Norskekysten og Svalbard - Svalbard rundt og Nordkapp

Denne ekspedisjonen tar deg rundt den vakre øya Spitsbergen på Svalbard. Vi besøker også Bjørnøya, krysser Barentshavet til Europas nordligste punkt, og avslutter reisen med et besøk på Sommarøy – et uberørt, arktisk paradis.

 • Se naturfenomener som Edgeøya og Kvitøya
 • Kryss 80º N, kun 600 nautiske mil fra den geografiske Nordpolen
 • Mulighet for å se isbjørn
 • Bli med rundt Spitsbergen, Svalbards største øy
Reisen dag for dag

Reiseplan

Ekspedisjonene våre går til steder der elementene rår. Sikkerhet er viktig, derfor kan vær-, vind-, sjø- og isforhold endre reiseruten. Kapteinen bestemmer den endelige reiseruten underveis ut i fra forholdene. Derfor er hver eneste ekspedisjon med Hurtigruten unik, og beskrivelsen på denne siden er kun en indikasjon på hva du kan oppleve.

Utreise 17. august 2019

Avreisehavn Oslo/Longyearbyen
Oversikt

Lange arktiske dager

På denne tiden av året er det 19 timer med dagslys på Svalbard, så vi har god tid til å få mest mulig ut av det arktiske eventyret vårt. Når sola endelig gir seg for dagen, får vi oppleve en helt spektakulær solnedgang. Vi tar deg med godt over 80°N, kun 600 nautiske mil fra Nordpolen.

Denne ekspedisjonen starter i Longyearbyen, et førsteklasses reisemål for eventyrlystne. Selv om den mektige villmarken i stor grad dominerer livet her, er det et unikt og sammensveiset samfunn med et rikt kulturliv.

Uberørt villmark

Underveis utforsker vi en av de siste, nærmest uberørte, villmarkene i Europa. Du vil få se noen av Spitsbergens mest spektakulære fjorder, og skue ut over øyas østkyst med hundrevis av isbreer og fjell. Er vi heldige, møter vi på sel og hvalross underveis. Der det er is, er det også store sjanser for at vi ser isbjørn!

Flere isbjørner enn mennesker

Øygruppen Svalbard huser ca. 2500 mennesker og 3000 isbjørner. Disse store pattedyrene bruker drivisen for å komme seg rundt, og vandrer overalt for å finne mat. En sjelden gang skylles en død hval eller hvalross opp på land. Det tiltrekker seg villmarkens dyreliv, også isbjørnen. Vi forventer å få se isbjørn underveis på reisen vår, men som med alt i naturen, er det ingen garantier. Forekomst av isbjørn påvirker hvor vi går i land og hvilke aktiviteter vi arrangerer.

Etter vi har seilt rundt Svalbard, seiler vi videre mot Bjørnøya. Den ligger halvveis mellom Svalbard og Nordkapp, og vi satser på å gå i land her.

Enden på kontinentet

Vi skal også i land i Skarsvåg. Nordkapp, Europas nordligste punkt, har alltid vært et attraktivt reisemål for eventyrere. Nyt utsikten fra toppen av den 307 meter høye klippen som markerer slutten på kontinentet.

Det sjarmerende fiskeværet Sommarøy er reisens siste stopp før vi vender baugen mot Tromsø.

Dag 1
Day 10_Oslo_shutterstock_Morten Normann Almeland.jpg
Bilde: Morten Normann Almeland / Shutterstock Bilde

En moderne by i arktisk villmark

Oslo/Longyearbyen

Ditt arktiske eventyr starter med en flytur fra Oslo. Før du drar bør du utforske byen litt nærmere. Hovedstaden ligger flott til mellom skog og fjord, og byr på en rekke attraksjoner. Hvis du ikke har vært her før, legg merke til en del interessant arkitektur, besøk en av byens mange koselige kafeer, førsteklasses restauranter og sjekk ut noen av byens mange butikker.

Fra Norges hovedstad går turen videre med fly til Longyearbyen. Denne øde byen ligger på grensen til den arktiske tundraen, men har allikevel en rekke kulturtilbud å by på. Du blir kjørt til hotellet hvor du tilbringer første natten. 

Dag 2
Day 2Longyearbyen_Natalia_Davidovich_shutterstock.jpg
Bilde: Natalia Davidovich / shutterstock Bilde

En moderne by i arktisk villmark

Longyearbyen

Etter en god natts søvn, tar vi deg med på en spennende utflukt etterfulgt av lunsj og en runde rundt i Longyearbyen. Det arktiske klimaet påvirker livet her, men byen er overraskende moderne med kunstgallerier, puber, restauranter, butikker og et lite shoppingsenter. Det sies at Longyearbyen er motgiften mot dagens travle byliv, og har blitt et attraktivt reisemål for de som søker unike opplevelser. Byen har også en rik historie, med rester etter de første kullgruvene. Utflukten avsluttes ved bryggen der MS Spitsbergen venter på deg. 

Dag 3-5
Kongsfjorden-Spitsbergen-12-2_Day-3-5.jpg
Fottur langs Magdalenefjorden, Svalbard
Fottur langs Magdalenefjorden, Svalbard Bilde: Dominic Barrington Bilde
Utflukt til Monacobreen, Svalbard
Utflukt til Monacobreen, Svalbard Bilde: Nina Helland Bilde

Mektige isbreer, dype fjorder og fantastiske fjell

Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark

Vi seiler til Kongsfjorden, regnet som en av de vakreste fjordområdene på Spitsbergen. Store, dramatiske fjell og mektige isbreer rammer inn fjorden. Vi planlegger også å seile til Ny-Ålesund, en tidligere gruveby med fargerik arkitektur. I dag er byen et internasjonalt forskningssenter.

Når vi seiler mot nordvest, kommer vi til Krossfjorden og Mitrahalvøya. Her kan du oppleve vakker fjellflora, fugleklipper, ruiner fra hvalfangstperioden, og ganske ofte får vi også gleden av å se svalbardrein.

I Spitsbergens nordvestlige hjørne finnes det store gravfelt, en rekke spekkovner og andre kulturskatter som stammer fra de første menneskene på Svalbard.

Vi seiler videre inn i Magdalenefjorden. Hvis forholdene tillater det, forsøker vi å gå i land og ta oss en gåtur. De modige kan ta seg en svømmetur i det mildt sagt forfriskende arktiske havet, eller våge seg opp til toppen av Ytre Norskøya, 151 meter over havet. Vi seiler også forbi den enorme Monacobreen i vakre Liefdefjorden.

Dag 6-10
Polarbear © ADOBE STOCKVACLAV_2500x1250.jpg.jpg
Bilde: Adobe Stock Vaclav Bilde
Hvalrosser på Kvitøya, Svalbard
Hvalrosser på Kvitøya, Svalbard Bilde: Stefan Dall Bilde
Isbre på Alkefjellet, Svalbard
Isbre på Alkefjellet, Svalbard Bilde
Høydepunkt

Ekstreme forhold og vakker natur

Øst-Svalbard naturreservat og Sør-Spitsbergen nasjonalpark

Av alle områder på Svalbard, er det øyene på Øst-Svalbard som har den største isbjørnbestanden. Vi har derfor stor tro på at vi får se den hvite bjørnen på denne delen av turen!

Vi håper å seile forbi Isflakbukta og Phippsøya på vei til Sorgfjorden, som grenser til naturreservatet på Nordøst-Spitsbergen. Sorgfjorden har et fantastisk dyreliv, og det var også her det berømte slaget mellom hvaljegerne fant sted på slutten av 1600-tallet.

Kvitøya er den østligste øya på Svalbard, og 98 % av øya er dekket av is, derav navnet. Vi går i land på vestsiden, hvor restene av Andrées Nordpolekspedisjon ble funnet i 1930. Ekspedisjonen var et mislykket forsøk på å fly over Nordpolen i en luftballong kalt Ørnen.

Edgeøya er den tredje største øya på Svalbard. Her er det lite is, i motsetning til resten av øyene på Spitsbergen. Kapp Lee er et fantastisk sted for å se og lære om menneskelig aktivitet og kulturarv på Svalbard opp gjennom historien.

Er vi heldige, får vi se noen sjødyr på vei til Sørkapp. Om vinteren er mesteparten av Storfjorden fryst, noe som gjør den perfekt for isbjørn. Vi fortsetter til Hornsund, den sørligste spissen av Spitsbergen. Landskapet og geologien i Hornsund er spennende fordi det varierer veldig, på relativt korte avstander. Når isen presses ut i fjorden, tiltrekkes isbjørnen som ser sitt snitt til å få tak i mat.

2_Bjornoya_Skjelmerud_Meg_Skjelmerud-2.jpg
Bilde: Meg Skjelmerud Bilde

Midt på havet

Bjørnøya

Bjørnøya er den sørligste øya på Svalbard, med kun ni fastboende. Om forholdene ligger til rette for det, går vi i land her. Øya er et isolert sted, midt i Arktis, kjent for å ha den største bestanddelen av sjøfugl på den nordlige halvkule. Det er her det kalde vannet fra Arktis møter den varme Golfstrømmen. Når disse vannmassene kolliderer, presses næringsrikt vann opp til overflaten, og dekker et deilig middagsbord for de 126 forskjellige fugleartene som finnes i området. 

Dag 12
1Nordkapp-2IMG_4668_Topaz.jpg
Bilde: Filip Hoel Bilde

Europas nordligste punkt

Skarsvåg

Et par timer før vi ankommer Skarsvåg, seiler vi forbi det spektakulære Nordkapplatået. Her får du en fantastisk utsikt over det berømte landemerket. Skarsvåg er en liten landsby, som ligger nord på Magerøya. Det hevdes at den er verdens nordligste fiskerlandsby. Bli med på utflukt til Nordkapp, og opplev følelsen av å stå på verdens ende. Her finnes det et kombinert museums- og restaurantlokale hvor du kan lære mer om de historiske ekspedisjonene til Nordkapp. En panoramafilm tar deg gjennom de fire årstidene og viser det vakre landskapet i all sin prakt.

Dag 13
Flickr_Sommarøy_©Harald-Groven_CC-BY-SA-2_2500x1250px.jpg
Bilde: Harald Groven Bilde

Mannens hjørne

Sommarøy

Sommarøy er en øygruppe med hvite sandstrender og er en livlig fiskerlandsby. Her finnes et par små butikker hvor du kan kjøpe kunsthåndverk og dagligvarer. I den lokale butikken finner du «Kaillkråa» (mannens hjørne), hvor mennene setter seg ned for en hvil mens kvinnene tar seg av shoppingen. Ettersom shopping fort kan bli en tidkrevende affære, har de lokale mannfolka fått egne kroker til kaffekoppene sine. Vi går i land her, og tilbyr et utvalg av utflukter til fots og til sjøs med kajakk. 

Dag 14
Tromso_P7205773.jpg

Siste stopp

Tromsø

Tromsø er på en måte inngangsporten til Arktis, og er et naturlig startsted for polarekspedisjoner. Da polarforskeren Roald Amundsen skulle rekruttere mannskap til sine berømte ekspedisjoner, dro han til nettopp Tromsø. Det var her han fant de med mest navigasjonserfaring fra farvannene i nord, og som visste hvordan de skulle overleve med minimale midler i Arktis. I dag er Tromsø også hjem for polaroperasjonseksperter og akademikere som forsker på global oppvarming i Arktis. Tromsø er siste stopp på reisen. Husk å ta deg tid til å utforske byen før du flyr hjem. 

Ankomst 29. august 2019

Sted Tromsø
Oversikt

INKLUDERT :

 • Ekspedisjon med Hurtigruten i valgt lugarkategori inkludert helpensjon
 • All transport i Longyearbyen, inkludert utflukten før seilasen
 • Vind- og vanntett jakke
 • Ilandstigninger med småbåter og aktiviteter om bord og på land
 • Profesjonelt ekspedisjonsteam som holder forelesninger, samt blir med på utflukter og aktiviteter
 • Gratis kaffe og te

IKKE INKLUDERT:

 • Internasjonale flyreiser
 • Reise- og avbestillingsforsikringer
 • Bagasjeservice
 • Valgfri tips
Om bord Opplevelser Kontakt oss

Kontakt oss

Kontakt oss gjerne om du trenger hjelp til bestillingen, eller om du vil bestille tur/retur fly , samt transfer til og fra flyplassen.