
Urbefolkninger lengst nord i Alaska
Ulike kulturelle urbefolkninger har hatt Alaskas vidstrakte kyst som sitt hjem i over 10 000 år. Hvem er disse gruppene, hvilke utfordringer har de overvunnet, og hvilke utfordringer har de fremdeles den dag i dag?
I begynnelsen
Man antar at forfedrene til urfolket i Alaska ankom i tre bølger etter en lang og hard reise. De kom enten via en landbro som knyttet Asia med det nordamerikanske kontinentet, eller via sjøveien. Disse fryktløse vandrerne klarte å slå seg ned og overleve ved å jakte på elg, karibu, hjort og bjørn på land, og hval, sel og hvalross til sjøs. De fisket også laks, torsk, sei, sild og andre fiskearter. Jakt og fiske er fremdeles en viktig del av Alaskas kulturgrupper den dag i dag, selv om havet og villmarken ikke er like spekket med liv som før.
Ulike urfolk slo seg etter hvert ned langs kysten og ellers i øygruppen. Det athabaskiske folket bodde i den sentrale delen av Alaska, mens inupiat-folket regjerte lengst nord. Aleuter bodde helt vest på Alaska-halvøya og i øygruppen Aleutene, mens sørøstlige Alaska var haida- og tlingit-folkets territorium. Selv i dag bor haida-folket hovedsakelig på Prince of Wales-øya, mens tlingit-folket har spredd seg utover hele territoriet, fra grensen til Canada og helt opp til fastlandet i Alaska.
Ødeleggende sykdom
Den første bølgen av europeiske kolonister kom til Alaska på midten av 1700-tallet: Russere fra Sibir kom på grunn av den lukrative pelshandelen. De tok ikke bare med seg den russisk-ortodokse kristendommen, men også sykdom. Mange av de innfødte hadde ingen immunitet mot disse fremmede sykdommene, og flere stammer og bosetninger gikk helt tapt, også aleutene. I dag, flere hundre år senere, har urbefolkningen heldigvis blitt like mange som de var før, og rundt 15 % av innbyggerne i Alaska er innfødte.
En rik kulturarv
Nå på 2000-tallet finnes det over 220 ulike innfødte stammer i Alaska, spredd utover fem geografiske områder og organisert under 13 regionale kommunestyrer. Sammen snakker de 20 ulike språk, og de har 11 forskjellige kulturer. De har gjort mye for å bevare tradisjonene sine, deriblant sjamanisme og håndverk som treskjæring, håndarbeid og smykkeproduksjon. Du finner spor av deres stolte kulturarv overalt i regionen, selv om den moderne verden har fått mer og mer innflytelse på livsstilen deres.
Aleuterne: Båter og kroppskunst
Aleuterne bor i øygruppen Aleutene. De er eksperter på jakt og navigering, og kjent for å lage sine egne båter. De lager mindre kajakker av sjøløveskinn for å jakte på grunt vann, og større kajakker for å krysse havet. De er også flinke til håndverk og lager sine egne parkas av sel- og sjøoterskinn. Disse parkasene er lange og varme, og de beskytter mot den ekstreme fuktigheten som ofte oppstår i denne delen av verden.
Som mange andre folkeslag i Arktis, har aleuterne en tradisjon for tatoveringer og piercinger. Aleuterne tror at kroppskunsten beskytter dem mot onde ånder og gleder de gode åndene. Tatoveringer ble ofte brukt for å gi uttrykk for religiøse synspunkter, men de viser også frem bragdene til familien og forfedrene. Aleutiske kvinner får en tatovering når de blir voksne, og menn får vanligvis sin første tatovering når de dreper sitt første dyr. Begge deler er viktige riter i den aleutiske kulturen.
Haida- og tlingit-folket: Totemisk herkomst
Begge nasjonene er dyktige sjøfolk som er avhengige av sjøveiene for både transport og jakt. De handler ofte med naboene sine, og de bygger lange kanoer av sedertre for transport og reiser. Både haida- og tlingit-folket har lenge skjært ut totemer og seremonigjenstander. Disse plasseres ofte utenfor hjemmet for å vise hvem som bodde der og for å gi en kort beskrivelse av familiens historie. Dette er en kunstform som praktiseres den dag i dag.
Nye utfordringer for levesettet deres
Temperaturen de siste somrene har vært rekordhøy, noe som har ført til oversvømmelser på grunn av mye is og snø som smelter raskt. Klimaendring er en stor trussel for innfødte lokalsamfunn i Alaska. Det har blitt enda vanskeligere for dem å bevare det tradisjonelle levesettet sitt på grunn av overfiske langs kysten i Alaska, og siden matforsyningen deres minker for hvert tiår.
Fremskrittene i dagens moderne samfunn har selvfølgelig også hatt en innvirkning på hvordan de innfødte lever, og ungdommene velger ofte å flytte til storbyen. De som blir igjen, hedrer tradisjonene og kulturen sin ved å dele dem med den neste generasjonen, og alle besøkende som er interesserte.
Du kan finne ut mer om disse historiske nasjonene og kulturen deres på et ekspedisjonscruise med oss til Alaska. I tillegg kan du møte innfødte lokalsamfunn som aleut-, haida- og tlingit-folket. Vi samarbeider tett med disse lokalsamfunnene for å sikre at besøkene våre er verdige og respektfulle, og at vi er bevisste på de lokale skikkene og tradisjonene. Besøkene skal være en fordel for alle sammen.