Storslått ekspedisjonscruise fra Tromsø til Lisboa: Norge og Europas Atlanterhavskyst på høsten

Storslått ekspedisjonscruise fra Tromsø til Lisboa: Norge og Europas Atlanterhavskyst på høsten

Storslått ekspedisjonscruise fra Tromsø til Lisboa: Norge og Europas Atlanterhavskyst på høsten

Storslått ekspedisjonscruise fra Tromsø til Lisboa: Norge og Europas Atlanterhavskyst på høsten

Reiseinformasjon 23 dager MS Spitsbergen
Avgang
22. oktober 2022
Pris fra
kr 70 862
Frokost, lunsj og middag inkludert

Bli med oss på et spesielt senhøst/tidlig vintercruise som starter i Tromsø og avsluttes i Lisboa.

Fantastiske fjordlandskap og kulturskatter

Vi reiser fra nord, over den nordlige polarsirkel nedover Atlanterhavskysten av Norge og Europa, og opplever naturperler som isbreer, fjorder og idylliske øyer, og kanskje til og med nordlyset. Reisen starter i Tromsø, og vi seiler sørover mens vi utforsker kystperler og unike steder langs den kuperte kystlinjen.

Vi besøker Svolvær i Lofoten, og lærer mer om vikinghistorie, isbreer og mytologi. Norges sørlige vestkyst byr på spektakulære fjorder og flotte fjellandskap, som kanskje har fått årets første dryss av snø. Nyt den friske høstlufta mens vi utforsker disse flotte omgivelsene. Deretter er det tid for å besøke Bergen.

Historiske byer og sør-europeiske perler

Vi krysser Nordsjøen til Tyskland, og besøker øya Heligoland før vi beveger oss inn i Hamburg, som har fått kallenavnet ‘Venezia i nord’. Deretter utforsker vi gallerier og kanaler i Amsterdam, før vi ankommer England og de hvite klippene i Dover. I Frankrike ser vi slagmarkene fra D-dagen og bosettinger fra middelalderen, før vi krysser Biscayabukten, der vi holder utkikk etter marint dyreliv.

Galicia er neste mål, en region på den kuperte nordkysten av Spania som er kjent for å ha en karakteristisk kultur og gastronomi. I Portugal besøker vi Porto, der portvinen lages, før vi avslutter reisen i vakre Lisboa. Vi har følge av et ekspedisjonsteam om bord som vil holde foredrag og ta føringen på naturvandringer. Skipet vårt MS Spitsbergen er et lite, komfortabelt og stilfullt ekspedisjonsskip som er perfekt for denne typen reiser.

Storslått ekspedisjonscruise fra Tromsø til Lisboa: Norge og Europas Atlanterhavskyst på høsten Storslått ekspedisjonscruise fra Tromsø til Lisboa: Norge og Europas Atlanterhavskyst på høsten
 • Dag 1
  Tromsø i Norge

  Eventyret starter

  22. oktober 2022
  Estimert tid for avreise er 21:00

  Historisk sett har Tromsø vært utgangspunktet for mange ekspedisjoner i Arktis, og det gjør byen til det ideelle startstedet for reisen vår. Tromsø kalles ofte ‘Nordens Paris’ på grunn av den kosmopolitiske og sofistikerte atmosfæren – du vil snart se hvorfor.

  Tromsø tilbyr en rekke historiske, kulturelle og arkitektoniske severdigheter. Den lille byen har mange kaféer, en avslappet atmosfære og en rekke restauranter som spesialiserer seg på å bruke råvarene fra regionen. I sentrum finner du interessante butikker og spesialforretninger som tilbyr et bredt spekter av lokallagede produkter.

  Det viktigste landemerket i Tromsø er Ishavskatedralen. Den ble bygget i 1965 og har et enormt glassmaleri. For frisk luft og et episk panorama kan du ta Fjellheisen opp til toppen av fjellet Fløya. Herfra får du fantastisk utsikt over byen, fjellene og fjordene.

  Opplevelsessenteret Polaria ligger ikke langt fra sentrum. Senteret har en spennende arkitektur som ser ut som isblokker. Her finner du et arktisk akvarium, utstillinger og panoramakino. Besøk Norges arktiske universitetsmuseum som viser norsk natur og kultur. Museet har blant annet fokus på samisk kultur, og gir også informasjon om Norges arkeologiske arv, geologi og nordlyset.

  Etter at du har utforsket Tromsø venter det komfortable og stilfulle ekspedisjonsskipet MS Spitsbergen i havnen. Når du har kommet deg om bord kan du hente den inkluderte ekspedisjonsjakken din og finne deg til rette i lugaren. Etterpå kan du gjøre deg kjent med skipet, og delta på den obligatoriske sikkerhetsdemonstrasjonen. Om kvelden er det klart for den første av mange deilige middager om bord, og kapteinen utbringer en skål og ønsker alle en fornøyelig reise.

  Førprogram

  Det er mye å se og gjøre i Tromsø, så hvis du har lyst til å bli bedre kjent med denne sjarmerende byen i nord før ombordstigning, anbefaler vi at du bestiller det valgfrie førprogrammet vårt. Da får du en tur med gondol til et nærliggende fjell og en overnatting på et flott, sentralt beliggende hotell.

  Dag 1
  Tromsø i Norge

  Eventyret starter

 • Dag 2
  Svolvær, Norge

  Majestetisk natur i Lofoten

  23. oktober 2022

  Naturen i Lofoten tar nesten pusten fra en. Øyene har kulturelle røtter som er sterkt knyttet til vikingene. Kombinasjonen av dramatiske tinder, lune viker og uberørt farvann er virkelig en vinner. Lofoten er også kjent for å ha sjarmerende tettsteder og fredelige sandstrender.

  Fisket har alltid vært viktig her, og du vil se mange fiskevær med vakre rorbuer langs vannet. Rorbuene var opprinnelig sesongbolig for fiskerne, og er nå populære overnattingssteder for turistene.

  Fiskehjellene langs kysten er populære fotomotiver. Her henges torsken til tørk og blir til tørrfisk, den høyt skattede lokale delikatessen. Selve fisket og tørkeprosessen er en livsstil i Lofoten, og den stolte fiskerarven ses overalt.

  Svolvær er den største byen i Lofoten, og ligger nær Lofotens mange severdigheter. Herfra har du enkel adgang til aktiviteter som kajakkpadling og turer ute i naturen. Du finner også interessante butikker, gallerier, kaféer og restauranter rundt i byen.

  Dag 2
  Svolvær, Norge

  Majestetisk natur i Lofoten

 • Dag 3
  Svartisen, Norge

  Svartisen

  24. oktober 2022

  Vi seiler inn i Holandsfjorden ved Helgelandskysten i dag for å komme oss til Svartisen. Svartisen dekker et areal på rundt 370 kvadratkilometer og har 60 bretunger. Dette gjør den til Norges nest største isbre etter Jostedalsbreen. Den består av to isbreer, Vestisen og Østisen som er adskilt av en bred dal. Du kommer til å huske den første gangen du ser denne spektakulære isbreen for alltid!

  Fargen på isbreen er ikke svart slik navnet foreslår, men har fargetoner fra turkis til mørk blå. Det er dype tunneler under den 200 meter tykke isen som går helt ned til foten av fjellene. Her ligger et uavhengig forskningslaboratorium for glasiologi som hjelper forskere med bedre å forstå prosessene rundt smeltevann fra isbreene.

  Målet vårt for dagen er å lande på den lokale kaia og få en nærmere titt på denne spektakulære isbreen til fots. Vi tilbringer dagen med å utforske Engenbreen, en brearm som strekker seg hele veien ned til vannet. Det er ellers kalksteinsgruver i fjellene mot øst langs merkede stier.

  Om ettermiddagen er du tilbake på MS Spitsbergen, og kan få varmen i kroppen og kanskje nyte noe varmt å drikke etter morgenens iseventyr. Du kan også få varmen i den flotte panoramabadstuen vår som gir fantastisk utsikt over naturen rundt oss mens du slapper av. Vi har ellers deilige boblebad ute på dekk.

  Dag 3
  Svartisen, Norge

  Svartisen

 • Dag 4
  Torghavet, Norge

  Torghatten

  25. oktober 2022

  Om morgenen seiler vi forbi mange små øyer som ligger utenfor Helgelandskysten. Fra skipet vil du kunne se fjelltoppene i fjellkjeden De syv søstre, som ifølge sagnet er syv forsteinede trollsøstre.

  Målet vårt i dag er å utforske Torghatten, det lille fjellet utenfor Brønnøysund. Med 258 meters høyde er det ikke et spesielt høyt fjell, men det er hullet tvers gjennom som gjør det så spesielt. Det har faktisk gjort det til en av de mest fotograferte severdighetene i Norge.

  Vi planlegger å ankre opp i nærheten, og bruke småbåtene våre for å komme oss inn til kysten, med mindre været ikke tillater det og vi må legge til kai i en nærliggende havn og kjøre til Torghatten med buss. Geologer er stort sett enige om at den vitenskapelige forklaringen bak det 35 meter høye hullet kommer av erosjon i siste istid. Det er imidlertid ikke den eneste forklaringen.

  Norske sagn forteller om trollet Hestmannen som var forelsket i den vakre trollkvinna Lekamøya. Da Hestmannen ble avvist ble han så sint at han prøvde å skyte henne med pil og bue, og pila gikk rett gjennom fjellet og etterlot seg et svært hull. Trollkongen i Sømnafjellet så dette, og kastet hatten sin i retning av pilen akkurat i tide for å redde Lekamøya.

  Men det er en tvist til historien. Akkurat idet kongen kastet hatten kom dagens første solstråler over horisonten, og gjorde alle trollene til stein. Lekamøya er udødeliggjort som et lite fjell sør for Torghatten.

  Hvis du har lyst, kan du bli med ekspedisjonsteamet på en fottur opp til hullet i fjellet. For en litt mindre anstrengende aktivitet kan du ta en alternativ spasertur rundt fjellet.

  Dag 4
  Torghavet, Norge

  Torghatten

 • Dag 5
  Åndalsnes, Norge

  Fantastisk fjellandskap

  26. oktober 2022

  I dag seiler vi langs Romsdalsfjorden mot den lille bygda Åndalsnes dypt inne i Romsdalen. Underveis ser vi kanskje årets første snø på fjelltoppene, som bare gjør landskapet enda vakrere.

  Åndalsnes anses for å være den perfekte basen for å utforske Romsdalsfjorden. Herfra kan du også besøke Trollveggen, Europas høyeste loddrette stup, som ruver majestetisk over dalen. For å få den beste utsikten kan du ta en tur med Romsdalsgondolen til fjellstasjonen på Nesaksla, rundt 690 meter over fjorden. Herfra har du fantastisk utsikt ned til Åndalsnes og Romsdalsfjorden.

  Landskapet her er intet mindre enn spektakulært. I krimromanen Flaggermusmannen skildrer Jo Nesbø denne regionen, blant annet ved å si «Det var der Gud hadde begynt da han skapte verden, og at han hadde brukt så lang tid på naturen i Romsdalen at resten av verden måtte gjøres i hui og hast for å bli ferdig til søndag.»

  Du kan oppleve dalen fra forskjellige utgangspunkter. Hvis du ønsker å nyte naturen fra bakkenivå, kan du følge en av de lokale turstiene. Hvis du ønsker en større utfordring, anbefaler vi en fottur til Romsdalseggen eller opp til utsiktspunktet Rampestreken som ligger 565 meter over Åndalsnes.

  Norsk Tindesenter ligger også i Åndalsnes, og imponerer både som bygning og museum. Her får du et innblikk i historien rundt fjellklatring i Norge, og kan også selv prøve noe av utstyret.

  Rett før middag setter vi seil igjen mot den lengste og dypeste fjorden i Norge – Sognefjorden.

  Dag 5
  Åndalsnes, Norge

  Fantastisk fjellandskap

 • Dag 6
  Fjærland, Norge

  Den lengste fjorden i Norge

  27. oktober 2022

  Rundt lunsjtid seiler vi inn i Sognefjorden, som også kalles ‘Kongen av fjordene’ siden det er den lengste og dypeste av dem alle. Fjorden er hele 204 km lang, og vi planlegger å seile langt inn i fjorden for å besøke det lille tettstedet Fjærland.

  Det bor kun rundt 300 personer i idylliske Fjærland, og du vil snart se hvor sjarmerende dette gamle tettstedet er. Fjærland er en av Norges to bokbyer, og det er billedskjønne og originale bruktbokutsalg overalt. Det er rundt fire kilometer med bokhyller totalt i lille Fjærland, så det er det perfekte stedet å finne neste bok.

  Det er også her Sognefjorden møter Jostedalsbreen. Jostedalsbreen er den største isbreen på det Europeiske kontinentet, med flere mindre brearmer som strekker seg ut i mange retninger, for eksempel Bøyabreen og Supphellebreen.

  Bli med på det inkluderte besøket på Norsk Bremuseum, og lær mer om isbreene. Dette prisbelønte museet ble designet av den kjente arkitekten Sverre Fehn, og forklarer ting som hvorfor isen er blå og hvordan fjordene oppstod. Du kan til og med gjøre noen eksperimenter med 1000 år gammel breis her.

  Dag 6
  Fjærland, Norge

  Den lengste fjorden i Norge

 • Dag 7
  Bergen

  Norges tidligere hovedstad sjarmerer stort

  28. oktober 2022

  Vi ankommer Bergen om morgenen, og du kan glede deg til å utforske en av de vakreste byene i landet vårt. Bergen er omgitt av syv fjell og et vakkert fjordlandskap. Det er imidlertid den unike sjarmen til byen som har gjort den så kjent.

  Bergen ble grunnlagt i 1070 etter vår tidsregning, og er kjent som inngangsporten til fjordene. Byen var Norges hovedstad i mange år. Her finner du mye karakter, historie og sjarm. Ta en spasertur rundt de gamle gatene og smugene der folk har bodd i flere århundrer.

  En inkludert aktivitet i Bergen er en utflukt opp til Fløyen. Fløibanen har fraktet besøkende opp til toppen av fjellet i over 100 år, og i dag er det vår tur. Vel oppe får vi en fantastisk utsikt over byen, fjellandskapet og vannet. Hvis vi har tid kan det hende vi også tar en kort fottur i skogen her oppe.

  Vel tilbake i sentrum kan du ta en spasertur på de brosteinsbelagte gatene og smugene, og utforske denne spennende, kompakte byen. Husk å legge turen innom historiske Bryggen, som står på UNESCOs verdensarvliste. Området daterer tilbake til 1300-tallet, og huser nå forskjellige butikker som selger kunst og håndverk. Overfor Bryggen ligger det berømte fiskemarkedet som er fullt av ting å se, høre, lukte og smake.

  Dag 7
  Bergen

  Norges tidligere hovedstad sjarmerer stort

 • Dag 8
  Eidfjord, Norge

  Spektakulære fossefall

  29. oktober 2022

  I dag seiler vi inn i Hardangerfjorden, den nest største fjorden i Norge. Denne imponerende fjorden skjærer seg innover i Norge i hele 178 kilometer. Underveis passerer vi mange vakre tettsteder, som Rosendal, Sunndal og Ulvik. I denne delen av Norge er klimaet vanligvis mildt om høsten.

  Det tar flere timer å nå dagens destinasjon i den innerste delen av fjorden – Eidfjord. Dette er en gammel bygd – det har vært menneskelig aktivitet her i over et årtusen. Ikke langt fra bygda ligger levningene etter en gammel gravhaug fra vikingtiden. Gamle Eidfjord kirke ble bygget i 1309, og ligger midt mot bakteppet av de vakre fjellene som omgir den.

  Eidfjord er et perfekt utgangspunkt for å utforske Hardangervidda nasjonalpark eller et av de mange fossefallene i regionen. Et av de mest kjente er Vøringsfossen som sender vann ned gjennom Måbødalen fra en høyde på 182 meter. Det er flere utsiktspunkter der du kan se dette spektakulære fossefallet, blant annet den nybygde utsiktsplattformen på Fossli Hotel.

  Ekspedisjonsteamet er tilgjengelig for å gi råd om de beste rutene for en spasertur inn i sentrum, og du vil også ha muligheten til å bli med dem på fotturer og kajakkpadling. Eidfjord har ellers et par kaféer, restauranter og butikker der du kan kjøpe en suvenir eller bare nyte utsikten og en kopp kaffe.

  Når solen går ned tar vi farvel med Eidfjord og seiler ut av Hardangerfjorden mot neste stoppested.

  Dag 8
  Eidfjord, Norge

  Spektakulære fossefall

 • Dag 9
  Egersund, Norge

  En by med vakker trehusbebyggelse

  30. oktober 2022

  Egersund har en koselig atmosfære. Byen er kjent for den fargerike trehusbebyggelsen som står i kontrast til de mange hvitmalte byene i Norge, og er et vakkert syn når vi nærmer oss havna. Avhengig av værforholdene sikter vi mot å ankomme Egersund tidlig om morgenen.

  Det har bodd folk rundt Egersund siden Steinalderen. Flere steder rundt byen finner vi ruiner av bosettinger som går helt tilbake til rundt 400–600 år før vår tidsregning, og i nærheten har man funnet gamle runer hugget inn i stein. Det er også en av de beste naturlige havnene i Norge, og det var tidligere den største i landet med tanke på mengde fisk fanget hvert år.

  Gå på oppdagelse i den koselige byen som har bevart noen av de svært gamle trehusene, noen av dem hele 160 år gamle. Det varierte landskapet rundt byen er perfekt for en spasertur.

  For panoramautsikt over byen og kysten anbefaler vi en fottur til utsiktspunktet Varberg, rundt 15 minutter fra sentrum. Du får flott utsikt over byen herfra, og kan se de fargerike husene nede i dalen, omgitt av trær kledd i høstfarger.

  Vi tilbyr en valgfri fottur om morgenen med ekspedisjonsteamet. Etter lunsj setter vi seil inn i Nordsjøen mot Heligoland, det første stoppestedet vårt i Tyskland.

  Dag 9
  Egersund, Norge

  En by med vakker trehusbebyggelse

 • Dag 10
  Heligoland, Tyskland

  En rolig oase

  31. oktober 2022

  Etter lunsj ankommer vi Heligoland, som ligger rundt 48 kilometer fra fastlandet i Tyskland.

  I Tysklands eneste øygruppe ligger Heligoland, et rødt sandsteinsfrembrudd som er kjent for å ha en avslappet feriefølelse og et rikt hummerfiske. Heligoland ble opprinnelig bebodd av frisere i middelalderen, og ble en base for pirater. Siden den gang har øyene vært i hendene til både Danmark, Storbritannia og Tyskland. Faktisk byttet britene Heligoland mot den tropiske, afrikanske øya Zanzibar i 1891, som den gang var under tysk styre.

  Det er lite folk her på denne tiden av året, og høstfargene er fantastiske. Nyt en spasertur i de sjarmerende gatene, og se de fargerike fiskerhyttene langs havnepromenaden. De ble opprinnelig brukt til oppbevaring, og huser nå restauranter og suvenirbutikker. Med unntak av noen få taxier, er det ingen biler på øya, noe som bidrar til den rolige atmosfæren.

  Det er noen interessante museer hvis du ønsker å lære mer om øyas fargerike historie. Hvis du heller ønsker å være i aktivitet, er det flere turstier på øya, og noen av dem går langs klippene. En fottur langs kysten tar deg til steinformasjonene Lange Anna. Lange Anna sammen med hennes ‘lillesøster‘ er to staurer som står opp av havet.

  Etter en deilig dag på denne behagelige og nokså karakteristiske ferieøya er det tid for å vende tilbake til skipet og sette kurs for Hamburg.

  Dag 10
  Heligoland, Tyskland

  En rolig oase

 • Dag 11
  Hamburg, Tyskland

  ‘Venezia i nord’

  1. november 2022

  Hamburg er den nest største byen i Tyskland, og et av de grønneste urbane områdene i hele Europa. Byen kalles også ‘Venezia i nord’ på grunn av de mange kanalene, og du kan bli med på en båttur for å utforske byens skipsleier. Du kan også enkelt utforske byen til fots, fra sykkelsetet eller via en hopp på/hopp av-buss.

  Besøk de gamle flytebryggene Landungsbrücken, se gamle skip og skipsverft, bygninger langs vannkanten og Elbetunnelen. Gå opp i det 132 meter høye klokketårnet i St. Michaelis-kirken for fantastisk utsikt over byen.

  Mange interessepunkter er konsentrert rundt Altstadt, gamlebyen. Ta en nærmere titt på St. Katarina-kirken og Nikolaikirken, opplev bindingsverkshusene i Deichstraße og se det imponerende rådhuset på Rathausmarkt.

  Besøk verdens største havnelagerkompleks på Kontorhausviertel og Speicherstadt, som sammen med Chilehaus står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Hvis du må velge deg ut bare ett museum, er Hamburg Kunsthalle regnet som et av landets beste kunstmuseer. Du kan ta en pause fra sightseeingen med litt shopping på Mönckebergstraße, eller nyte et klassisk Hamburg-måltid som Aalsuppe, en skinkesuppe med tørket frukt, eller Labskaus med saltet oksekjøtt, poteter og sylteagurk.

  Det er mye å se og gjøre i Hamburg, og når du drar tilbake til MS Spitsbergen kan det hende du har behov for å roe ned og hvile beina. Da er det godt å vite at du ikke trenger å gjøre noe annet enn å slappe av frem til vi kommer til Amsterdam i overmorgen.

  Dag 11
  Hamburg, Tyskland

  ‘Venezia i nord’

 • Dag 12
  Nordsjøen

  Oppkvikkende Nordsjø-luft

  2. november 2022

  Reisen vår fortsetter med en dag til sjøs, og i dag er det ikke noe annet å gjøre enn å slappe av, nyte skipets fasiliteter og kanskje skrive litt i reisedagboken. Du kan ta turen ut på dekk og nyte den oppkvikkende sjølufta og holde utkikk etter sjøfugler. Eller kanskje du foretrekker å finne deg til rette i en komfortabel stol og lese boka du kjøpte i Fjærland.

  Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du sjekke ut vitenskapssenteret og høre mer om vitenskapsprogrammene vi tilbyr. Disse programmene hjelper forskere over hele verden med å forstå stedene vi seiler til, og bidrar til verdifull forskning.

  I Explorer-salongen og baren vil ekspedisjonsteamet oppsummere sjøreisen så langt, og fortsette med å holde foredrag om en rekke temaer.

  Denne kvelden kan du glede deg til nok et deilig måltid i Aune restaurant, og forberede deg på neste destinasjon: Amsterdam.

  Dag 12
  Nordsjøen

  Oppkvikkende Nordsjø-luft

 • Dag 13
  Amsterdam, Nederland

  En by med kanaler og kunst

  3. november 2022

  Etter at du har satt fot på nederlandsk jord kan du ta en spasertur på sjarmerende brosteinsbelagte gater og se de vakre kanalene i Amsterdam – byen der land møter hav. Byen er kjent for å være en liberal hovedstad med forskjellige arkitektoniske stiler og mye historie.

  Amsterdam ble grunnlagt i middelalderen, og er en kosmopolitisk by med en rik kulturarv. Den opprinnelige byen ble bygget ved elvemunningen til Ij på små øyer av sand som var knyttet sammen med tusen broer. Den dag i dag preger vannet fortsatt byen.

  De konsentriske, delvis sirkulære ringene av kanaler i den opprinnelige bykjernen ser nesten ut som et edderkoppnett på kartet. Ta en spasertur langs disse ikoniske kanalene, og kryss de gamle broene mellom elvene Amstel og Ij. Langs kanalen i bydelen Grachtengordel, for eksempel, kan du se de sjarmerende rekkehusene. De ble bygget på 1600- og 1700-tallet av velstående handelsmenn og er nå beskyttet av UNESCO.

  Finn veien over til Museumplein, der tre av verdens viktigste museer venter på deg. Rijksmuseum huser et av de viktigste galleriene i Europa, kjent for den unike samlingen malerier av nederlandske mestere som Rembrandt. Vincent Van Gogh Museum byr på verdens største samling av Van Goghs malerier, mens Stedelijk Museum er et av de beste stedene for å se moderne kunst.

  Vel tilbake til MS Spitsbergen er det tid for å seile over Den engelske kanal til neste destinasjon: Dover.

  Dag 13
  Amsterdam, Nederland

  En by med kanaler og kunst

 • Dag 14
  Dover, Storbritannia

  Ikoniske hvite klipper og festningsverk fra middelalderen

  4. november 2022

  Dover ligger ut mot den smaleste delen av Den engelske kanal, omgitt av spektakulære kalkklipper, og har vært inngangsporten til Storbritannia siden forhistorisk tid. Byen ble grunnlagt av romerne, og ble raskt hovedhavnen mellom provinsene Britannia og Gallia Belgica. Den strategiske beliggenheten har vært viktig gjennom tidene.

  Start dagen med å besøke flotte Dover Castle, som ligger en kort spasertur fra havnen, og gir deg en fantastisk utsikt over Kanalen. Hvis du er interessert i historie, kan du virkelig glede deg til å utforske denne enorme festningen. Se det romerske fyret, portene fra 1200-tallet og den massive muren som ble bygget under Napoleonskrigene.

  Vi anbefaler også en tur til de underjordiske tunnelene som fungerte som brannpost under første verdenskrig, og senere som hovedkvarter for Admiral Sir Bertram Ramsay under evakueringen av franske og britiske soldater fra Dunkirk i 1940.

  Hvis du ikke har fått nok av historiske steder, anbefaler vi at du legger turen innom Dovers eneste gjenværende normanniske kirke, St. Mary’s fra 1100-tallet, som overlevde bombingene under andre verdenskrig. Eller utforsk en annen middelalderbygning som også overlevde krigen – Hospital of St Mary fra 1200-tallet, også kjent som Maison Dieu som nå er en del av rådhuset.

  Western Heights i Dover er verdt et besøk hvis du har lyst til å utforske flere festningsverk. Anlegget ligger i gangavstand fra havnen, og består av fort, murer og graver som ble bygget på 1700- og 1800-tallet.

  Du bør også benytte muligheten til å fotografere de ikoniske hvite klippene i Dover øst for Dover Castle. Fortsett østover til South Foreland Lighthouse for fantastisk utsikt, eller utforsk vakre St Margaret’s Bay, 6,5 kilometer unna.

  Dag 14
  Dover, Storbritannia

  Ikoniske hvite klipper og festningsverk fra middelalderen

 • Dag 14
  Ouistreham, Frankrike

  D-dag-landganger og slagmarker

  4. november 2022

  Normandie har en begivenhetsrik og turbulent fortid, og er en region som er uløselig knyttet til europeisk historie. Fra viking Rollos ankomst i 911 til å være setet for normannernes erobring av England med hæren til Vilhelm Bastarden i 1066 og D-dagen i 1944 – Normandie er en fengslende blanding av middelalderklostre, vakre strender og gripende minnesmerker fra andre verdenskrig. Ouistreham er kjent for landgangsstedene i forbindelse med D-dagen og Operasjon Overlord. En 80 km lang strekning av kysten til Normandie ble delt inn i fem områder, og Ouistreham fikk kodenavnet Sverd. Det var den britiske hæren som var ansvarlig for invasjonen, med støtte fra norsk og polsk marine. Lær mer om landgangen og kampen som ble utkjempet her på Musée de Debarquement No 4 Commando.

  Besøk det omfattende tyske festningsverket på den renoverte Grand Bunker Mur de l’Atlantique Musée som er dedikert til Atlanterhavsvollen, og hedre de som falt i krigen på krigskirkegården Hermanville-sur-Mer, rundt fem kilometer vest for Ouistreham. Etterpå kan du ta en spasertur langs den vakre stranden Riva-Bella og kjenne havbrisen fra Atlanterhavet. Du kan også besøke den nærliggende kirken fra 1100-tallet, St Samson og fyret fra 1905. Rundt 18 kilometer fra Ouistreham ligger Caen, som ble kalt Catumagos av romerne etter et keltisk begrep for slagmark. Vilhelm Bastarden befestet stedet, da han foretrakk det fremfor Rouen. Byen gikk senere fra den ene til den andre, og har vært okkupert flere ganger. Caen ble kraftig bombet under andre verdenskrig, men ble gjenoppbygget og har beholdt sjarmen. Gå ikke glipp av den imponerende romanske kirken, Saint-Étienne, fra 1000-tallet.

  Ta en spasertur på de hyggelige gatene og besøk de små butikkene, fortauskaféene, grønne parkene og restaurantene. Hvis du setter pris på kunst, kan du besøke Musée des Beaux-Arts som ligger i ruinene fra Château de Caen.

  Dag 14
  Ouistreham, Frankrike

  D-dag-landganger og slagmarker

 • Dag 16
  Roscoff i Frankrike

  Piratenes skjulested

  6. november 2022

  Gamle Roscoff er beskyttet av øya Batz og er en herlig havneby med en fortid som piratby. Her kan du ta en trivelig rusletur opp og ned den gamle havnen og se på båtene som går til Batz, fiskebåtene og de moderne yachtene. Ikke la deg lure av fergehavnen, da den ikke påvirker sjarmen til den gamle havnen. Den dype havnen ble bygget på 1970-tallet, like øst for det historiske sentrum. Den har vært en viktig del av Roscoff og har bidratt til å bevare byens tradisjoner.

  Roscoffs suksesshistorie er nært knyttet til konfliktene med England. Skipseiere, pirater og smuglere både deltok i og profiterte fra den århundre lange kampen mot naboene fra den andre siden av kanalen. Pirater fra Roscoff seilte fra den gamle havnen for å være med i kampen om kontroll over sjøen, som pågikk i flere år mellom Frankrike og England. Det var også mange kjøpmenn som hadde en mindre blodig suksess og handlet i århundrer med Hansaforbundet, Flandern, Portugal og Spania.

  Byen dro nytte av de rike innbyggerne, som etterlot seg en rekke overdådige bygninger. Ta deg tid til å oppleve de vakre gatene i den historiske byen, som gir utsikt over sjøen. Du kan besøke kirken Notre-Dame de Kroaz Batz, gå opp og ned langs gaten Rue Albert-de-Muns, se de gamle husene fra 1500-tallet og ta turen ned til Pointe de Bloscon, som skilter med det lille kapellet Chapelle Ste-Barbe og utsikt over Morlaix-bukten. Hvis du liker ny og spennende mat, finnes det mange restauranter hvor du kan smake på lokale spesialiteter som fersk fisk, sjømatretter og den tradisjonelle, verdenskjente crêpe bretonne.

  Roscoff er en inngangsport til Haut-Léon, det nordligste fylket i departementet Finistère, Frankrikes svar på Land’s End-regionen. Hvis du vil utforske mer av denne fascinerende delen av Bretagne, er det bare å bli med på en av de valgfrie utfluktene våre til noen av perlene i Bretagnes kulturarv.

  Dag 16
  Roscoff i Frankrike

  Piratenes skjulested

 • Dag 17
  Til sjøs

  Vi seiler gjennom Biscayabukten

  7. november 2022

  I dag vil vi tilbringe dagen til sjøs mens vi seiler gjennom den vestlige delen av Biscayabukten på vei til Galicia i Spania.

  I romertiden hadde dette farvannet navnet Sinus Cantabrorum etter Cantabri, den keltiske stammen som oppholdt seg på den nordlige kysten av Den iberiske halvøy. I dag kalles den sørlige delen av Biscayabukten, den delen som ligger mot nordkysten av Spania, fortsatt Det kantabriske hav.

  Ta med deg kikkerten ut på dekk og slapp av mens du holder utkikk etter dyreliv. Det er ikke uvanlig å se hval her – rundt en fjerdedel av verdens arter av hval, delfin og nise har blitt registrert i farvannet i denne bukta. De tiltrekkes av det næringsrike vannet rundt kanten av kontinentalsokkelen, og det er et av de få stedene i verden du kan se nebbhval hvis du er heldig.

  Dette er ellers et godt tidspunkt for å bli bedre kjent med vitenskapssenteret om bord. Her har du tilgang til mye informasjon, og kan lære om marinbiologien i farvannet vi seiler i. Du kan bli med på flere praktiske demonstrasjoner, vi har høyteknologiske mikroskoper der du kan se marine mikroorganismer, og du kan lære tips for å ta de beste bildene ute i naturen.

  Bli med ekspedisjonsteamet i Explorer-salongen for informative foredrag om forskjellige temaer relatert til dagene foran oss. For eksempel kan du lære mer om historien, geografien og miljøet på destinasjonene vi skal besøke. Glem ikke å bruke fasilitetene om bord på MS Spitsbergen. Kanskje du vil prøve panoramabadstuen hvis du ikke allerede har gjort det?

  Dag 17
  Til sjøs

  Vi seiler gjennom Biscayabukten

 • Dag 18
  A Coruña, Spania

  Guidet av Hercules’ lys

  8. november 2022

  Vi fortsetter reisen vår på Atlanterhavet over Biscayabukten mot Finisterre, «verdens ende» i nordvestlige Spania. Til tross for den tilsynelatende isolasjonen på kanten av Den iberiske halvøy, har Finisterre og resten av Galicia spilt en sentral rolle ved Atlanterhavskysten til Europa siden forhistorisk tid.

  Skipene som seilte til og fra Middelhavet måtte navigere den kuperte kysten av Galicia og søke ly i de naturlige rias når sjøforholdene ble for tøffe. Disse rias minner om fjorder, men stammer ikke fra isbreer slik de gjør i Norge. De er i stedet elvedaler som ble oversvømt etter siste istid. Det er en gammel sjarm over disse riasene, og det er også derfor gårdsbruk og fiske har vært populært i denne regionen.

  Torre de Hércules, det eldste eksisterende fyret i verden som fortsatt fungerer, har stått stødig som vitne til dette langvarige forholdet mellom mennesket og havet. Fyret ble bygget i A Coruña i romertiden for rundt 2000 år siden, og har siden den gang hjulpet skipene med å navigere den utfordrende kysten av Finisterre for å komme trygt inn i den naturlige havnen i A Coruña. Fyret har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2009.

  Vi forventer å legge til kai i A Coruña om kvelden, slik at du har god tid til en spasertur inn i byen fra havnen, og også muligheten til å besøke det unike fyret. Galicierne har rykte på seg for å være blant de tøffeste fiskerne i Spania, og den maritime arven gjennomsyrer fortsatt store deler av livet her. Det vil du snart se når du kommer hit.

  Dag 18
  A Coruña, Spania

  Guidet av Hercules’ lys

 • Dag 19
  A Coruña, Spania

  Inngangsporten til Galicia

  9. november 2022

  A Coruña er en av de største byene i Galicia, en region i Spania som skiller seg ut kulturelt og har sin egen identitet. Galicierne er stolte over deres keltiske røtter, og snakker et språk som ligner mer på portugisisk enn spansk.

  A Coruña ble bebodd av kelterne minst fra det første millennium, og blomstret under romerne. Byen ble erobret under den arabiske invasjonen på begynnelsen av det åttende århundre, og erobret på nytt kort tid etter av soldater under kristen kommando. Som om det ikke var nok, ble A Coruña også gjentatte ganger angrepet av vikingene i niende og tiende århundre.

  I dag er den historiske bydelen en spennende blanding av sjarmerende torg, vakre gater og smale smug. Byen er perfekt å utforske til fots, og du kan se gamle kapeller, barokklostre og mye neoklassisk arkitektur. Ta en spasertur gjennom gamlebyen og beundre glassfasadene langs havnen. Gå ikke glipp av arkitekturen på Plaza María Pía og det arkeologiske museet som ligger ved det gamle slottet.

  Hvis du ikke rakk å se Torre de Hércules i går kveld, har du en ny sjanse i dag. Etter denne spennende spaserturen kan du slå deg ned på en av de mange barene eller restaurantene og smake den unike gallego-maten. Be om et utvalg tapas, så får du kanskje prøve klassikeren pulpo a la gallega – blekksprut på galicisk vis – og et glass galicisk sider som tradisjonelt helles rett inn i munnen fra god høyde.

  A Coruña er en utmerket base for å utforske Galicia. Her kan du se steder på UNESCOs verdensarvliste, som for eksempel den romerske muren i Lugo og pilegrimsbyen Santiago de Compostela. Bli med på en av de guidede utfluktene våre for å utforske disse to store attraksjonene.

  Dag 19
  A Coruña, Spania

  Inngangsporten til Galicia

 • Dag 20
  Vigo, Spania

  Galiciske tradisjoner

  10. november 2022

  Vigo ligger godt beskyttet inne i en ria, omgitt av de vakre Cíes-øyene. Byen har en av de beste naturlige havnene i Galicia. Vigo blomstret på 1500-tallet, og tiltrakk seg handelsmenn og nybyggere, i tillegg til sjørøvere og andre inntrengere. Vigo lot seg imidlertid ikke knekke, og utviklet seg til å bli den viktigste handels- og fiskehavnen i Galicia.

  I flere århundrer var Vigo inngangsporten til Amerika. Mange galiciere og andre fra Spania utvandret til Den nye verden herfra. Selv i dag er folk med spansk avstamming av og til kjent som gallegos i mange latinamerikanske land, uansett hvor i Spania deres forfedre kom fra.

  Vigo utvidet seg østover i det 19. og 20. århundre langs den livlige Rúa do Príncipe med en eklektisk blanding av bygninger i neoklassisk og jugendstil. Castro slott fra 1500-tallet er kanskje den mest imponerende strukturen av dem alle. Fra slottet og parken rundt får du spektakulær utsikt over byen. I nærheten ligger levningene etter en castro fra jernalderen, det mer enn 2000 år gamle opprinnelige nybyggerområdet i Vigo.

  Havnen har en perfekt beliggenhet for å utforske byen til fots. Vigo er bygget på en ås med utsikt over riaen. Dette betyr at nesten alt ligger i motbakke fra havnen. Labyrinten av gatene i gamlebyen er organisert rundt Praza da Igrexa og den neoklassiske katedralen Santa Maria fra 1800-tallet.

  På vei til torget og katedralen kan du stoppe innom Rúa da Pescadería, den beste gaten i byen for å smake på den deilige sjømaten som Galicia er kjent for. Etterpå kan du ta en kaffepause på Praza da Constitución, et koselig torg med vakre hus, kaféer og restauranter.

  Dag 20
  Vigo, Spania

  Galiciske tradisjoner

 • Dag 21
  Porto i Portugal

  Portvinens by

  11. november 2022

  MS Spitsbergen vil legge til kai i Leixoes i Portugal, en utmerket base for utforsking. Finn veien nordover mot det lille festningsverket Forte Leça de Palmeira, og fortsett langs stranden til Avenida Liberdade, eller besøk fyret i Leça, kapellet Boa Nova og den vakre stranden Praia Azul.

  En skyttelbuss er tilgjengelig for å ta deg de rundt 9,5 kilometerne til Porto. Portugals nest største by er kjent for portvin og den historiske bydelen som står på UNESCOs verdensarvliste. Gled deg til å bli kjent med denne vakre byen som er overraskende moderne. Den er perfekt å utforske til fots. Ta for deg labyrinten av smale gater og unike monumenter, der alle veier fører til elva Douro.

  Gå ikke glipp av den romanske katedralen, Igreja de São Francisco, med det overdådige forgylte barokkinteriøret, og panoramautsikten fra toppen av kirken Igreja dos Clérigos. Liker du bøker? Den vakre bokhandelen Lello byr på et magisk nygotisk interiør, og Palacio de la Bolsa er en annen juvel. En spasertur langs Avenida de los Aliados anbefales også.

  Eller du kan utforske den livlige elvepromenaden Ribeira Docks, og nyte atmosfæren blant pastellfargede hus og vakre, flislagte fasader. Kryss Douro via den øvre gangveien på den Eiffeltårn-inspirerte broen Ponte de Dom Luís I, se lagerhusene og portvinskjellerne i Vila Nova de Gaia langs den sørlige elvebredden, og kryss broen på nytt, denne gangen via den nedre gangveien.

  Etterpå kan du slå deg ned med en oppfriskende portvin og tonic på en av de mange livlige barene og restaurantene på kaia. Begynner du å bli sulten? Prøv Portos delikatesser som francesinha – et populært grillet kjøtt- og ostesmørbrød – og den lokale varianten av klippfisk, bacalhau.

  Dag 21
  Porto i Portugal

  Portvinens by

 • Dag 22
  Lisboa, Portugal

  Legendariske Lisboa

  12. november 2022
  Estimert ankomsttid er 15:00

  Vi seiler sørover hele morgenen, så hvorfor ikke bli med ekspedisjonsteamet på flere fascinerende foredrag, eller gå ut på dekk for å holde utkikk etter marint liv. Vi forventer å ankomme Lisboa om ettermiddagen, så gjør deg klar til å utforske den siste destinasjonen på sjøreisen din.

  Lisboa cruiseterminal ligger i nærheten av gamlebyen, perfekt hvis du vil utforske det historiske sentrum av Portugals hovedstad til fots. Lisboa er bygget på syv høyder langs bredden av elva Tejo, og er en av de mest fortryllende storbyene i Sør-Europa — med en fascinerende historie i tillegg.

  Fønikerne var de første som oppdaget det kommersielle potensialet ved elvemunningen til Tejo, men ikke de siste. Lisboas strategiske beliggenhet tiltrakk seg keltere, romere, vestgotere og maurere, som hver okkuperte byen og satte sitt preg på den.

  En spasertur rundt de klassiske bydelene i Lisboa, som Baixa, Barrio Alto og Alfama, er et must. Nesten alt av historisk interesse finner du her, i tillegg til en rekke små butikker. Start ved Praça do Comercio i bydelen Baixa og fortsett til Praça Rossio for å se statuen av kong Pedro IV, før du setter kursen mot Largo do Chiado for å utforske de smale gatene i Bairro Alto.

  I labyrinten av smale gater i Alfama, den gamle muslimske bydelen, finner du Lisboa katedral, de arkeologiske levningene etter det romerske amfiteateret og Castelo de San Jorge, det imponerende maurerslottet fra det 11. århundre som gir deg den beste utsikten over byen.

  Det er to historiske perler du må ut av sentrum for å se. Følg elva med strømmen rundt 6,4 kilometer og besøk Torre de Belém og Mosteiro dos Jerónimos, som begge står på UNESCOs verdensarvliste. Belém er nært knyttet til Portugals oppdagelsesepoke og oppdagelsesreisende som Vasco de Gama, og det var også her den berømte, deilige kaken Pastel de Belém oppstod. Denne bør du smake på!

  Dag 22
  Lisboa, Portugal

  Legendariske Lisboa

 • Dag 23
  Lisboa, Portugal

  Farvel i Lisboa

  13. november 2022

  Ekspedisjonscruiset avsluttes i Lisboa. Etter frokost er det tid for å ta farvel med MS Spitsbergen og alle de som har gjort ekspedisjonen så minneverdig, inkludert ekspedisjonsteamet og besetningen.

  Etterprogram

  Vi er sikre på at du har hatt et flott cruise der du har opplevd den fascinerende historien langs Europas Atlanterhavskyst, men du trenger ikke å reise hjem riktig enda. Hvis du ønsker å utforske Lisboa og omegn før du reiser hjem, anbefaler vi at du blir med på det valgfrie etterprogrammet vårt.

  Du vil ikke bare se Lisboas fascinerende historiske bydeler, du vil også utforske kongelige reisemål utenfor byen, som UNESCO-byen Sintra, palasset Monserrate og strendene i Cascais, under en guidet utflukt. Etterpå vil du returnere til Lisboa der du tilbringer natten.

  Når du drar hjem, planlegger du nok allerede det neste eventyret. Vi ser frem til å ønske deg velkommen om bord igjen snart!

  Dag 23
  Lisboa, Portugal

  Farvel i Lisboa

Avganger

2022

 • januar
 • februar
 • mars
 • april
 • mai
 • juni
 • juli
 • august
 • september
 • oktober
 • november
 • desember
Oktober:
22.

Aktuelle tilbud og rabatter

 • Singeltilbud på utvalgte avganger

  Ønsker du å reise på egenhånd? På utvalgte ekspedisjonsreiser slipper du nå å betale tillegg på lugaren dersom du ønsker å reise alene.
  Les mer og bestill

Hva er inkludert

Inkludert

Ekspedisjonscruise

 • Ekspedisjonscruise i valgfri lugarkategori
 • Frokost, lunsj og middag, inkludert drikke (skipets øl og vin, brus og mineralvann) i restaurant Aune
 • Kaffe og te uten kostnad
 • WiFi om bord uten kostnad. Vær oppmerksom på at vi seiler i fjerntliggende områder med begrenset dekning. Strømmetjenester kan ikke brukes.
 • Gratis gjenbrukbar vannflaske, som kan fylles opp på vannstasjonene om bord.
 • Engelskspråklig ekspedisjonsteam som organiserer og blir med på aktiviteter om bord og på land
 • Et utvalg av inkluderte aktiviteter

Aktiviteter om bord

 • Ekspedisjonsteamet holder dybdeforedrag om en rekke forskjellige temaer
 • Bruk av skipets vitenskapssenter, som har et omfattende bibliotek og avanserte mikroskoper for biologiske og geologiske prøver.
 • Vitenskapsprogram som lar gjestene bidra med vitenskapelig forskning
 • Profesjonell fotograf om bord som gir gode tips og triks til hvordan man kan ta de beste bildene av landskap og dyreliv
 • Bruk av skipets boblebad, panoramabadstue og innendørs treningsrom
 • Uformelle samlinger med mannskapet, som daglige oppsummeringer og forberedelser til neste dag

Landingsaktiviteter

 • Landinger med små ekspedisjonsbåter med ekspedisjonsteamet
 • En vind- og vannavstøtende ekspedisjonsjakke som du kan beholde
 • Ekspedisjonsfotografer kan hjelpe deg med kamerainnstillingene

Ikke inkludert

 • Flyreise
 • Reiseforsikring
 • Bagasjehåndtering
 • Valgfrie utflukter på land med våre lokale partnere
 • Valgfrie aktiviteter i små grupper med ekspedisjonsteamet

Merk

Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Bilde: Genna Roland
Et stort skip i vannet
En stor seng i et rom
Ditt skip

MS Spitsbergen

Byggeår 2009
Renovert 2016
Skipsverft Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passasjerkapasitet 180
Senger 243
Bilkapasitet 0
Bruttotonnasje 7344
Lengde 100,54 m
Skipsbredde 18 m
Fart 14,5 knop
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Bilde: Genna Roland

MS Spitsbergen vil ta deg med på en helt unik sjøreise. Hun seiler langs norskekysten fra september til mai, og er en del av de globale ekspedisjonsreisene våre resten av året.

Les mer om MS Spitsbergen

A group of people posing for the camera
Bilde: Stefan Dall / Hurtigruten
Sjekk priser og tilgjengelighet

Utforsk andre destinasjoner: