Et stort skip i vannet

MS Spitsbergen - Praktisk informasjon

Fra innreisekrav til wifi om bord - her er alt du trenger å vite før drar på en ekspedisjonsreise med MS Spitsbergen.

PRAKTISK INFORMASJON: MS SPITSBERGEN

Informasjonen og beskrivelsene har blitt sjekket av personalet vårt og/eller lokale agenter for å sikre at de er riktige. Endringer kan imidlertid forekomme etter publiseringsdato, og det kan være tilfeller der Hurtigruten eller lokale leverandører trekker tilbake noen fasiliteter, eller at ekstra tiltak fra skipsledelsen innføres for å etterkomme covid-restriksjoner. Skulle vi bli klar over noen betydelige endringer som kan anses å påvirke hvordan du nyter ferien, vil vi gjøre vårt beste for å gi deg beskjed. Mange områder vi besøker er fjerntliggende og påvirket av lange perioder med kaldt vær eller vanskelig terreng. Fasilitetene som tilbys vil avhenge av lokale forhold.

Hvert ekspedisjonscruise er unikt. Alle reiseruter og utflukter er provisoriske og væravhengige, da vær, sjø og isforhold kan påvirke reiseruten. Utflukter kan også være avhengig av min/maks antall deltagere. Hurtigruten AS forbeholder seg retten til å endre reiseruten og innholdet i utflukter uten forvarsel (se vilkår og betingelser).

Hurtigruten AS kan ikke tillate at barn under 5 år reiser med oss til Antarktis og Sør-Georgia. Av sikkerhetsårsaker vil barn under 12 år bli vurdert før hver landsetting.

MS Spitsbergen er tilrettelagt for rullestolbrukere. Gjester som har behov for spesiell assistanse må reise med ledsager. Merk at skipets landgang må brukes for å gå om bord og gå i land med rullestol. I havner der det er tidevann eller andre situasjoner hvor det må brukes en mobil landgang, eller ved landing med lettbåt, er det ikke mulig å ta med eller bruke rullestol. Longyearbyen passer ikke for ombordstigning eller ilandstigning med rullestol, på grunn av sen beskjed om mulig bruk av lettbåt. Gjester som bruker rullestol må ta med sin egen sammenleggbare rullestol i standardstørrelse.

Planlagte flygninger

De tilbudte prisene for flybilletter er spesielle priser for pakkereiser, og kan ikke endres eller kanselleres uten gebyr. Alle prisene på flypakker er basert på spesifikke bestillingsklasser. Hvis relevant bestillingsklasse ikke er tilgjengelig, kan et ekstragebyr bli lagt til. I økonomiklasse vil du få servert snacks eller sandwicher avhengig av flyselskap. Hvis dette ikke er inkludert i flyselskapets service, kan du kjøpe snacks og drikke. På interkontinentale flygninger er dette vanligvis inkludert. Vi kan tilby oppgradering til forretningsklasse på enkelte ruter. Avhengig av flyselskap, kan dette også inkludere seter med mer benplass. Vennligst merk at oppgradering ikke gjelder alle områder. Tillatt bagasje varierer etter flyselskap og kostnader kan påløpe om du overstiger dette, eller transport kan nektes. Vanligvis kan hver gjest ta med ett stykk håndbagasje som veier rundt 6–8 kg (dimensjoner og vekt avhenger av det respektive flyselskapet) om bord. Din tillatte bagasje er satt til 1 stykk (23 kg), men dette kan avhenge av flyforbindelsen; vennligst sjekk med ditt flyselskap. Ytterligere retningslinjer for transport finner du i vilkårene og betingelsene til våre flypartnere. Hvis du planlegger å ta med en rullestol eller trenger assistanse på flyplassen, vennligst gi oss beskjed når du bestiller. Flygningene kan gå tidlig om morgenen eller om kvelden, men de er alltid tilpasset våre reisearrangementer. Vennligst merk at noen flygninger kan ha overganger eller opphold. Vi tar forbehold om endringer i tider og/eller ruter, så vel som endring av flytype. Våre vanlige flypartnere er Lufthansa, British Airways, KLM/Air France, Norwegian Air Shuttle, Scandinavian Airlines, LATAM, Iberia og Iceland Air. Vennligst merk at ombestilling eller refusjon av en allerede utstedt billett vil bli belastet før avreise. Overføring eller refusjon av en billett er ikke mulig etter reisen. Alle flytider som blir gitt ved bestillingstidspunktet er provisoriske og kan bli endret; vennligst sjekk før du reiser.

Inkludert flygning Oslo–Longyearbyen

Flygningene fra Oslo til Longyearbyen og vice versa blir operert av SAS Scandinavian Airlines eller Norwegian Air Shuttle, og har vanligvis avgang sent om kvelden, med ankomst i Oslo tidlig om morgenen på returen.
På disse flygningene tilbys det kun økonomiklasse, det er ikke mulig med oppgradering til høyere bestillingsklasser. På flygningen blir det servert et lett måltid og alkoholfri drikke. Du kan reise med innsjekket bagasje på maksimalt 23 kg og ta med en håndbagasje på maks 8 kg om bord.
Vær oppmerksom på at denne tillatte bagasjen kan være forskjellig fra det som tillates på flyselskapet du bruker på din tilbringer-flygning til/fra Oslo. Vi ber deg om å sjekke betingelsene for bagasje på din flygning og passe på at du ikke har med mer.
Vi kan ikke påta oss ansvaret om du mister din egen bestilte tilbringer-flygning til/fra Oslo i tilfelle det skulle oppstå en forsinkelse på flygningen mellom Oslo og Longyearbyen.

The standard of the hotels we use is equivalent to 4-stars, centrally located or if more convenient for your booked arrangement, close to the airport. There is no official hotel rating and local hotel categories apply. All rooms have private facilities. Single rooms may be smaller and less conveniently situated and may be double rooms for sole occupancy or purpose-built single rooms. Hotels may charge for some facilities, e.g. saunas. The price for the overnight includes breakfast, if not stated differently on your confirmation.

Hurtigruten Expeditions tilbyr et utvalg valgfrie før- og etterprogram som kan legges til reisen din med Hurtigruten. Dette kan være utflukter på en halv eller hel dag, eller turer med overnatting. På grunn av endrende forhold kan rekkefølgen på severdighetene variere. Det kreves et minimum antall gjester. For gjester som ikke er fullt mobile, må før- og etterprogrammene forespørres.

Det vil til enhver tid være en engelsktalende lege og sykepleier om bord. Skipet har en liten sykestue med nødvendig utstyr og medisiner til å håndtere små nødsituasjoner. Ved en alvorlig nødsituasjon vil nærmeste sykehus bli kontaktet. Medisinske konsultasjoner og medisiner blir belastet gjestene våre. Alle gjester må ha reiseforsikring. Dersom du er avhengig av livsviktige medisiner, husk å ta med tilstrekkelig mengde, og ta høyde for uforutsette forsinkelser. Vi anbefaler at du oppbevarer medisinene dine i håndbagasjen, og at disse er tydelig merket med klare instruksjoner for bruk. Dersom du er avhengig av livsviktige medisiner, ber vi deg melde fra om dette til skipslegen ved ombordstigning. Sykdom om bord kan føre til karantene, og eventuelle ordre fra skipslegen og kapteinen må følges.

Bruk noen minutter på å gjøre deg kjent med hvilke reisedokumenter du vil bli bedt om å vise før du går om bord i skipet. Som gjest er det ditt ansvar å finne informasjon om og innhente alle nødvendige reisedokumenter og ha dem tilgjengelig når det er nødvendig. Pass er eneste gyldige identifikasjon på en Hurtigruten-reise. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreisedato.
Vi kan dessverre ikke påta oss ansvaret hvis du blir nektet adgang til en flygning eller innreise til Spitsbergen, eller på annen måte får vanskeligheter eller ekstrakostnader som et resultat av at passet ditt ikke blir godkjent eller at du ikke kan fremvise nødvendig visum eller annen dokumentasjon.

På noen ekspedisjonscruise er vaksinasjoner påkrevd. Alle passasjerer er ansvarlige for å sikre at de innfrir alle krav på reisetidspunktet. På noen reiser er vaksinasjon mot gulfeber påkrevd. Sjekk informasjonen på reisesidene.

Et helseerklæringsskjema er påkrevd for noen av ekspedisjonscruisene og ekspedisjonsdestinasjonene våre. Se siden vår for innreisekrav for å se alle detaljene.

Transport er inkludert i henhold til det som vises i ditt bestilte opplegg. (vennligst se reisebekreftelsen din) Hurtigruten tilbyr busstransport fra flyplassen til kaia enkelte hoteller. Transport-tidene samsvarer med skipets ankomst- og avgangstider og dine flygningers ankomst- og avgangstider. Det er mulig at det kan bli ventetider på flyplassen. Varigheten på flyplasstransporten avhenger av destinasjonen, men tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter (avhengig av trafikk). Unntak kan forekomme der det trengs lenger tid på grunn av større avstand mellom flyplassen og havnen. Du vil få mer informasjon om din transport i reisedokumentene dine.
For gjester med nedsatt mobilitet kan det forespørres om rullestolvennlig transport.

Om bord kan du kle deg uformelt. For alle ekspedisjonscruise anbefaler vi at du tar med pustende, regn- og vindtette klær. En varm lue, hansker, skjerf og varme klær kan være nyttig, sammen med ullundertøy i vintermånedene. Robuste sko er viktig for noen utflukter, og gåstaver kan være nyttig.

Før du reiser

I samsvar med Hurtigruten Expeditions’ krav, må alle som reiser til Antarktis, Russland og Nordvestpassasjen fylle ut en konfidensiell medisinsk erklæring, som også må signeres av lege for å bekrefte at passasjeren er skikket til å reise. Dette skjemaet finner du for nedlasting under «innreisekrav» på nettstedet vårt. Skjemaet må fylles ut, tas med om bord på skipet og personlig leveres til legen ved ombordstigning.
Vi kan nekte deg å gå om bord hvis disse skjemaene ikke vises frem ved ombordstigning.

Bruk noen minutter på å gjøre deg kjent med hvilke reisedokumenter du vil bli bedt om å vise før du går om bord i skipet. Som gjest er det ditt ansvar å finne informasjon om og innhente alle nødvendige reisedokumenter og ha dem tilgjengelig når det er nødvendig. Pass er eneste gyldige identifikasjon. For noen destinasjoner må passet være gyldig i mer enn seks måneder etter retur til hjemlandet ditt. Ved innsjekking vil alle pass bli samlet inn for grense- og tollkontroller underveis. Det er hver passasjers ansvar å sikre at de på reisetidspunktet oppfyller alle krav til innreisevisum. Vær spesielt oppmerksom på reglene for våre reiser med MS Spitsbergen til Russland. Sjekk nettstedet vårt for mer informasjon om innreisekrav.

På noen ekspedisjonscruise er vaksinasjoner påkrevd. Alle passasjerer er ansvarlige for å sikre at de innfrir alle krav på reisetidspunktet.

Transport og tilleggstjenester

Se reisesidene for tilgjengelige flypakker.
Reservasjonsteamet vårt vil kunne gi råd om tilgjengelighet, priser og andre detaljer. Alle flytider som blir gitt ved bestillingstidspunktet er provisoriske og kan bli endret; vennligst sjekk før du reiser.

Planlagte flygninger

De tilbudte prisene for flybilletter er spesielle priser for pakkereiser, og kan ikke endres eller kanselleres uten gebyr. Alle prisene på flypakker er basert på spesifikke bestillingsklasser. Hvis relevant bestillingsklasse ikke er tilgjengelig, kan et ekstragebyr bli lagt til. I økonomiklasse vil du få servert snacks eller sandwicher avhengig av flyselskap. Hvis dette ikke er inkludert i flyselskapets service, kan du kjøpe snacks og drikke. På interkontinentale flygninger er dette vanligvis inkludert. Vi kan tilby oppgradering til forretningsklasse på enkelte ruter. Avhengig av flyselskap, kan dette også inkludere seter med mer benplass. Vennligst merk at oppgradering ikke gjelder alle områder. Tillatt bagasje varierer etter flyselskap og kostnader kan påløpe om du overstiger dette, eller transport kan nektes. Vanligvis kan hver gjest ta med ett stykk håndbagasje som veier rundt 6–8 kg (dimensjoner og vekt avhenger av det respektive flyselskapet) om bord. Din tillatte bagasje er satt til 1 stykk (23 kg), men dette kan avhenge av flyforbindelsen; vennligst sjekk med ditt flyselskap. Ytterligere retningslinjer for transport finner du i vilkårene og betingelsene til våre flypartnere. Hvis du planlegger å ta med en rullestol eller trenger assistanse på flyplassen, vennligst gi oss beskjed når du bestiller. Flygningene kan gå tidlig om morgenen eller om kvelden, men de er alltid tilpasset våre reisearrangementer. Vennligst merk at noen flygninger kan ha overganger eller opphold. Vi tar forbehold om endringer i tider og/eller ruter, så vel som endring av flytype. Våre vanlige flypartnere er Lufthansa, British Airways, KLM/Air France, Norwegian Air Shuttle, Scandinavian Airlines, LATAM, Iberia og Iceland Air. Vennligst merk at ombestilling eller refusjon av en allerede utstedt billett vil bli belastet før avreise. Overføring eller refusjon av en billett er ikke mulig etter reisen. Alle flytider som blir gitt ved bestillingstidspunktet er provisoriske og kan bli endret; vennligst sjekk før du reiser.

Inkludert flygning Oslo–Longyearbyen

Flygningene fra Oslo til Longyearbyen og vice versa blir operert av SAS Scandinavian Airlines eller Norwegian Air Shuttle, og har vanligvis avgang sent om kvelden, med ankomst i Oslo tidlig om morgenen på returen.
På disse flygningene tilbys det kun økonomiklasse, det er ikke mulig med oppgradering til høyere bestillingsklasser. På flygningen blir det servert et lett måltid og alkoholfri drikke. Du kan reise med innsjekket bagasje på maksimalt 23 kg og ta med en håndbagasje på maks 8 kg om bord.
Vær oppmerksom på at denne tillatte bagasjen kan være forskjellig fra det som tillates på flyselskapet du bruker på din tilbringer-flygning til/fra Oslo. Vi ber deg om å sjekke betingelsene for bagasje på din flygning og passe på at du ikke har med mer.
Vi kan ikke påta oss ansvaret om du mister din egen bestilte tilbringer-flygning til/fra Oslo i tilfelle det skulle oppstå en forsinkelse på flygningen mellom Oslo og Longyearbyen.

The standard of the hotels we use is equivalent to 4-stars, centrally located or if more convenient for your booked arrangement, close to the airport. There is no official hotel rating and local hotel categories apply. All rooms have private facilities. Single rooms may be smaller and less conveniently situated and may be double rooms for sole occupancy or purpose-built single rooms. Hotels may charge for some facilities, e.g. saunas. The price for the overnight includes breakfast, if not stated differently on your confirmation.

Transport er inkludert i henhold til det som vises i ditt bestilte opplegg. (vennligst se reisebekreftelsen din) Hurtigruten tilbyr busstransport fra flyplassen til kaia enkelte hoteller. Transport-tidene samsvarer med skipets ankomst- og avgangstider og dine flygningers ankomst- og avgangstider. Det er mulig at det kan bli ventetider på flyplassen. Varigheten på flyplasstransporten avhenger av destinasjonen, men tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter (avhengig av trafikk). Unntak kan forekomme der det trengs lenger tid på grunn av større avstand mellom flyplassen og havnen. Du vil få mer informasjon om din transport i reisedokumentene dine.
For gjester med nedsatt mobilitet kan det forespørres om rullestolvennlig transport.

Hurtigruten Expeditions tilbyr et utvalg valgfrie før- og etterprogram som kan legges til reisen din med Hurtigruten. Dette kan være utflukter på en halv eller hel dag, eller turer med overnatting. På grunn av endrende forhold kan rekkefølgen på severdighetene variere. Det kreves et minimum antall gjester. For gjester som ikke er fullt mobile, må før- og etterprogrammene forespørres.

LIVET OM BORD PÅ MS SPITSBERGEN

Gjestene minnes om at kun drikkevarer som er solgt og/eller tilbudt i restauranter, barer, lugarer og suiter kan konsumeres om bord. Alle alkoholholdige drikkevarer som kjøpes i anløpshavner oppbevares separat om bord på skipet avbesetningen. Det du har kjøpt vil bli returnert og levert til lugaren din på siste dag av sjøreisen din.

Vi har et stort utvalg komfortable lugarer om bord. Du kan oppleve noe støy og vibrasjoner i noen lugarer. Dette avhenger av hvor på skipet lugaren din er. Støy påvirker folk forskjellig, og det som er plagsomt for én person kan være uproblematisk for en annen. Merk at noen lugarer som ligger ut mot dekk med passasjertilgang eller livredningsutstyr kan ha begrenset utsikt.

Vannet fra springen i lugaren kan drikkes.

Ved ankomst om bord deler vi ut et cruisekort som en del av innsjekkingen, i henhold til ISPS-koden. Alle gjester bes om å ha med seg dette kortet når de forlater skipet i samtlige havner og på utflukter. Kortet fungerer som et kontrollsystem ved landgangen, slik at personalet hele tiden vet hvem som er om bord og hvem som går av. Dette kortet er både nøkkelkort til lugaren din og betalingskort om bord. Dette kortet er altså det eneste betalingsmiddelet om bord. For å aktivere cruisekort-kontoen, må du ha et kort fra Visa, Diners eller MasterCard.

Kvelden før reisen avsluttes vil kontoen sluttføres og gjøres opp om bord, og du får kvitteringen på e-post. Merk at når du bruker kredittkort om bord på skipet vil kontoen din debiteres i euro, den offisielle valutaen om bord på skipet. Kredittkort som brukes for å betale om bord må være gyldige i minst tre måneder etter endt reise. Vekslingskursen vil være den som kredittkortselskapet ditt bruker. Merk at det ikke finnes fasiliteter for å veksle eller ta ut kontanter om bord.

Det daglige programmet vises på informasjonsskjermene rundt på skipet og TV-en i lugaren din, med hver dagsanløpshavner, landinger, foredrag, måltider og aktiviteter om bord. Alle publiserte planer kan bli endret.Du finner også det daglige programmet på Hurtigruten-appen.

Merk at bruk av passasjeropererte droner ikke er tillatt under sjøreisen. Dette er forgenerell sikkerhet samt beskyttelse av det sårbare dyrelivet og andre passasjerers personlige sikkerhet.

Stikkontaktene i lugarene våre er alle 220V/50hz. Suitene har 110V for barbermaskiner. Stikkontaktene er vanlige norske med to pinner. Hvis du har utenlandske apparater kan det være nødvendig med en adapter.

På mange av ekspedisjonscruisene våre har vi landinger i områder med snø. Terrenget kan være gjørmete, ujevnt, vått og veldig glatt. Været kan være ublidt og kaldt. Dette er en del av det å være en oppdagelsesreisende.

I flere av de fjerntliggende landingsområdene våre er det obligatorisk å bruke gummistøvler under alle landinger. På naturlandinger andre steder anbefales det å bruke gummistøvler. Du kan låne et par gummistøvler om bord uten kostnad under hele cruiset, og vi vil sørge for at de skylles og erklæres rene for frø og annet biologisk materiale etter hver landing. Dette gjør vi for å unngå utilsiktet spredning av invaderende arter i sårbare miljøer. Vi har størrelse 32 til 50. Hvis du trenger en mindre eller større størrelse enn dette, eller foretrekker å bruke dine egne støvler, er du velkommen til å ta dem med, men vit at ekspedisjonsteamet vil sjekke dem før du går i land, for å sikre at de er egnet for en landing.

Vi låner også ut vandrestaver om bord. Hvis du foretrekker å bruke dine egne staver, tar du dem med, men vit at de må rengjøres og desinfiseres etter hver landing.

Hurtigruten-appen er din digitale guide om bord. Vi anbefaler at du laster den ned før du kommer om bord, så du kan følge med på aktivitetene om bord, reservere i restauranten, bestille utflukter og finne info A–Å, fra øyeblikket du kommer om bord. Appen vil kun fungere mens du er om bord, siden den er koblet til skipets WiFi.

WiFi er tilgjengelig over hele skipet. Merk at internettforbindelsen om bord er begrenset, og at både internett og telefon fra tid til annen vil være uten forbindelse avhengig av hvor skipet befinner seg. På grunn av kapasitetsbegrensninger er den inkluderte WiFi-forbindelsen begrenset til nettsøk og ikke strømmetjenester. Kontakt resepsjonen hvis du har spørsmål relatert til WiFi-bruk.

Hovedspråket om bord er engelsk. Kunngjøringer og skriftlig informasjon gis også på fransk, tysk og kinesisk på utvalgte reiser.Foredragene blir strømmet til lugarene.

Denne tjenesten er uten ekstra kostnad for alle suitegjester. Vi har ikke et selvbetjent vaskeri for gjester. I stedet vil du få et skjema for klesvask som du må fylle ut. Prisene står oppgitt på skjemaet.

Skipene har et utvalg bøker om forskjellige temaer som er tilgjengelig for gjestene mens de er om bord.

Skipet følger internasjonale sikkerhetskrav, og er et moderne skip som passer for seiling til deres respektive destinasjoner, inkludert isdekte hav.

Alle gjester vil bli instruert i sikkerhetsprosedyrer, hvordan sikkerhetsutstyret fungerer og hvor det befinner seg før avreise. Det er en sikkerhetsplakat på innsiden av lugardøren, som vi oppfordrer alle gjester til å lese nøye.

Under seilingen vil spesielle sikkerhetsforskrifter gjelde på landinger med ekspedisjonsbåtene våre. Vennligst følg instruksjonene fra ekspedisjonslederen og besetningen/personalet. Spesielle redningsvester til bruk under landinger blir utdelt til alle passasjerer. En obligatorisk briefing rundt retningslinjer for sikkerhet vil også bli gitt.

Du kan levere utgående post i resepsjonen, og mot kostnaden av frimerker vil vi videresende posten i hver havn der dette er mulig. Tiden som trengs for levering av post kan være relativt lang. Hurtigruten Expeditions påtar seg intet ansvar for tapt post.

Om bord serverer vi en deilig frokost, lunsj og middag, alle i overensstemmelse med det daglige programmet. Tidspunkter for måltidene vil bli kunngjort i det daglige programmet. På grunn av covid-tiltak har vi begrenset kapasitet i restaurantene, og vi opererer med tidsintervaller. Vi ber alle gjestene våre om å bestille sin tidsintervall hos hovmesteren, restaurantsjefen eller via appen vår. Oppgi informasjon om spesielle ønsker med tanke på sitteplasser og eventuelle spesielle dietter til salgskontoret/reisebyrået før reisen.

Brus, øl og skipets vin er inkludert ved alle måltider i våre restauranter. Kaffe te og drikkevann er inkludert hele dagen. Gratis vann og kullsyrevann til alle måltider. En oppgradert drikkepakke er også tilgjengelig.

Piller mot sjøsyke er tilgjengelig for salg i resepsjonen. Dersom du har lett for å bli sjøsyk, anbefaler vi at du tar med deg de pillene du pleier å bruke. Du kan også kjøpe såkalte «sea bands» om bord.

Hurtigruten opererer i samsvar med ISPS-koden (International Ship and Port Security System), og sender all bagasje gjennom røntgen/metalldetektor ved ankomst til havn eller skip. ISPS-koden inkluderer også skanning av håndbagasje i alle havner gjennom hele reisen.

Liste over forbudte gjenstander:

 1. Ulovlige rusmidler, narkotika og ulovlige medikamenter
 2. Alle skytevåpen inkludert kopier og imitasjoner, våpen som ikke kan skyte, startpistoler og tilhørende komponenter (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: skytevåpen, funksjonelle eller kopier, ammunisjon av alle typer, BB-våpen, trykkluftvåpen, inkludert paint ball-våpen, nødbluss, pistollightere, pistol- eller skytevåpendeler, luftgevær, harpungevær, startpistoler, realistiske kopier av skytevåpen)
 3. Alle eksplosiver og kopier (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: fenghetter, dynamitt, fyrverkeri, pyroteknikk, håndgranater, plastisk sprengstoff, komponenter til å lage bomber og krutt)
 4. Stikkvåpen og skarpe gjenstander (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: kastestjerner, spring- eller foldekniver, dolker, kniver eller sakser med blad lengre enn 7 cm (inkludert foldbare lommekniver), åpne barberhøvler, spyd eller harpuner, buer og utstyr til buer, armbrøster, armbrøstbolter og langbuepiler, sabler, sverd, sgian-dubher eller kirpaner og økser)
 5. Stumpe våpen (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: slåsshansker, slåsshansker i messing, køller, klubber, batonger, pisker eller nunchaku og andre gjenstander laget eller beregnet for bruk som våpen)
 6. Bevegelighetshindrende gjenstander (inkludert, men ikke begrenset til følgende: håndjern, stropper for bein eller hode)
 7. Elektrosjokkvåpen og gjenstander med innhold som fører til lammelse eller nedsatt bevegelighet (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: strømpistoler, gasspistoler, tåregasspray, pepperspray, fosfor, syre og andre farlige kjemikalier som kan brukes til å lemleste eller uskadeliggjøre samt gift)
 8. Brannfarlige stoffer med mindre det transporteres i begrensede mengder (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: bensin, sprit, lettere drivstoff, maling, fortynnere, store batterier osv.)
 9. Lys eller røkelse
 10. Komprimerte gasstanker, flasker og sylindere (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: dykkertanker, propantanker og store aerosolbokser)
 11. Gjenstander som inneholder varmeelementer (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: varmeovner, varmetepper, infrarøde varmeovner, strykejern, varmtvannsberedere, kaffemaskiner osv.)
 12. Fjernstyrte eller uavhengige flygende enheter (inkludert, men ikke begrenset til det følgende: droner, leker, eller drager av noe slag)
 13. Selvbalanserende svevebrett, air wheel, sparkesykler, segwayer
 14. Nødpeilesender, amatørradioer, satellittelefoner, transformatorer, laser- og laserpekere og jammeenheter

Listen over er ikke uttømmende. SSO (sikkerhetsansvarlig)/kapteinen er autorisert til å gjøre en faglig vurdering av lovligheten av en gjenstand som er deklarert, funnet eller oppdaget om bord.

I butikken vår om bord kan du kjøpe klær som passer for ekspedisjonscruise . Ekspedisjonsteamet kan gi deg råd om hvordan man bør kle seg på de forskjellige destinasjonene. Vi har et stort utvalg av både varme og praktiske klær, og vi fokuserer på tekstiler med naturlige fibre. I butikken får du også kjøpt suvenirer håndverksprodukter og postkort, og et utvalg av såpe, tannkrem og andre toalettsaker.

Vi tilbyr et rikt og variert program av inkluderte utflukter på land. I mange havner tilbyr vi inkluderte utflukter, som kan reserveres uten ekstra kostnad. I mange tilfeller kan de inkluderte utfluktene kombineres med andre valgfrie utflukter i havnene. Mange utflukter kan forhåndsbestilles, men kan også bestilles om bord hvis det er ledig kapasitet.

Vi anbefaler at du bestiller i god tid på forhånd for å unngå skuffelsen ved å ikke få plass på en fullbooket utflukt. Merk at påmelding er bindende. Vel om bord vil ekspedisjonsteamet gi informasjon om tidsfrister for bestilling av utfluktene som fortsatt er tilgjengelige. Utfluktene våre har engelskspråklige guider, med mindre noe annet indikeres. Andre språk kan ikke garanteres, med mindre noe annet spesifiseres. Utfluktene kan bli endret eller avlyst på grunn av værforhold. De avhenger også av antall deltakere.

I tillegg vil ekspedisjonsteamet også arrangere en rekke aktiviteter under cruiset. Disse avhenger av sted og årstid, men kan være aktiviteter som fotturer, tur med truger, kajakkpadling og brettpadling. Disse aktivitetene bestilles om bord og avhenger av tilgjengelighet.

Vi minner om at våre stabile ekspedisjonsbåter både gjør det mulig å utforske på vannet og gjøre trygge landinger på ellers utilgjengelige områer. Du bør være relativt sprek for å komme deg om bord, men det er ellers ingenting å bekymre deg for. Mannskapet vårt vil vise deg hva du skal gjøre, og så lenge du følger deres anvisninger vil det å entre båten snart oppfattes som veldig enkelt og greit. På alle landinger i ekspedisjonsbåter, forventes det at gjestene bruker passende fottøy. For ekstra informasjon om fottøy, se punktet «Utstyr til låns». Landinger avhenger av gode forhold.

Om bord er røyking kun tillatt på anviste områder ute på dekk. Røyking er ikke tillatt på lugarer eller private balkonger. Det er strengt forbudt å kaste sigarettstumper på sjøen. Hvis røykeforbudet på lugaren brytes, vil det belastes et rengjøringsgebyr på ca. EUR 150 for å dekke kostnaden til vask av sengetøy og gardiner for igjen å gjøre lugaren røykfri. E-sigaretter er ifølge norsk lov tilsvarende tobakkssigaretter, og derfor er røyking av disse også kun tillatt på anviste røykeområder.

Når skipet tanker opp er det forbudt å røyke. Vi gjør kunngjøringer om bord når dette er aktuelt.

Røyking er ikke tillatt under naturlandinger i AECO- og IAATO-områder, unntatt for landinger i byer.

Hvis du har spesielle forespørsler (f. eks. diettrelaterte eller medisinske), ber vi deg informere oss så snart som mulig, og ikke senere enn 8 uker før dincruiseavreise. Vi vil gjøre vårt ytterste for å oppfylle slike forespørsler, men kan ikke garantere noe,, og ikke under noen omstendighet vil en slik forespørsel bli akseptert av oss som en del av reisebetingelsene.

Suite-innsjekking

En eksklusiv velkomstsnack og forfriskning er tilgjengelig for suitegjestene våre.

Velkomstmøte

På dagen for ombordstigning vil suitegjestene finne en karabinkrok-klokke, en flaske sjampanje og en velkomsthilsen fra kapteinen på suiten etter innsjekking.

Oppredning av sengen om kvelden

Suitegjester vil ha en daglig oppredningstjeneste om kvelden, inkludert nye håndklær og sjokolade eller lignende på puten.

Vaskeritjeneste

Denne tjenesten er uten ekstra kostnad for alle suitegjester. Vi har ikke et selvbetjent vaskeri for gjester. I stedet vil du få et skjema for klesvask som du må fylle ut. Prisene står oppgitt på skjemaet.

På suiten

Badekåper og kikkerter vil være tilgjengelig, og det er mulig å kjøpe dem.

Vi minner om at du bør bære forsiktig når du spaserer om bord når vi er til sjøs, spesielt når du er ute på dekk, og at du er obs på skilt med advarslers om våte og glatte dekk. Vær oppmerksom på at dørene ut til dekk kan være farlige når det er mye vind. Følg skilting og kunngjøringer når det ikke anbefales å gå ut. Når du går rundt inne på skipet, anbefaler vi at du holder deg fast i rekkverkene men ikke i dørkarmer, for å unngå skade.

Fasiliteter og tjenester om bord

Vi har et stort utvalg komfortable lugarer med private fasiliteter om bord. Merk at tidspunktene for innsjekking i resepsjonen kan være før lugaren er klar til bruk. Du blir informert ved innsjekking om når lugaren er klar. Du kan oppleve noe støy og vibrasjoner i noen lugarer. Dette avhenger av hvor på skipet lugaren din er. Støy påvirker folk forskjellig, og det som er plagsomt for én person kan være uproblematisk for en annen. Merk at noen lugarer som ligger ut mot dekk med passasjertilgang eller livredningsutstyr kan ha begrenset utsikt.

Vannet fra springen i lugaren kan drikkes.

MS Spitsbergen tilbyr treningsrom, badstue og utendørs boblebad, tilgjengelig for alle gjester. Alle åpningstider blir kunngjort om bord.

Skipet har et lite utvalg bøker om forskjellige temaer, som er tilgjengelig for gjestene mens de er om bord.

Explorer Lounge salongene har store panoramavinduer og brede, komfortable stoler. Vi har kikkerter til salgs i butikken vår om bord.

Skipet har romslige utendørsområder. Her finnes det perfekte utsiktspunkter der du kan lene deg tilbake, slappe av og se verden seile forbi.

Vi serverer en frokostbuffet om bord. Lunsj og middag varierer mellom buffet og fast meny, i henhold til det daglige programmet. Måltidstider og -type blir kunngjort i det daglige programmet. I hovedrestauranten vil restaurantsjefen tildele bord før ankomst. Informasjon om bordnummer og tidspunkter for måltider finner du i lugaren din ved ankomst. Oppgi informasjon om spesielle ønsker med tanke på sitteplasser og diett til salgskontoret/reisebyrået.
På skipene som har en à la carte-restaurant, kan suitegjestene våre spise frokosten sin à la carte. Til middag vil denne restauranten (Lindstrøm) være åpen for alle gjester, men mot et ekstra gebyr for gjester som ikke bor på suite. Gjelder ikke på MS Spitsbergen og MS Nordstjernen.
Fredheim er skipets tredje bespisningsalternativ. Denne er åpen hele dagen og tilbyr internasjonal «gatemat». Kun inkludert for suitegjester.

Brus og skipets vin og øl er inkludert ved alle måltider. Kaffe og te er inkludert gjennom hele dagen. 

I butikken vår om bord kan du kjøpe moderne klær som passer for Explorer-reiser. Ekspedisjonsteamet kan gi deg råd om hvordan man bør kle seg i polarområdene. Vi har et bredt utvalg av både varme og praktiske klær, og vi fokuserer på stoffer med naturfibre. Vi tilbyr også suvenirer, håndverk og postkort. I tillegg finner du et lite utvalg såpe, tannkrem og andre personlige hygieneartikler.

À la carte-bespisning

På skipene som har en à la carte-restaurant tilbys suitegjestene å spise middagen sin her. Reservasjoner må gjøres om bord.

Suite-frokost

På skipene som har en à la carte-restaurant tilbys suitegjestene å spise frokosten sin her. Førsteklasses frokost, kun for suitegjestene. À la carte-frokost serveres ved bordet.

Room service

Tilbys til alle suitegjester uten ekstra kostnad innenfor åpningstidene.

Suite-innsjekking

Det vil være en eksklusiv innsjekking om bord for suitegjester, i et separat område av skipet, der gjestene kan møte og hilse på noen av skipets offiserer.

Velkomstmøte

På dagen for ombordstigning vil suitegjestene finne en karabinkrok-klokke, en flaske champagne og en velkomsthilsen fra kapteinen på suiten etter innsjekking.

Oppredning av sengen om kvelden

Daglig oppredning av sengen om kvelden, inkludert nye håndklær, sjokolade eller lignende på puten.

Aktiviteter og underholdning

En ekspedisjonsreise med Hurtigruten er innrettet mot å maksimere opplevelsene dine av stedene vi reiser til. På dager hvor vi ikke går i land, anbefaler vi at du tilbringer mest mulig tid ute på dekk. Bli med på opplysende foredrag på forskjellige steder om bord på skipet. En reiseopplevelse blir ofte enda rikere hvis du har kunnskap og forståelse om naturen, dyrelivet, kulturen og historien til destinasjonen du reiser til. Ekspedisjonsteamet vil sørge for at du er godt forberedt på opplevelsene som kommer. De vil også oppsummere og svare på spørsmål i ettertid. Hos oss finner du ikke bingo, dataspill og underholdningsteatre som du ofte finner på konvensjonelle cruiseskip. Målet vårt er å ta deg nær unike miljøer og la deg dele denne opplevelsen med dine medreisende. Av og til vil det være noe lett underholdning om bord på kveldene. Det er ingen underholdning om bord på MS Nordstjernen.

På mange av ekspedisjonscruisene våre har vi landinger i områder med snø. Terrenget kan være gjørmete, ujevnt, vått og veldig glatt. Været kan være ublidt og kaldt. Dette er en del av det å være en oppdagelsesreisende.

På Svalbard er det obligatorisk å bruke gummistøvler under alle landinger. På naturlandinger andre steder anbefales det å bruke gummistøvler. Du kan låne et par gummistøvler om bord uten kostnad under hele cruiset, og vi vil sørge for at de skylles og erklæres rene for frø og annet biologisk materiale etter hver landing. Dette gjør vi for å unngå utilsiktet spredning av invaderende arter i sårbare miljøer. Vi har størrelse 32 til 50. Hvis du trenger en mindre eller større størrelse enn dette, eller foretrekker å bruke dine egne støvler, er du velkommen til å ta dem med, men vit at ekspedisjonsteamet vil sjekke dem før du går i land, for å sikre at de er egnet for en landing.

Vi låner også ut vandrestaver om bord. Hvis du foretrekker å bruke dine egne staver, tar du dem med, men vit at de må rengjøres og desinfiseres etter hver landing.

Ekspedisjonsteamet er satt sammen av en ekspedisjonsleder, en assisterende ekspedisjonsleder, en ekspedisjonskoordinator og flere foredragsholdere og eksperter. Din ekspedisjonsleder vil regelmessig gi deg nyttig informasjon etter hvert som reisen skrider frem, blant annet om severdigheter og dyreliv som vi passerer. Du finner informasjon om ekspedisjonsteamet om bord. I forskningssenteret finner du informasjon om reisen din, og har muligheten til å bestille valgfrie utflukter og aktiviteter

Skipets erfarne foredragsholdere har dyptgående kunnskap om områdene vi seiler i. De vil på jevnlig basis holde foredrag om temaer som biologi, historie og geologi under reisen. Foredragsplanen vil bli kunngjort hver dag i det daglige programmet.

Fotografen vår om bord vil være der for å hjelpe gjestene med å bruke fotoutstyret sitt og forbedre fotografiferdighetene. For å forbedre opplevelsen av stedene vi besøker, bruker vi fotografering aktivt med gjestene våre. En bildevisning arrangeres om bord før reisens slutt, og blir tilgjengelig for gjestene i en ekspedisjonsloggbok. Denne inkluderer et utvalg bilder i tillegg til de daglige programmene, informasjon om ekspedisjonsteamet, kart fra reisen og mer for deling/nedlasting.

Vi tilbyr et rikt og variert program av inkluderte utflukter på land. I mange havner tilbyr vi inkluderte utflukter, som kan reserveres uten ekstra kostnad. I mange tilfeller kan de inkluderte utfluktene kombineres med andre valgfrie utflukter i havnene. Mange utflukter kan forhåndsbestilles, men kan også bestilles om bord hvis det er ledig kapasitet.

Vi anbefaler at du bestiller i god tid på forhånd for å unngå skuffelsen ved å ikke få plass på en fullbooket utflukt. Merk at påmelding er bindende. Vel om bord vil ekspedisjonsteamet gi informasjon om tidsfrister for bestilling av utfluktene som fortsatt er tilgjengelige. Utfluktene våre har engelskspråklige guider, med mindre noe annet indikeres. Andre språk kan ikke garanteres, med mindre noe annet spesifiseres. Utfluktene kan bli endret eller avlyst på grunn av værforhold. De avhenger også av antall deltakere.

I tillegg vil ekspedisjonsteamet også arrangere en rekke aktiviteter under cruiset. Disse avhenger av sted og årstid, men kan være aktiviteter som fotturer, tur med truger, kajakkpadling og brettpadling. Disse aktivitetene bestilles om bord og avhenger av tilgjengelighet.

Disse solide båtene gjør det mulig for oss å utforske ellers utilgjengelige områder til vanns og på land. Du bør være relativt rørlig for å komme deg om bord, men det er ellers ingenting å bekymre deg for. Mannskapet vårt vil vise deg hva du skal gjøre, og så lenge du følger deres anvisninger vil det å entre båten snart oppfattes som veldig enkelt og greit. Ved landgang i små båter forventes det at gjestene bruker passende fottøy. I Antarktis er det obligatorisk å bruke gummistøvler ved alle landganger. På alle andre steder kan støvler være nyttig. Du er velkommen til å ta med dine egne gummistøvler, eller du kan låne et par om bord uten ekstra kostnad. Se punktet «Leie av utstyr». Landgang avhenger av gode forhold.

Ved ankomst om bord vil det være en obligatorisk sikkerhetsdemonstrasjon før avreise. Det vil også være et obligatorisk velkomstmøte med sikkerhetsinformasjon, praktisk informasjon om cruiset og muligheten til å møte noen av offiserene, besetningen og ekspedisjonsteamet.