Ekspedisjon gjennom Nordvestpassasjen - Vestgående

Kangerlussuaq til Cambridge Bay

Seil i kjølvannet til tidligre tiders oppdagerne - fra Kangerlussuaq på Grønland til Cambridge Bay i Canada. Opplev den rå og nådeløse naturen i de avsidesliggende arktiske regionene i Nord-Amerika. Selv i dag finnes det få skip som har muligheten til å navigere gjennom Nordvestpassasjen.

  • Seil inn i den beryktede Nordvestpassasjen
  • Se den UNESCO-listede Illuissatfjorden
  • Utforsk Gjøahavn, der Amundsen-ekspedisjonen oppholdt seg i to år, og flere av medlemmene av Franklin-ekspedisjonen er gravlagt
  • Bli med tilbake i tid når vi seiler ruten til fortidens kjente ekspedisjonsskip

Oversikt

Nordvestpassasjen er en vakker, men turbulent rute som knytter sammen Stillehavet og Atlanterhavet. Her har mange eventyrere måttet bøte med livet gjennom tidene. Siden slutten av 1400-tallet har søket etter den beryktede ruten gjennom kanadiske Arktis vært som en hellig gral for oppdagere og eventyrere. Det er dokumentert minst 40 ekspedisjoner i disse farvannene, som har seilt enten for å utforske det ukjente territoriet eller for å finne sjøruten til Asia. Det første dokumenterte forsøket var reisen til John Cabot i 1497. Den mest berømte reisen er James Cooks mislykkede forsøk på å seile passasjen i 1776, og Franklin-ekspedisjonen fra 1834. Den første som klarte å erobre Nordvestpassasjen med skip var den norske eventyreren Roald Amundsen. Ekspedisjonen hans varte fra 1903 til 1906, på skipet Gjøa. På denne Hurtigruten-reisen skal vi seile i kjølvannet til disse kjente eventyrerne for å se de berømte farvannene med egne øyne. 

Vi starter i Kangerlussuaq hvor du har muligheten til å se noen av Inuitt-bosetningene på Grønland, i tillegg til den UNESCO-listede Ilulissatfjorden. Deretter krysser vi Davisstredet og seiler inn i den kanadisk-arktiske skjærgården Nunavut, før vi starter ekspedisjonen inn i Nordvestpassasjen.

Det sanne nord

Vi seiler gjennom isvannet i arktiske Canada, eller Nunavut som det heter på inuit. Fra dekk kan du se enorm uberørt villmark. Vi forsøker å besøke flere steder hvor vi kan se spor etter tidligere ekspedisjoner, gå i land i noen av verdens nordligste bosetninger, utforske berømte viker og kanaler og ta deg med på spennende turer med småbåtene våre. Når været tillater det, tar vi frem kajakkene eller tar deg med ut på tur. 

På toppen av verden

Å være på toppen av verden innbærer at du seiler midt i isen. På denne reisen, som reisene til eventyrerne før oss, skal vi seile dit isen tillater det. Uansett hvor vi seiler eller hva vi ser, kan vi love deg en trygg og spennende ekspedisjon. Du skal tross alt seile inn Nordvestpassasjen, noe få skip prøver på selv i dag.

Prisen inkluderer: 

  • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
  • Flyreise på økonomiklasse fra København til Kangerlussuaq
  • Transport fra flyplassen til skipet i Kangerlussuaq og fra skipet til flyplassen i Cambridge Bay
  • Flyreise på økonomiklasse fra Cambridge Bay til Montreal
  • Transport fra flyplass til hotell i Montreal
  • Overnatting i Montreal etter ekspedisjonen, inkl. frokost
  • Vind- og vanntett jakke
  • Ilandstigninger med småbåter med aktiviteter om bord og på land
  • Profesjonelt engelsktalende ekspedisjonsteam som både holder forelesninger og som blir med i land på utflukter og aktiviteter
  • Gratis kaffe og te 

Ikke inkludert: 

  • Internasjonale flyreiser
  • Reise- og avbestillingsforsikringer
  • Bagasjeservice
  • Valgfrie utflukter og tips
Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve. 

29. August 2018

Avreisehavn København/Kangerlussuaq
Dag 1
View-of-Kangerlussuaq,-Greenland_shutterstock_413786209.jpg
Bilde: Robert Szymanski Bilde

Fly nordover


Sted: København/Kangerlussuaq

Reisen starter med et fly fra København til Kangerlussuaq. Flyplassen i Kangerlussuaq er fra andre verdenskrig. Amerikanerne bygde flystripen som en utpost for fly som skulle til Europa. I dag er det hovedflyplassen for internasjonale flyvninger til Grønlands spredte bosetninger. Kangerlussuaq betyr "stor fjord". Når vi går om bord på MS Fram og seiler utover, skal vi seile nesten hele fjordens lengde, som er på 190 km, før vi når åpent hav.

Dag 2
Sisimiut_DSC_0120_Theme-Media-Martin-Johansen.jpg
Bilde: Martin Johansen Bilde

Moderne bosetning med eldgamle tradisjoner


Sted: Sisimiut

Vi anbefaler at du går ut på dekk og speider etter hval på vei mot Sisimiut. Dette er nemlig et populært område for flere arter, som knølhvalen og finnhvalen. På vestkysten av Grønland kan man også møte på nise og vågehval. Er vi heldige får vi kanskje se et stort antall seler. Den selarten som oftest blir sett her er grønlandsselen. Sisimiut ligger 40 km nord for Polarsirkelen. Dette er en moderne bosetning med eldgamle tradisjoner. Bli med i land for å utforske denne fargerike byen; besøk det lille museet, gå i fjellet og kjøp lokalt håndverk. Rett over Diskobukta ligger Disko-øya og bosetningen Qeqertarsuaq. Dette er stedet der Gjøa-ekspedisjonen og den andre Fram-ekspedisjonen stoppet for å ta med seg hunder og annet utstyr på reisen til Nordvestpassasjen.

Dag 3
23_Ilulissat_Eisfjord_Aussicht-4420_Topaz©Thomas-Haltner.jpg
Bilde: Thomas Haltner Bilde

Se hvordan isfjell blir til


Sted: Ilulissat

Ilulissat-bosetningen ligger i naturskjønne omgivelser i Ilulissatfjorden, som er på UNESCOs verdensarvliste. Rett utenfor byen, i fjordmunningen, kan du ofte se enorme isfjell som har gått på grunn. De kommer fra Jakobshavnbreen, en av de mest produktive isbreene på den nordlige halvkule. Isfjellene finner veien ned den 20 km lange fjorden på egenhånd før de entrer Diskobukta. Opplev fargespillet i isen når midnattssolen treffer isens overflate. Hør isfjellenes knitring og rumling som lager ekko fra ene enden av fjorden til den andre. Du kan velge mellom flere forskjellige aktiviteter som gir deg utsikt over fjorden. En kort spasertur gjennom byen og gjennom et nettverk av stier, tar deg til kysten av fjorden. Du kan også dra på båttur for å se isen og forhåpentligvis hval. Eller du kan se fjorden ovenfra i et helikopter.

Dag 4-5
1uummannaq-panorama-1.jpg
Bilde: Chelsea Claus Bilde

Vi krysser Davisstredet


Sted: Til sjøs

Vi krysser Davisstredet, som er en nordlig arm av Labradorhavet. Dette stredet fikk navnet sitt fra den engelske eventyreren John Davis, som ledet tre ekspedisjoner i området mellom 1585 og 1587. Han så etter en rute gjennom Nordvestpassasjen og oppdaget Hudsonstredet. Davis var den første som trakk oppmerksomheten mot mulighetene for seljakt og hvalfangst i Davisstredet, og som viste at Newfoundlands torskefiske pågikk så langt nord.

Dag 6
Baffin_Bay_shutterstock_97876934.jpg
Bilde: City Escapes Nature Photo Bilde

En av Canadas ekte juveler i nord


Sted: Pond Inlet, Baffinøya

Eventyreren Sir John Ross ga Pond Inlet navnet "John Pond" i 1818, etter en kjent britisk astronom. I dag er stedet, som heter 'Mittimatalik' på Inuktitut, et tradisjonelt inuittsamfunn plassert på nordtuppen av Baffinøya, nær den østre inngangen til Nordvestpassasjen. Pond Inlet er omkranset av fjellkjeder med flere dusin isbreer, vakre fjorder, isgrotter og flytende isfjell. Når vi ankommer, seiler vi gjennom en vakker kanal med fjelltopper og isbreer på begge sider, som hører til Baffinøya og Bylot-øyene. På disse lengdegradene er havoverflaten frosset mesteparten av året, den åpner seg bare så vidt i juli. Det er her du kan begynne å være på utkikk etter høyarktisk dyreliv, som isbjørn. Pond Inlet er også et sted hvor du kan se store grupper med narhval, som utgjør startskuddet på vår arktiske safari. Når du kommer i land her kan du se at livet i et samfunn høyt i det kanadiske Arktis kan ligne på det du har sett på Grønland. Pond Inlet har et lite turistsenter hvor en kulturopptreden fra lokalbefolkningen er høydepunktet. På kvelden seiler vi videre inn i det spektakulære arktiske landskapet i Eclipse-sundet.

Dag 7
Devon-Island,-Canada_@Albert-Knapp_Alamy-Stock-Photo_3.4MB.jpg
Bilde: Albert Knapp Alamy Bilde

Forlatte bosetninger og møter med ville dyr


Sted: Landcastersundet og Devonøya

Devonøya er verdens største ubebodde øy (Antarktis regnes som et kontinent, ikke en øy). På sørkysten av Devonøya ligger Dundas Havn, en forlatt landsby med en gammel Royal Canadian Mounted Police-camp og flere arkeologiske utgravninger. Bli med i land for å se ruinene av noen av bygningene her og et imponerende Thule-bosted. Thule-folket var stamfedrene til Inuittene. Lenger vest ligger Crocker´s Bay, en stor fjord med to tidevannsisbreer ved åpningen av bukta. Området har et rikt dyreliv, og som for enhver ekspedisjon i Arktis er møter med ville dyr en del av opplevelsen også for oss. Vi kan møte på flere typer dyr, som sel, hvalross og narhval. Isbjørn blir ofte sett i dette området og tundraen rundt kystlinjen her gir gode levevilkår for polarharer og moskusokser. Dette er et perfekt sted for små båtturer hvor du kan se dyrelivet i havet og komme tett på isbreene.

Dag 8
Polar_Bear_shutterstock_21095542.jpg
Bilde: Thomas Barrat Bilde

Spennende steder for historieinteresserte


Sted: Beechy Island og Radstock Bay

Første stopp er Radstock Bay. Her dominerer det slående landemerket Caswell Tower, som er en fremtredende steinformasjon som stiger opp av havet. Kystlinjen rundt Caswell Tower har små, fine turområder som leder til et før-historisk Inuittbosted. En tur opp til toppen av Caswell Tower kan være utfordrende, men her vil du bli belønnet med en vakker utsikt. På toppen finner du også en liten forskningsstasjon som brukes til isbjørnforskning i sesongen. Neste stopp er Beechy Island, som er nært knyttet til ekspedisjonshistorien om Nordvestpassasjen. Den mest kjente ekspedisjonen er den britiske ekspedisjonen ledet av Sir John Franklin. To skip seilte inn i passasjen i 1845, men ingen av skipene eller de 129 medlemmene av ekspedisjonen ble noen gang sett igjen. Man vet at Franklin-ekspedisjonen overvintret på Beechy Island mellom 1845 og 1846. Tre graver på kysten er bevis på det tragiske utfallet for ekspedisjonsmedlemmene. Når du går i land kan du se gravene og restene av Northumberland House, som ble bygget av redningsfolkene som søkte etter Franklin og hans menn. Den øde plasseringen til gravene og ruinene etter Northumberland House gir en uhyggelig påminnelse om de utfordringene ekspedisjonene så langt nord møtte på i denne ekstreme villmarken.

Dag 9
FortRoss_Nunavut,-Canada_@All-Canada-Photos-Alamy-Stock-Photo_1.1MB.jpg
Bilde: All Canada Photos / Alamy Stock Photo Bilde

Sterke strømninger og isfjell


Sted: Fort Ross og Bellotsundet

Bellotsundet er en smal passasje som fungerer som transportkanal fra Prince Regent-innløpet til Peelsundet og Franklin-bukta. Sør i kanalen finner du Boothia-skjærgården – det nordligste punktet på Nord-Amerikas fastland. Sundet er omtrent 2 km bredt og har sterke strømninger som kan trekke opp til 15 km/t. Is i vannet kan gjøre det enda vanskeligere å navigere her. Som et resultat av dette, er kapteinen vår nødt til å ta flere godt overveide avgjørelser for å unngå de sterkeste vannstrømningene når vi seiler gjennom dette området. Det er imidlertid ingen grunn til bekymring, MS Fram ble spesielt konstruert som et ekspedisjonsfartøy og kapteinen og mannskapet har lang erfaring med seilaser i utfordrende farvann. I den østre enden av kanalen ligger historiske Fort Ross, en handelspost etablert av Hudson's Bay Company i 1937. Det er fortsatt to små hytter på land som blir vedlikeholdt av den kanadiske kystvakten og periodevis blir benyttet av de lokale inuittene når de er på jaktturer. Etter å ha utforsket Fort Ross skal vi forsøke å reise gjennom det smale Bellotsundet. Dette er sundet hvor vannet fra Stillehavet og Atlanterhavet møtes, og etter at vi har krysset denne passasjen forlater vi derfor Atlanterhavet og seiler inn i Stillehavet. Vi fortsetter å se etter dyreliv. Husk at jo flere øyne som holder utkikk, jo større er sjansen for å se isbjørn, som ofte sees i dette området.

Dag 10
Polar_Bear_shutterstock_21095542.jpg
Bilde: Thomas Barrat Bilde

Vi seiler i Conningham Bay


Sted: Til sjøs

Etter en trygg utfart fra Bellotsundet skal vi krysse Victoriasundet før vi ankommer Conningham Bay. Vi reiser ut i småbåtene våre for å utforske. Forhåpentligvis ser vi villdyr i denne grunne, brede bukta som er et populært sted for for Belugahval og isbjørn.

Dag 11
Musk_ox_shutterstock_368246852.jpg
Bilde: Ondrej Prosicky Bilde

James Ross-sundet


Sted: Til sjøs

Nyt dagen mens vi navigerer gjennom det 180 km lange og 50-65 km brede James Ross-sundet. Det fikk navnet sitt etter polfareren James Clark Ross, og Roald Amundsen seilte også her på sin Gjøa-ekspedisjon. Sundet løper mellom King William Island og Boothia-skjærgården, og her kan vi noen ganger, avhengig av været, gå i land for fotturer eller småbåtturer.

Dag 12
Canada_Goose_shutterstock_90879674.jpg
Bilde: Michael G. Mill Bilde

Hjertet av Nordvestpassasjen


Sted: Gjøa Havn

Gjøa Havn er et populært reisemål for de som er interessert i arktisk historie. Navnet hedrer Roald Amundsen, som overvintret her på sin Gjøa-ekspedisjon. Han kalte stedet for 'den fineste lille havna i verden.' Amundsen og hans menn oppholdt seg i Gjøa Havn i to år, mens de var opptatt med å samle inn forskningsdata. Da Amundsen ankom var det ingen europeisk bosetning her, men han var i kontakt med de lokale inuittene og lærte hvordan han kunne overleve i polarområdene. De lokale inuittene, Netsilik-inuittene, er direkte etterkommere av Thule-folket og har bodd i området i over tusen år. John Ross-ekspedisjonen mellom 1829 og 1833 besøkte denne regionen, og den uheldige John Franklin-ekspedisjonen i 1845 forsvant i nærheten. Det er ikke rart Gjøa Havn ofte blir besøkt av historieinteresserte. I dag er bosetningen kjent for et spennende kunst- og håndverksmiljø. Gjøa Havn huser også fantastiske kulturelle arenaer, inkludert Heritage Centre, Hamlet Centre og Northwest Passage Territorial Trail. I de varmere månedene, når tundraen er dekket av blomster og havet er åpent, har mengder med arktiske fugler reder i nærheten, inkludert lom, gjess, ender, terner, snøspurv og snøugle, for å nevne noen. En flokk moskusokser bor også på øya, og det finnes noe rein. Når vi ankommer blir vi tatt varmt i mot, i 'den fineste lille havna i verden'.

Dag 13
Caribou_Gros_Morne_National_Park_shutterstock_461413561.jpg
Bilde: Paul Reeves Photography Bilde

“Et bra fiskested”


Sted: Cambridge Bay, Victoria Island

Bosetningen i Cambridge Bay ligger på sørøstkysten av Victoria Island. På Inuinnaqtun kalles det 'Iqauktuuttiaq', som betyr 'bra fiskested.' Stedet ligger i nærheten av Ekallukelven som er berømt for gigantiske røyer. Området er fylt av arkeologisk historie og velsignet med massevis av fisk, sel, gjess, moskusokse og rein. Det finnes arkeologiske steder over hele øya, og de beviser at urfolket har bodd i denne delen av den kanadisk-arktiske skjærgården kontinuerlig gjennom fire tusen år. Roald Amundsen besøkte Cambridge Bay i 1905, og i 1918 tok han den samme ruten tilbake fra vest til øst med skipet Maud. Hudson Bay Company kjøpte fartøyet som et transportskip til pelshandel, og det ankom Cambridge Bay i 1921. Maud ble i årevis brukt til pelshandel før skipet sank i havnen. Det eksponerte skroget har vært et landemerke i Cambridge Bay i 80 år. I disse dager prøver man å få Maud flytedyktig igjen, for å kunne returnere henne til Norge. I Cambridge Bay avslutter vi ekspedisjonen. Når du mønstrer av MS Fram på morgenkvisten, tar vi deg med til flyplassen, hvor du flyr til Montreal, etterfulgt av transport til hotellet ditt.

Dag 14
Montreal_shutterstock_114914128.jpg
Bilde: Vlad G / shutterstock Bilde

En UNESCO-by


Sted: Montréal, Canada

Fly direkte hjem herfra, eller forleng ferien din med noen ekstra dager hvor du kan utforske Montréal. Denne byen er en stor kontrast til stedene du nettopp har besøkt på ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen, og er en flott avslutning på reisen din. Se de vakre fasadene fra 1700-tallet i gamlebyen og ta deg en spasertur langs Canal de Lanchine. Her kan du også titte i små nisjebutikker i sentrum eller nyte et spennende måltid på en av restaurantene. Maten her er noe av den mest spennende maten i Nord-Amerika, mest kjent er de for sin arktiske røye og kampouraska-lam. Ikke glem å smake på ’Poutine’: Pommes frites dekket i ost og saus. Montréal byr også på uimotståelige bakerier, engelske puber, jødiske delikatesser og bugnende matmarkeder.

12. September 2018

Sted Montréal, Canada
Om bord Forleng din reise

Fly og hotell

På alle våre reiser kan du forlenge oppholdet ditt enten før eller etter Hurtigrutereisen. Alle hotellene er spesielt valgt ut for å tilby deg den beste og mest sentrale beliggenheten. Vi hjelper deg gjerne med bestilling av fly, transport og hotell. Mandag - Fredag: 08:00-18:00 Lørdag: 10:00-14:00. Telefon: 81003030