Island og Grønland - På vikingferd (16 dager)

Få med deg høydepunktene i Arktis og spennende vikinghistorie! Sagaøya Island imponerer med et variert og spennende landskap. Videre krysser vi havet, og på Grønland får du oppleve bittesmå bosettinger midt i den storslåtte og dramatiske naturen. Høye fjell, dype fjorder og den evige midnattssolen er en flott ramme for denne ekspedisjonen.

 • Opplev det varierte landskapet på Island
 • Utforsk noe av verdens mest uberørte natur på Grønland
 • Besøk historiske steder fra vikingtiden
 • Opplev Grønlands små bosettinger, isfjell og dype fjorder
Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, og derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve.

Utreise 6. august 2019

Avreisehavn Reykjavik
Oversikt

Bli med på en spennende ekspedisjon i polare farvann, der du får oppleve høydepunktene på Island og Grønland.

Sagaøyas historie, kultur og ville kystlandskap

Island ligger midt på en undersjøisk fjellkjede, mellom to kontinentalplater der jordskorpen er delt i to. Dette resulterer i mye geologisk aktivitet i form av aktive vulkaner, varme kilder og geysirer. På Island får du se lavaørken, isbre, fjell og vulkaner – og noen av Europas mest imponerende fossefall. Vi bruker to dager på å utforske Islands varierte natur.

Fjorder, isfjell og ekstrem villmark

Fra Island krysser vi havet til Sør-Grønland, der du får besøkt steder som virkelig ligger utenfor allfarvei. Her får du oppleve dype og lange fjorder, isbreer, isfjell og bittesmå bosettinger som sjeldent blir besøkt. Du befinner deg rett og slett i noe av verdens mest uberørte og storslåtte natur. Det har bodd mennesker her i flere tusen år, og kampen for å overleve i dette barske miljøet har resultert i et unikt samspill mellom mennesker og natur. Dette får du oppleve på nært hold når vi besøker bittesmå bosettinger med bare et par hundre innbyggere og i de større byene. Få med deg grønlendernes fascinerende kultur, samtidig som du besøker historiske vikingbosettinger – blant annet det første stedet Eirik Raude gikk i land på Grønland. 

Dag 1
shutterstock_198907091_Reykjavik.jpg
Bilde: Alexey Stiop Bilde

Verdens nordligste hovedstad

Reykjavik

Reykjavik er verdens nordligste hovedstad. For mer enn 1000 år siden kom de første norske bosetterne hit. Røyken som steg opp fra de varme kildene gjorde tydeligvis inntrykk på dem, for de kalte stedet Reykjavik (Røykvika). Byen er omkranset av vakker natur med geysirer, fjell, isbreer, vulkaner og varme kilder. Hvis du har tid, anbefaler vi at du utforsker både denne livlige og lille hovedstaden og området rundt før du går om bord på MS Roald Amundsen.

Dag 2
shutterstock_438167446_Heimaey.jpg
Bilde: LouieLea / Shutterstock Bilde

Velkommen hjem!

Heimaey

Heimaey – eller ”hjemøy” ønsker deg velkommen når vi går i land for alle første gang på denne ekspedisjonen. Innseilingen til havnen er veldig trang på grunn av det massive vulkanutbruddet som fant sted her i 1973. Den flytende lavaen rant ned i bukta og tettet nærmest igjen hele havnen. De smarte innbyggerne pumpet tusenvis av liter med sjøvann for å forhindre at lavaen fløt utover i havnen, og fikk den til å stivne. Hvert år kommer det et enormt antall sjøfugler til Heimaey for å hekke, blant annet åtte millioner lundefugler. De bygger redene sine i små huler i fjellveggen, og det er nesten hypnotiserende å sette seg ned og se på at disse fargerike sjøfuglene flyr frem og tilbake. 

Dag 3
Denmark_Strait_shutterstock_36275899.jpg

Danmarkstredet

Til sjøs

Vi seiler fra Island og fortsetter gjennom Danmarkstredet mot Grønland. Danmarkstredet knytter Grønlandshavet og Irmingerhavet sammen. Denne ruten ble brukt av vikingene som emigrerte fra Island til Sør-Grønland. De kalkulerte avstanden til land ved å følge retningen som sjøfuglene fløy. Over tusen år senere, under andre verdenskrig, foregikk det kamphandlinger i Danmarkstredet. Slaget sto den 24. mai 1941 mellom den britiske og tyske marinen. Det britiske krigsskipet HMS Prince of Wales kjempet mot det største tyske krigsskipet, Bismarck, som forsøke å nå Nord-Atlanteren og angripe de alliertes handelsflåte. Britene vant slaget da Bismarck sank tre dager senere.

Dag 4
7344.jpg
Bilde: Trym Ivar Bergsmo Bilde

I Fridtjof Nansens fotspor

I Fridtjof Nansens fotspor

La deg fascinere av vakker natur og spennende historie! Umivik ligger omringet av isbreer som kalver rett i havet. På nordsiden av bukten finner du rester etter to forlatte bosetninger. Vi går i land 113 år (nesten på dagen) etter at Nansen gikk i land her. Han og mannskapet gikk over innlandsisen på ski, og dette var den første dokumenterte kryssingen av Grønland.

Dag 5
Greenland_landscape_IMG-1304.JPG-HGR-111864-guest-image-Volker-Tetzel.jpg

Dype fjorder og høye tinder

Skjoldungen

Vi seiler gjennom dype fjorder på vei til øya Skjoldungen. Utsikten er det ikke noe å utsette på; bratte klipper og høye fjell, med Azimuthbjerg (1700 m) som høyeste punkt på nordvestsiden av øya. Det bor ingen mennesker her, fordi de siste grønlenderne bosatte seg lengre nord i 1965. Under 2. verdenskrig var det en værstasjon her. De som jobbet her fikk virkelig kjørt seg under de ekstreme værforholdene. Blant annet da et snøskred begravde alle forsyningene.  

Dag 6
Greenland-smallboat-iceburg-cruise-0708-Canon-EOS-6D-MG-2714.jpg-HGR-42476-Hilde-Foss.jpg
Bilde: Theme Media / Hilde Foss Bilde

Ekspedisjonsdag

Ekspedisjonsdag

Kapteinen og ekspedisjonslederen finner det beste programmet for dagen. Naturen bestemmer aktivitetene; vi kan for eksempel gå i land i Igdlukulik i Lindenowfjorden for å se på de arkeologiske restene etter gamle bosettinger, eller kanskje vi seiler forbi alle isfjellene som kommer i alle slags former og farger. 

Dag 7
Prince_Christian_Sound_shutterstock_170239556_1.jpg

Fjell, isbreer og isfjell

Prins Christians sund

Prins Christians Sund ligger nesten helt på sydspissen av Grønland. Sundet skiller Grønland fra Kapp Farvel-øyene. Når vi seiler gjennom, er det bare å nyte synet av den mektige naturen. Sundet er 100 km langt, og veldig smalt – av og til er det bare 500 m bredt. Fra dekk har du orkesterplass til de høye fjellene og isbreer som kalver isfjell rett ut i havet. Hvis sundet er blokkert av is, må vi seile rundt Nunap Isua (Kapp Farvel).

Dag 8
Hike-Uunartoq-Greenland-HGR-116144-Andreas-Kalvig-Anderson.jpg
Bilde: Andreas Kalvig Anderson Bilde

Varme kilder

Uunartoq

Bli med i land på den ubebodde øya Uunartoq. Denne lille øya har varme kilder med perfekt badetemperatur. De naturlige ”bassengene” ligger spredt rundt på øya, og får vann fra de varme, boblende kildene under jorden. Vanntemperaturen ligger på behagelige 34-38 grader, selv på vinteren. Ta deg et bad i de vakre omgivelsene – kilden vi skal til ligger på en grønn gresslette omkranset av fjelltopper og isfjell.

Dag 9
Qassiarsuk-main-street-Visit-Greenland-Mads-Pihl.jpg

Vikinghistorie i frodig natur

Qassiarsuk

Grønne enger med hvite sauer som gresser fredelig, frodig natur og de små gårdene i Qassiarsuk er en fargerik kontrast til isfjellene i det mørkeblå havet. Det var her Eirik Raude bygget gården Brattahlíð i år 982. Etter at han ble lyst fredløst på Island, seilte han vestover og fant det han kalte Grønland. Eirik mente at dette var det mest fruktbare stedet på Grønland. Du får høre mer om dette, og mye annet, når du blir med på en guidet tur gjennom bygda. Du får oppleve et sus av fordums tider når du besøker rekonstruksjonene av Eirik Raudes langhus og den lille kirken som kona Tjohildur fikk ham til å bygge. Kirken, som innbyggerne i Qassiarsuk bruker i dag, er heller ikke spesielt stor – men det den ikke har i størrelse, tar den igjen på sjarm. Mens vi er her får du også mulighet til å utforske sjøen fra kajakk, ta en tur i området eller oppdage byen helt på egen hånd.

Dag 10
Igaliku-church-and-houses-Visit-Greenland-Mads-Pihl.jpg
Bilde: Mads Pihl Bilde

Religion og ruiner i det norrøne Grønland

Igaliku og Hvalsey

Igaliku er en av de vakreste bygdene på Grønland. Her blir du møtt av høye fjell med snødekte fjelltopper, frodige blomsterenger og langstrakte gressletter. Da vikingene kom hit for over 1000 år siden hadde de med seg sauer, og sauedrift er fortsatt hovednæringen i Igaliku. Sandsteinhusene i bygda er svært ulike resten av bebyggelsen på Grønland, og utsikten over Igalikufjorden er virkelig noe helt for seg selv. Kjenn på den behagelige roen når vi besøker dette historiske området. Da Grønland ble kristnet for første gang, var Igaliku et av de første stedene som fikk bispesete. Dette skjedde i 1124, og bispeboligen Garðar ble bygget like etter. Den største kirken på Grønland ble også bygget på denne tiden – noe som gjorde Igaliku til samlingspunkt for menighetene på Grønland. Folk valfartet faktisk helt fra Norge og Island for å oppleve det religiøse hjertet av Grønland. I nyere tid har ruinene av både bispeboligen og kirken blitt renovert, og er en spennende attraksjon fra vikingtiden. De 27 innbyggerne i Igaliku er svært stolte av lokalsamfunnet sitt og tar deg gjerne med på en guidet tur rundt i bygda. Når vi kommer til Hvalsey, får du se noen av de best bevarte ruinene fra vikingtiden. Her bygde slektninger av Eirik Raude en gård på 900-tallet, og Hvalsey kirke ble antagelig bygget på 1300-tallet. Den siste dokumenterte hendelsen fra vikingtiden på Grønland er et bryllup som ble holdt i denne kirken i 1408. Bli med i land, slik at du kan utforske området på egen hånd.

Dag 11
Musk_ox_shutterstock_368246852.jpg

Moskus og ruiner fra vikingtiden

Ivittuut

Før i tiden var Ivittuut en gruveby, i dag bor det bare moskus her. Stedet ble bygget over den såkalte Mellombygda (eller Midtbygd), som var den minste av de tre norrøne bosettingene. Bygda bestod av ca. 20 gårder. Det finnes ingen skrevne beretninger om stedet eller menneskene som bodde her, men på en øy utenfor Ivittuut finnes det en gravstein der navnet Ossur Asbjarnarson er risset inn. Arkeologene tror at dette er stedet som ble bosatt sist og forlatt først. Når vi går i land, er det mulig at vi møter jegere som bruker de forlatte husene i bygda som ly.

Dag 12
Nuuk_fjord_Greenland_shutterstock_405284371.jpg

Grønlands hovedstad

Nuuk

Nuuk er den eldste byen på Grønland. Byen ligger ved munningen av Nuukfjorden, og er stedet der gamle og nye tradisjoner møtes – noe som også vises i arkitekturen, fra de gamle bygningene i Kolonihagen til Grønlands moderne regjeringshus. Nuuk er også hovedstaden på Grønland, med universitet, lærerhøyskole, kirker og et nasjonalmuseum. Der finner du blant annet mumiene fra Qilakitsoq. Bli med på valgfrie utflukter som byturer, turer i naturen og kanskje til og med en flytur.

Dag 13
A0006919_©Dominic-Barrington.jpg
Bilde: Dominic Barrington Bilde

Langs Nuukfjorden til Kapisillit

Kapisillit

Kapisillit, som betyr laks på Grønlandsk, er en liten bosetting med under 100 innbyggere. Stedet ligger ved munningen av Nuukfjorden. Dagens store høydepunkt er å seile langs fjorden for å komme seg til og fra Kapisillit. Når havet er blikkstille, er det mulig å se refleksjonen av fjellene i havet – og det er et fantastisk syn!

Dag 14
1200x600_Maniitsoq_Thomas-Haltner.jpg
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Grønlands Venezia

Maniitsoq

Fordi Maniitsoq ligger i en øygruppe som er omgitt av små, naturlige kanaler, kaller lokalbefolkningen byen for "Grønlands Venezia". Maniitsoq ligger også mellom høye fjelltopper i Evighetsfjorden og store isbreer, og derfor slutter også alle sammenligninger med Venezia her. Byens navn betyr "Det ujevne stedet", og refererer til de mange bergknausene og småfjellene som ligger i og omkring byen. Små veier og tretrapper binder de fargerike husene sammen. Utstillingene på Maniitsoq museum gir en god innføring i lokal kultur og historie. Byen har også et supermarked, Brugseni, og noen mindre dagligvareforretninger. Men det er det omkringliggende landskapet som imponerer mest, og området er perfekt for kajakkpadling. I havvannet er knølhvalen spesielt leken og elsker å briljere med luftakrobatikk og slag med halen. Bruk dagen på å kose deg mens du utforsker denne lille byen som ligger midt i Grønlands fantastiske natur.  

Dag 15
26_Kangerlussuaq-6669.jpg

Bli med mot innlandsisen

Kangerlussuaq

Ekspedisjonen avsluttes når MS Roald Amundsen kommer til Kangerlussuaq. Som en grand finale kan du bli med på utflukten mot innlandsisen på Grønland. Denne enorme isbreen strekker seg 2400 km nordover og er over 3200 meter på det høyeste. På veien til isen kjører vi gjennom skiftende natur, fra arktisk ørken og tundra med lave busker, til kupert terreng med fantastisk utsikt til landskapet.

Før flyet til København går sent om kvelden, inviterer vi til et hyggelig grillmåltid. Deretter kjører vi deg til flyplassen. 

Dag 16

Hyggelige København

København

Flyet lander i København tidlig om morgenen. Hvis du vil, kan du bruke litt tid på å finne ut om det faktisk er ”Dejlig å være norsk i Danmark” før du flyr hjem.

Ankomst 21. august 2019

Sted København
Oversikt

INKLUDERT :

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
 • Transport fra skip til flyplassen i Kangerlussuaq
 • Utflukt mot innlandsisen, inkludert middag etter seilasen
 • Fly på økonomiklasse fra Kangerlussuaq til København
 • En vind- og vanntett jakke
 • Tur med småbåter til land og aktiviteter
 • Profesjonelt ekspedisjonsteam som både holder forelesninger og som blir med i land på utflukter og aktiviteter
 • Kaffe og te om bord

IKKE INKLUDERT:

 • Reiseforsikring
 • Bagasjeservice
 • Valgfrie utflukter og tips
Om bord Opplevelser

Fotogalleri

En forsmak til hva som venter deg på Island og Grønland.

Kontakt oss

Kontakt oss

Kontakt oss gjerne om du trenger hjelp til bestillingen, eller om du vil bestille tur/retur fly , samt transfer til og fra flyplassen.