ikke uttømmende. SSO (sikkerhetsansvarlig)/kapteinen er autorisert til å gjøre en faglig vurdering av lovligheten av en gjenstand som er deklarert, funnet eller oppdaget om bord.

I butikken vår om bord kan du kjøpe moderne klær som passer for Explorer-reiser. Ekspedisjonsteamet kan gi deg råd om hvordan man bør kle seg i polarområdene. Vi har et bredt utvalg av både varme og praktiske klær, og vi fokuserer på stoffer med naturfibre. Vi tilbyr også suvenirer, håndverk og postkort. I tillegg finner du et lite utvalg såpe, tannkrem og andre personlige hygieneartikler.

Vi tilbyr et rikt og variert program av valgfrie utflukter på land. I mange havner tilbyr vi inkluderte utflukter, som kan reserveres uten ekstra kostnad. I mange tilfeller kan de inkluderte utfluktene kombineres med andre valgfrie utflukter i havnene. Mange utflukter kan forhåndsbestilles, men kan også bestilles om bord hvis det er ledig kapasitet.

Vi anbefaler at du bestiller i god tid på forhånd for å unngå skuffelsen ved å ikke få plass på en fullbooket utflukt. Merk at påmelding er bindende. Vel om bord vil ekspedisjonsteamet gi informasjon om tidsfrister for bestilling av utfluktene som fortsatt er tilgjengelige. Utfluktene våre har engelskspråklige guider, med mindre noe annet indikeres. Andre språk kan ikke garanteres, med mindre noe annet spesifiseres. Utfluktene kan bli endret eller avlyst på grunn av værforhold. De avhenger også av antall deltakere.

I tillegg vil ekspedisjonsteamet også arrangere en rekke aktiviteter under cruiset. Disse avhenger av sted og årstid, men kan være aktiviteter som fotturer, tur med truger og kajakkpadling. Disse aktivitetene bestilles om bord og avhenger av tilgjengelighet.

Disse solide båtene gjør det mulig for oss å utforske ellers utilgjengelige områder til vanns og på land. Du bør være relativt rørlig for å komme deg om bord, men det er ellers ingenting å bekymre deg for. Mannskapet vårt vil vise deg hva du skal gjøre, og så lenge du følger deres anvisninger vil det å entre båten snart oppfattes som veldig enkelt og greit. Ved landgang i små båter forventes det at gjestene bruker passende fottøy. I Antarktis er det obligatorisk å bruke gummistøvler ved alle landganger. På alle andre steder kan støvler være nyttig. Du er velkommen til å ta med dine egne gummistøvler, eller du kan låne et par om bord uten ekstra kostnad. Se punktet «Leie av utstyr». Landgang avhenger av gode forhold.

Om bord er røyking kun tillatt på anviste områder ute på dekk. Røyking er ikke tillatt på lugarer eller private balkonger. Det er strengt forbudt å kaste sigarettstumper på sjøen. Hvis røykeforbudet på lugaren brytes, vil det belastes et gebyr på ca. EUR 150 for å dekke kostnaden til vask av sengetøy og gardiner for igjen å gjøre lugaren røykfri. E-sigaretter er ifølge norsk lov tilsvarende tobakkssigaretter, og derfor er røyking av disse også kun tillatt på anviste røykeområder.

Når skipet tanker opp er det forbudt å røyke. Vi gjør kunngjøringer om bord når dette er aktuelt.

Røyking er ikke tillatt under naturlandinger i AECO- og IAATO-områder, unntatt for landinger i byer.

Hvis du har spesielle forespørsler (f.eks. angående diett eller medisin) ber vi deg informere oss så snart som mulig. Vi vil gjøre vårt ytterste for å oppfylle alle ønsker, men kan ikke garantere noe, og på ingen måte vil en slik forespørsel bli akseptert av oss som en del av reisebetingelsene.

À la carte-bespisning

På skipene som har Lindstrøm restaurant, tilbys suitegjester muligheten til å spise middag her. Reservasjoner gjøres om bord, og tilbys ved tilgjengelighet.

Suite-frokost

På skipene som har en à la carte-restaurant, tilbys suitegjester en førsteklasses frokost, servert ved bordet. Ikke tilgjengelig på dagen for ombordstigning.

Suite-innsjekking

Det vil være et eksklusivt innsjekkingsområde for suitegjester, der dere kan møte og hilse på noen av skipsoffiserene.

Takeaway

Vi tilbyr en takeaway-tjeneste på noen av skipene våre fra Fredheim restaurant, fra kl. 7.30 til 8.30 for frokost, og fra kl. 12.00 til 21.00 for bespisning fra Fredheim-menyen. Du finner menyen på TV-skjermen og kan bestille via telefon.

Velkomstmøte

På dagen for ombordstigning vil suitegjestene finne en karabinkrok-klokke, en flaske sjampanje og en velkomsthilsen fra kapteinen på suiten etter innsjekking.

Oppredning av sengen om kvelden

Suitegjester vil ha en daglig oppredningstjeneste om kvelden, inkludert nye håndklær og sjokolade eller lignende på puten.

Vaskeritjeneste

Denne tjenesten er uten ekstra kostnad for alle suitegjester. Vi har ikke et selvbetjent vaskeri for gjester. I stedet vil du få et skjema for klesvask som du må fylle ut. Prisene står oppgitt på skjemaet.

Minibar

I suitene er det en minibar som blir fylt opp hver dag. Den første påfyllingen er inkludert.

Vi minner deg om at du må være forsiktig når du spaserer om bord når vi er til sjøs, spesielt ute på dekk. Vær obs på skilt med advarsler om våte og glatte dekk. Vær oppmerksom på at dørene ut til dekk kan være farlige når det er mye vind. Følg skilting og kunngjøringer når det ikke anbefales å gå ut. Når du går rundt inne på skipet anbefaler vi at du holder deg fast i rekkverkene, og ikke dørkarmer, for å unngå skade.

Fasiliteter og tjenester om bord

Skipene har en liten sykestue med nødvendig utstyr og medisiner til å håndtere små nødsituasjoner. Offiserene er opplært i førstehjelp, og kan gi medisinsk nødhjelp. Skipene er også nær land hvis det skulle bli behov for medisinsk nødhjelp.

Alle gjester må ha reiseforsikring. Dersom du er avhengig av livsviktige medisiner, husk å ta med tilstrekkelig mengde, og ta høyde for uforutsette forsinkelser. Vi anbefaler at du oppbevarer medisinene dine i håndbagasjen, og at disse er tydelig merket med klare instruksjoner for bruk. Sykdom om bord kan føre til karantene, og eventuelle ordrer fra skipslegen og kapteinen må følges.

Vennligst merk at innsjekking i resepsjonen kan starte før lugarene er klare. Du vil bli informert i innsjekkingsskranken når lugaren din er ferdig. I noen av lugarene kan det forekomme noe støy og vibrasjon. Dette avhenger av hvor på skipet lugaren din er. Støy påvirker gjester forskjellig. Det som kan være et problem for enkelte, trenger ikke å være et problem for andre. Vennligst merk at gjester med lugarer på dekk som passasjerer har tilgang til, kan oppleve begrenset sikt når medpassasjerer går forbi.

Treningsrom, badstue og utendørs boblebad, tilgjengelig for alle gjester. I tillegg tilbyr skipet et velværesenter der gjestene kan kjøpe behandlinger som kroppsmassasje og ansikts-, hånd- og fotbehandlinger. Alle åpningstider blir kunngjort om bord. MS Trollfjord har ikke et velværesenter. 

Vi tilbyr vaskeritjenester om bord for en rimelig pris. For gjester i suite er dette gratis. Klesrens tilbys ikke, og det er ikke mulig å vaske klær selv.

Skipet har et lite utvalg bøker innen forskjellige emner. Disse er tilgjengelig så lenge gjestene er om bord.

Explorer lounge har store panoramavinduer og brede, komfortable stoler. Vi har kikkerter til salgs i butikken vår om bord.

Skipet har romslige utendørsområder. Her finnes det perfekte utsiktspunkter der du kan lene deg tilbake, slappe av og se verden seile forbi.

Vi serverer frokost, lunsj og middag vil variere mellom buffeter og vanlige måltider, i forhold til den enkelte dagens program. Tidspunkt for måltider og hva som serveres, vil bli annonsert i det daglige programmet. Hovedkelneren vil ordne bordene før ankomst. Informasjon om bordnummer og tidspunkt for måltider vil ligge klart i lugaren før ankomst. Vær vennlig å opplyse oss eller ditt reisebyrå om spesielle ønsker med tanke på bordplassering og/eller diettbehov. Aune er skipets hovedspisesal. På skip med a la carte restauranter, kan våre gjester i suiter spise frokost på a la carte-vis. Til middag vil denne restauranten (Lindstrøm) være åpen for alle gjester, men gjester som ikke bor i suiter må betale et tilleggsgebyr. Må reserveres, og plass avhenger av tilgjengelighet. Fredheim er skipets tredje restaurantalternativ, som tilbyr uformell bespisning i en avslappet atmosfære. Brus og skipets vin og øl er inkludert til alle måltider. Kaffe, te og vann er inkludert gjennom hele dagen.

Lugarene blir rengjort daglig. Nye håndklær er tilgjengelige når som helst. Mat og drikke kan bli levert til rommet på bestilling for gjester i Arctic Superior lugarer og Ekspedisjonssuiter.

I butikken om bord kan du kjøpe moderne klær som passer for våre ekspedisjonscruise. Vi tilbyr både varme og praktiske klær, og vi har fokus på tøystoffer med naturlige fibre. Vi tilbyr også suvenirer, håndverk og postkort. I tillegg har vi et lite utvalg av såper, tannpasta og andre personlige produkter. Om bord MS Nordstjernen er det et svært begrenset utvalg klær og ekspedisjonsutstyr til salgs.

À la carte-bespisning

På skipene som har en à la carte-restaurant tilbys suitegjestene å spise middagen sin her. Reservasjoner må gjøres om bord.

Suite-frokost

På skipene som har en à la carte-restaurant tilbys suitegjestene å spise frokosten sin her. Førsteklasses frokost, kun for suitegjestene. À la carte-frokost serveres ved bordet.

Room service

Tilbys til alle suitegjester uten ekstra kostnad innenfor åpningstidene.

Suite-innsjekking

Det vil være en eksklusiv innsjekking om bord for suitegjester, i et separat område av skipet, der gjestene kan møte og hilse på noen av skipets offiserer.

Velkomstmøte

På dagen for ombordstigning vil suitegjestene finne en karabinkrok-klokke, en flaske champagne og en velkomsthilsen fra kapteinen på suiten etter innsjekking.

Oppredning av sengen om kvelden

Daglig oppredning av sengen om kvelden, inkludert nye håndklær, sjokolade eller lignende på puten.

Aktiviteter og underholdning

Kunst har i vår 125 år lange historie alltid vært viktig for Hurtigruten. Vi har tusenvis av kunstverk om bord på våre 14 skip, og har antakelig en av de mest omfattende kunstsamlingene i privat eierskap i Norge. Kunst er en viktig del av den stolte historien vår, og også gjesteopplevelsen. Det er med stolthet at vi kan kalle oss Norges største kunstgalleri til havs

Et ekspedisjonscruise med Hurtigruten skal gi deg den beste opplevelsen av de stedene vi reiser til. De dagene vi ikke går i land, anbefaler vi deg å tilbringe så mye tid som mulig ute på dekk, og å bli med på lærerike forelesninger rundt omkring på skipet. Reiseopplevelsen blir ofte mye bedre om du har kunnskap og forståelse for naturen, dyrelivet, kulturen og historien om stedene vi besøker. Ekspedisjonsteamet vil sørge for at du er godt forberedt for opplevelsene du har i vente. De vil også oppsummere og svare på spørsmål i etterkant. Vi har ikke bingo, spilleautomater eller underholdningssaler som du ofte finner på vanlige cruise skip. Målet vårt er å ta deg nærmere unike steder, og la deg dele opplevelsene med medpassasjerene dine. Det kan likevel tidvis være noe lett underholdning om kveldene.

På mange av ekspedisjonscruisene våre lander vi i områder der terrenget kan være glatt, ujevnt og vått. Været kan være ublidt og kaldt. Dette er en del av det å være en oppdagelsesreisende. Vi har derfor valgt å låne deg et par brodder og gåstaver uten kostnad under hele sjøreisen, så du kan fokusere på selve opplevelsen.

I noen områder er det obligatorisk å bruke gummistøvler under alle landinger. Du kan låne et par gummistøvler om bord uten kostnad under hele cruiset, og vi vil sørge for at de skylles og erklæres rene for frø og annet biologisk materiale etter hver landing. Dette gjør vi for å unngå utilsiktet spredning av invaderende arter i sårbare miljøer. Vi har størrelse 32 til 50. Hvis du trenger en mindre eller større størrelse enn dette, eller foretrekker å bruke dine egne støvler, er du velkommen til å ta dem med, men vit at ekspedisjonsteamet vil sjekke dem før du går i land, for å sikre at de er egnet for en landing.

Ekspedisjonsteamet er satt sammen av en ekspedisjonsleder, utfluktskoordinator, fotograf, koordinator for vitenskapssenteret, naturguider og diverse spesialister. Ekspedisjonslederen vil jevnlig oppdatere deg om fremgangen på reisen, og i tillegg vise til høydepunkter og dyreliv som måtte dukke opp. Du vil finne biografi på ekspedisjonsteamet om bord. I Vitenskapssenteret kan du finne informasjon om reisen, og du kan bestille valgfrie utflukter og aktiviteter.

Skipets erfarne forelesere innehar dyptgående kunnskap om områdene vi seiler i. De holder regelmessige forelesninger om emner som biologi, historie og geologi gjennom hele reisen. Oversikt over forelesningene vil bli offentliggjort i programmet daglig.

Skipsfotografen vår hjelper gjestene med å bruke fotoutstyret deres, og kommer med gode råd og vink til å ta bedre bilder. Fotografering brukes aktivt for å gi gjestene en enda bedre opplevelse av stedene vi besøker. Bilder som blir tatt på reisen, vil bli delt i et bildeshow mot slutten av cruiset, og gjort tilgjengelig for gjestene i en Ekspedisjonsloggbok. I tillegg til bilder, finner du også daglige program, biografier til ekspedisjonsteamet, kart fra reisen og andre ting som kan deles og lastes ned.

Vi tilbyr et rikt og variert program av valgfrie utflukter på land. I mange havner tilbyr vi inkluderte utflukter, som kan reserveres uten ekstra kostnad. I mange tilfeller kan de inkluderte utfluktene kombineres med andre valgfrie utflukter i havnene. Mange utflukter kan forhåndsbestilles, men kan også bestilles om bord hvis det er ledig kapasitet.

Vi anbefaler at du bestiller i god tid på forhånd for å unngå skuffelsen ved å ikke få plass på en fullbooket utflukt. Merk at påmelding er bindende. Vel om bord vil ekspedisjonsteamet gi informasjon om tidsfrister for bestilling av utfluktene som fortsatt er tilgjengelige. Utfluktene våre har engelskspråklige guider, med mindre noe annet indikeres. Andre språk kan ikke garanteres, med mindre noe annet spesifiseres. Utfluktene kan bli endret eller avlyst på grunn av værforhold. De avhenger også av antall deltakere.

I tillegg vil ekspedisjonsteamet også arrangere en rekke aktiviteter under cruiset. Disse avhenger av sted og årstid, men kan være aktiviteter som fotturer, tur med truger og kajakkpadling. Disse aktivitetene bestilles om bord og avhenger av tilgjengelighet.

Det kan hende vi gjør ilandstigninger med småbåter. De solide båtene muliggjør både utforsking på vannet, og trygg ilandstigning i områder der det ellers ikke ville være mulig. Det krever litt smidighet å komme seg opp i disse båtene, men du trenger ikke å bekymre deg for selve båtturen. Mannskapet vil vise deg hva du skal gjøre, og om du følger veiledningen de gir, vil selve båtturen gå av seg selv. Alle gjester må ha på seg passende fottøy på ilandstigningene. Vi kan kun gå i land dersom forholdene ligger til rette for det.

Når du kommer om bord, vil det før avreise holdes en obligatorisk gjennomgang av sikkerhetsrutine for alle passasjerer. Det vil også være et velkomstmøte hvor sikkerhets- og praktisk informasjon vil bli gitt. Her vil det også være mulig å møte noen av offiserene, mannskapet og medlemmene av ekspedisjonsteamet.