Et fotavtrykk vi er stolte av

I flere tiår har kapteinene våre, besetningen, ekspedisjonsteamene og returnerende gjester sett hvordan klimaendringer har påvirket de sårbare polarområdene. På grunn av dette har bærekraft blitt en viktig del av hvem vi er og hva vi gjør.

Oppdag Hurtigruten Expeditions bærekraftsforpliktelse

Møt Karin og Tudor i ekspedisjonsteamet vårt og få vite mer om hvordan vi setter miljøet i sentrum for alt vi gjør.

Få tips fra oss!

Klikk på bildene for å se noen av våre bærekraftstiltak, og få tips til hvordan du kan hjelpe til.

Få tips fra oss!

Klikk på bildene for å se noen av våre bærekraftstiltak, og få tips til hvordan du kan hjelpe til.

Utdanning, forskning og vitenskapsprogrammer

Matsvinn

Lokalsamfunn

Hybridteknologi og innovasjon

Vi forbyr engangsplast

Omsorg for dyre- og plantelivet

Strandrydding

Utdanning, forskning og vitenskapsprogrammer

Vi sprer bevisstgjøring – og skaper ambassadører 

Vi ønsker å skape en bedre forståelse for områdene vi utforsker, og mulighetene og utfordringene de har. Derfor prøver vi å skape ambassadører for hver destinasjon på alle ekspedisjonscruisene våre, og gjestene får hjelp av våre svært dyktige og erfarne ekspedisjonsteam. De er eksperter innen alt fra biologi og overlevelse i polarområdene til nordlys og bærekraft, og underholder gjestene med foredrag og diskusjoner om lokale kulturer, dyre- og planteliv, natur og forurensing – som plast og hvordan den påvirker havet. 

Hurtigruten Expeditions vitenskapsprogram 

Med vitenskapsprogrammet gjør vi opplevelsen enda bedre for gjestene våre ved å samarbeide med globale vitenskapsinstitutter og gi dem sjansen til å delta i vitenskapsprogrammer. Vi har slått oss sammen med verdensledende institutter for å hjelpe dem i deres pågående vitenskapsstudier, og til gjengjeld deler de sine kunnskaper og erfaringer med gjestene våre. Vi har flere vitenskapsprogrammer på ekspedisjonscruisene våre, og i løpet av de siste tre årene har dette gitt oss et solid grunnlag for kjernen i vitenskapsprogrammet vårt. 

Gjestene våre kan bidra til å fremme vitenskap på flere ulike vitenskapsprogrammer, som fugleobservasjoner, sjøfuglundersøkelser, overvåking/observering av havpattedyr, studier om snøalger, et leopardsel-prosjekt, flere hvalforskningsstudier og observeringsstudier, skyobservasjoner, studier om planteplankton, identifisering av plastkilder og krillovervåking. Dette gjør vi i samarbeid med IAATO, AECO, Polar Citizen Science Collective, ASI, NASA, Polar Tag, NIVA, UNIS og flere andre institutter og universiteter.  

Se en film om vitenskapsprogrammet vårt her

HVA KAN DU GJØRE?  

 1. Spre kunnskapen! Når du vet mer selv, kan du hjelpe andre med å forstå hvor viktige og verdifulle naturressursene våre er. 
 2. Ikke kast kjemikalier i skipsleier. Velg giftfrie kjemikalier hjemme og på kontoret. 
 3. Plant et tre. Trær produserer oksygen. De hjelper til med å spare energi, renske luften og motvirke klimaendringer. 
Vitenskapssenter - MS Roald Amundsen
Bilde: Agurtxane Concellon

Matsvinn

Matinnkjøp og serviceovervåking

Når du serverer over fire millioner måltider i året, vil selv en liten reduksjon i matsvinn utgjøre en stor forskjell. Men for oss er ikke en liten reduksjon nok. Derfor har vi lovet å redusere matsvinn med opptil 30 prosent i løpet av utgangen av 2021. Vi har innført digital registrering og en måleordning i sanntid for alle steg i matproduksjonen vår for å hente inn data vi trenger for å minimere svinn. De tidlige resultatene viser at vi kan forvente en reduksjon på mer enn 30 prosent.

Vi gjør matsystemene våre mer bærekraftige

Vi har også startet et samarbeid med EAT Foundation, en svenskbasert ideell organisasjon som jobber med å gjøre matkjeden mer bærekraftig og rettferdig for både mennesker og planeten vår. Målet med samarbeidet er å utforske ytterligere tiltak for å gjøre matsystemene våre mer bærekraftige og å utvide mattilbudet om bord.

Matsporing

Det vi tar ut av vannet, er like viktig som det vi hiver ut i det. Vi har selvfølgelig fortsatt et forbud mot sjømat som fanges på ikke-bærekraftige måter, og vi krever sertifisering fra tredjeparter for all fisk vi kjøper (MSC, ASC eller tilsvarende).

HVA KAN DU GJØRE?

 1. Ikke kjøp mer enn du trenger, og hold oversikt over det du kjøper og bruker. Vi foreslår å ta en «shelfie» – et bilde av kjøleskapet og matskapene dine slik at du husker hva du har.
 2. Sjekk holdbarhetsdatoen på ferskvarer når du kjøper dem. Det er disse datoene du må være obs på heller enn best før-datoene. 
 3. Kjøp kun det du kan bruke før det går ut på dato.
Fredheim - MS Fridtjof Nansen
Bilde: Agurtxane Concellon

Lokalsamfunn

Forbedring av lokalsamfunn og -kultur

Vi har respekt for og støtter verdiene, kulturen og tradisjonene i lokalsamfunnene, og samarbeider tett med folkene som gjør en fantastisk innsats for å ønske gjestene våre velkomne, uansett hvilket sted vi besøker. Ved å handle lokalt og benytte oss av tjenester som mat og utflukter fra lokale leverandører, bidrar vi til levebrødet og velferden til folket som bor i disse lokale kystsamfunnene.

Kampen mot masseturisme

En viktig del av ekspedisjonene med Hurtigruten er å utforske noen av de mest spektakulære villmarksområdene i verden, og å besøke kulturene der. Dette gjør at vi må handle med respekt og sensitivitet. Vi leder an ved å forhindre nedbryting forårsaket av masseturisme, å vise respekt for lokalsamfunnene og å tilby opplevelser der det eneste sporet vi etterlater oss er det positive inntrykket som utforskerne våre sitter igjen med.

HVA KAN DU GJØRE?

 1. Den beste måten å støtte lokale bedrifter på, er å bruke penger hos dem. 
 2. Fortell venner og familie om de lokale bedriftene du liker best. 
 3. Følg og støtt lokale bedrifter på sosiale medier og legg igjen positive omtaler.
Grønland – Inuittenes land
Bilde: Andrea Klaussner

Hybridteknologi og innovasjon

Vitenskap, innovasjon og teknologi

Når vi nå går inn i en ny epoke med reiser basert på bærekraft, setter vi en ny og høyere standard for bransjen i sin helhet. Målet vårt er at driften av skipene skal være helt utslippsfritt.

Kampen mot klimaendringer ved hjelp av innovasjon

Ved å introdusere verdens første hybriddrevne cruiseskip, har vi tatt et skritt i riktig retning som vi håper hele bransjen vil følge. Vi tester også drift av skip med grønt biodrivstoff laget av organisk avfall. Det finnes mer enn 300 cruiseskip i verden, og de daglige utslippene fra bare ett av dem kan tilsvare én million biler hvis de går på forurensende tungolje. Dette må endre seg.

MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen

De revolusjonære hybriddrevne skipene våre er oppkalt etter legender fra polarutforskingens gullalder, og er fanebærere for hva som kommer til å bli verdens grønneste ekspedisjonsflåte. De er utstyrt med store batteripakker, som reduserer utslipp betydelig, og har også banebrytende grønn teknologi med innovative miljøløsninger så vel som forbedret skrog- og baugdesign.

Se en film om teknologien vi bruker her

Ta en guidet omvisning av skipene våre her 

Forbud mot forurensende tungolje

Siden skipsfartsbransjen er avhengig av tungolje (HFO), bidrar den enormt til utslipp av drivhusgasser, spesielt SOx, NOx og CO2. Andre forurensende stoffer, som partikulært materiale og sot, bidrar også til global oppvarming i Arktis og fører til miljøskader på andre måter. Vi sluttet å bruke forurensende tungolje for over ti år siden, og oppmuntrer resten av bransjen til å gjøre det samme. Sammen med ledende miljøpartnere som Clean Arctic Alliance og European Climate Foundation, går vi i spissen for #HFOFreeArctic-kampenjen – en kampanje for å forby bruk av HFO i arktiske havområder.

HVA KAN DU GJØRE?

 1. Kjør mindre – sykle og gå mer.
 2. Bruk langvarige, energieffektive lyspærer som hjelper til med å redusere drivhusgassutslipp. Det hjelper også å slå av lyset når du forlater rommet.
 3. Reduksjon, gjenbruk og resirkulering. Følg disse tre begrepene for å bevare naturressurser og plass på søppelfyllinger.
MS Roald Amundsen - Antarktis
Bilde: Dan & Zora Avila

Vi forbyr engangsplast

Hvert minutt havner 15 tonn med plastavfall i havet. Hvis trenden fortsetter, kan dette tallet doble seg i løpet av de neste ti årene, og innen 2050 vil det være mer plast i havet enn fisk.

Vi har hatt fokus på å redusere plastforurensing i årevis

Vi var de første blant de store reiseselskapene som fjernet all bruk av engangsplast på skipene, restaurantene og hotellene våre. I tillegg forbedrer vi stadig måten vi reduserer, resirkulerer og håndterer avfallet vårt på, og vi deler alt vi har lært underveis. Vi har fjernet eller byttet ut plastsugerør, og vi har sluttet å bruke rørepinner, plastkopper pakket inn i plast, plastbestikk, plastposer, plastlokk på kaffekopper, plasttannpirkere, plastforklær, engangspakker med smør og alle andre typer engangsplast som våre 500 000 gjester og 2500 ansatte vanligvis ville ha brukt hver dag.

Vi har fjernet eller byttet ut plastemballasje med miljøvennlige alternativer av papir, metall eller andre nedbrytbare og bærekraftige materialer. Det viktigste er at dette har ført til en enorm reduksjon av engangsprodukter.

Dessverre avhenger løsningen på plastkrisen av mer enn bare ett selskap. Vi deler erfaringene vi har fått fra plastreduksjonsprogrammet og snakker med gjester, samarbeidspartnere, konkurrenter, lokalsamfunn, myndigheter og alle andre som vil være med i kampen mot plast. Vi har også innført strengere krav om bærekraft for leverandørene våre, og ber dem om å redusere eller slutte med bruk av engangsplast.

HVA KAN DU GJØRE?

 1. Slutt å bruke plastposer. Ta med egne poser til butikken som du kan bruke på nytt.
 2. Ikke bruk sugerør. Ikke bruk dem med mindre du har medisinske grunner til å gjøre det, og selv da kan du bruke papirsugerør. Når du først er i gang, kan du også slutte å bruke kopper og tallerkener av plast.
 3. Ikke bruk plastflasker. Invester i en vannflaske som kan brukes igjen og igjen.
Unødvendig engangsplastikk byttes ut
Bilde: Ole Martin Wold

Vi respekterer og beskytter dyre- og plantelivet

Utforsking av noen av de mest spektakulære villmarksområdene i verden – og å observere det unike dyre- og plantelivet der – er en viktig del av alle reiser med Hurtigruten. Dette forplikter oss til å utforske på måter som ikke har en stor påvirkning. Vi observerer det ville dyre- og fuglelivet på avstand, slik at vi ikke endrer den naturlige atferden deres, og vi har stor respekt for velferden og habitatene deres. Underveis på alle reisene – og før hver landing – får gjestene en innføring og informasjon om lokale retningslinjer relatert til dyre- og plantelivet.

Medlemmene av ekspedisjonsteamet på Hurtigruten Expeditions plukkes ut og sertifiseres hvert år, slik at alle forberedelser, landinger og møter med naturen og dyre- og plantelivet skjer i tråd med våre strenge regler og retningslinjer, som overgår alle bransjestandarder.

Sammen er vi bedre

Det er viktig at vi forstår og hele tiden forbedrer kunnskapen vår om dyre- og plantelivet vi møter og de sårbare områdene de befinner seg i. Derfor er vi medlemmer av Artic Expedition Cruise Operators – AECO – en organisasjon som jobber for ansvarlig, miljøvennlig og trygg turisme i Arktis. Vi er også stolte medlemmer av International Association of Antarctic Tour Operators – IAATO – som kjemper for og promoterer trygge og miljøbevisste reiser til Antarktis. Et av hovedmålene til disse organisasjonene er å fremme offentlig bevissthet og omtanke rundt bevaring av miljøet generelt og lokale økosystemer.

HVA KAN DU GJØRE?

 1. Hvis du har en balkong eller hage, kan du plante lokalt tilhørende blomster, trær og busker. Dette gir insekter, fugler og ville dyr mat, ly og et sted hvor de trives.
 2. Vær en ambassadør for dyre- og plantelivet – det du sier betyr noe!
 3. Vær en informert forbruker. Velg produkter som ikke skader ville dyr eller habitatene deres.
Isbjørn - Svalbard
Bilde: Chase Dekker

Plast, forurensing og renere hav

Plastforurensning er den aller største trusselen mot havene våre. Innen 2050 kommer det til å være mer plastavfall i havet enn fisk, men vi er fast bestemte på å være en del av løsningen på dette problemet. Vi har jobbet i noen av verdens mest uberørte områder i over 125 år, så vi har selv sett hvordan forurensning, utslipp og søppel har hatt en direkte påvirkning på naturen, dyre- og plantelivet og lokalsamfunnene.  

Strandrydding der vi kan 

Den viktigste dagsoppgaven til besetningen og gjestene våre er å redusere eller forhindre avfall før det ender opp i havet. Men noen ganger må vi også gjøre litt førstehjelp. Hver dag tar ekspedisjonsteamene på Hurtigruten Expeditions gjestene med på utflukter og fotturer til spektakulære steder. Hver gang vi har en landing på en destinasjon, oppfordrer vi gjestene til å plukke opp søppel de finner. I tillegg arrangerer ekspedisjonsteamene på Hurtigruten Expeditions større strandryddinger på nøye utvalgte steder, og på grunn av dette har vi klart å fjerne flere tonn med søppel hvert år. 

Vi prøver å skape så mye bevisstgjøring rundt forurensing som vi kan. Vi deltar også i strategiske samarbeid, jobber med relevante organisasjoner og utfører undersøkelser og overvåking av havet i sanntid. Siden vi er verdens største cruiseselskap innenfor ekspedisjonsreiser og den største aktøren i både Arktis og Antarktis, har vi et ansvar for å gå foran med et godt eksempel og drive hele bransjen fremover. 

HVA KAN DU GJØRE?   

 1. Unngå plastemballasje. Kjøp såpestykker i stedet for flytende såpe. Unngå produkter med plastomslag og resirkuler så mye du kan. 
 2. En vaskepose er den mest effektive løsningen mot mikroplastforurensing fra klesvask. 
 3. Ikke kast søppel i naturen. Hele 73 prosent av strandsøppel verden rundt er av plast: sigarettfiltre, flasker, korker, matemballasje, handleposer og beholdere av polystyren. 
Strandrengjøring på Kap Bruun
Bilde: Stefan Dall