Når solen vender tilbake

Det har vært mørkt i fire måneder. Svalbard kommer til synet etter en lang, kald vinter. En isklar blåfarge maler landskapet. Et snev av rødt kan skimtes i horisonten. I dag er det 8. mars. Solen vender tilbake. Dagene er skal bli lysere og lengre. Om en måned fra nå av vil midnattssolen være tilbake. Det er på tide å komme seg ut!

En ettermiddag i den arktiske villmarken

Et stykke unna Longyearbyen, i Adventdalen, knitrer det fra peisen i en hytte. En gryterett av reinsdyr tilberedes. Det er kaldt ute, men varmt inne. Personalet som jobber på Camp Barentz, i den arktiske villmarken venter på deg. De er klare til servere deg varm mat, fortelle historier om oppdagerne som fant Spitsbergen i 1596, og lære deg alt du trenger å vite om kongen av Arktis: Isbjørnen.

Snøscooter-safari Tempelfjorden

Rett framfor deg: En vegg av blå is. Fjorden er kledd i et tykt lag med is, så du kan kjøre helt inntil med snøscooteren. Du beundrer Tunabreen i Tempelfjorden. Selene hviler på isen, men holder trygg avstand til isbjørnene og kan lett skli ned i vannet. Du passerer Villa Fredheim, som var Hilmar Nøis fangststasjon. Det er utrolig at folk kan overvintre i det tøffe arktiske klimaet. Du er her kun for et kort opphold, men denne turen vil gjøre et varig inntrykk på deg.

Snøscooter-safari Camp Barentz

Adventdalen åpner seg. Du kjører forbi de høye, hvite fjellene. Luften er kald og frisk. Du har aldri vært på snøscooter-tur før, men du liker det. Det er spennende å kjøre langt vekk fra Longyearbyen. Plutselig stanser gruppen. Motorene skrus av. Stillhet. Guiden peker til venstre. En flokk reinsdyr vandrer over den åpne sletta. Langt borte ser du leiren. Det er dit du skal – til Camp Barentz. Der vil du få høre historiene om de modige oppdagelsesfarerne som oppdaget Spitsbergen i 1956, og om utfordringene de taklet i forsøket på å overleve den arktiske vinteren: iskalde temperaturer, sykdom og isbjørn som klatret ned pipen. Ingen bjørner der i dag dog… Enn så lenge…

Tur til isgrotten

Lyset fra hodelykten din avdekker en glitrende, krystallaktig grotte. Veggene er frosne. For bare noen minutter siden var du på hotellet ditt og ventet på å bli plukket opp av den store, røde snøskuffen. Plutselig står du her, i en iskatedral, og fortsatt er du ikke kald. Det er varmt inne i grotten. Rolig, stille og magisk. Hvis de bare hadde en seng her…

Hundekjøring i Bolterdalen

Det var bråkete og hektisk, og folk løp rundt for å gjøre klar sledene. Men nå, her ute, hører du bare hundepotene som treffer den myke snøen. Du følger en frosset elv, svinger fram og tilbake inn i den lange Bolterdalen. Bratte fjell former dalen på begge sider. Sleden foran deg stopper. Scott Turnerbreen er framfor deg. Du setter deg ned ved siden av hundene. De ser på deg. Du ser på dem. I dag er en fantastisk dag – og den har så vidt begynt!