Matbloggeren Anders Husa tester maten ombord
Matblogger, restaurantkritiker og forfatter Anders Hausa er ombord MS Nordkapp for å prøve Hurtigrutens meny langs norskekysten.
En matbloggers betraktninger
Om bord MS Nordkapp sitter matblogger, skribent og restaurantanmelder Anders Husa. Han har akkurat gått om bord i Ålesund, klar for reisen nordover mot Tromsø. Allerede første dagen får han smake Norge på sitt beste. Om bord kommer Ole Christian Skogen fra Dybvik med fersk klippfisk, som utgjør deler av kveldens middag. Husas beskrivelser er nok til å få vann i munnen.
– En treretters meny med carpaccio av Gran Reserva klippfisk fra Dybvik penslet med olivenolje og persille, etterfulgt av et fantastisk mørt lammelår fra Hellesylt i Møre og Romsdal, og tilslørte bondepiker med epler fra Hardanger som søt avslutning.
Til en treretters middag er det minst like viktig med god drikke, og Husa går for vinpakken som hører til middagen.
– Et glass av Hurtigrutens egen hvitvin "José Maria da Fonseca" fra Portugal gir deg mye smak for pengene. Den er overraskende god! En frisk aroma av lime og med god syrebalanse. En litt kraftigere rødvin står fint til lammet og en Tokaji til slutt er akkurat passe søt, men ikke for skarp til desserten, forteller han.
Og dette er bare begynnelsen på reisen gjennom verdens beste matfat. Mellom Bergen og Kirkenes kan du smake lam fra Geiranger, kongekrabbe fra Barentshavet, ost og torsk fra Lofoten, reinsdyr fra Finnmark og epler fra Hardanger. Naturens eget spiskammer er fylt til randen med delikatesser!
Den kulinariske reisen fortsetter
Når Husa ankommer Trondheim dagen etter, går han for middag i á la carte-restauranten Kysten om bord. Kvelden byr på forrett, hovedrett og dessert, og et par flasker lokalt øl fra Mack og Lofotpils.
– Forrettene er aller best. Perfekt stekte kamskjell fra Frøya som er fløyelsmyke inni og med en god, sprø stekeskorpe, servert med blomkålpuré og små biter chorizo fra Stranda. Skiver med andebryst fra Gårdsand i Vestfold er om mulig enda bedre, liggende på en søtpotetpuré og akkompagnert av syltet sjalottløk. Det er godt balanserte smakskombinasjoner og kontraster i tekstur som gjør rettene interessante og velsmakende. Når man i tillegg vet at dyrene har hatt det godt, smaker det enda bedre!
Ferskere blir det ikke
Om bord på skipene våre kan du velge mellom treretters middager eller bugnende buffeter – alt basert på sesongens ferske råvarer. Mens du slapper av om bord, eller er ute på utflukter, er lokale fiskere ute og håver inn dagens fangst. For eksempel trives ishavsrøya i de dype, kalde vassdragene i Sigerfjord i Vesterålen. Når du setter deg ned ved middagsbordet senere på ettermiddagen, ligger den ferske ishavsrøya klar på tallerkenen din. Og mens vi seiler videre langs kysten, nærmer vi oss råvarene til neste måltid. Husa går ikke for ishavsrøya siste kvelden om bord, men blør nesten blått i det han får servert reisens siste middag.
– Kortreist mat understreker reiseopplevelsen, genererer lokale ringvirkninger og inspirerer til gode historier om stedene vi besøker. Gjestene våre opplever en autensitet få andre kan tilby. Les mer
En kongelig avslutning
I akvariet ligger nemlig krabben Oscar, som han har døpt den. En kongekrabbe Husa har sett seg ut dagen før. Igjen blir han imponert over kokkens ferdigheter, som har skjønt at kongekrabben – den har hovedrollen.
– For en fantastisk råvare dette er! De lange beina inneholder nesten kun kjøtt, og store mengder av det. Hurtigrutens kjøkken har valgt en meget enkel presentasjon av kongekrabben, som fremhever den søte og delikate smaken av krabbekjøttet. Vi får godt, nystekt brød, majones, aïoli og en soyasaus, i tillegg til en enkel salat med tyntskårede syltede grønnsaker. Sammen med saften fra en grillet sitron er dette alt du trenger, og det lar kongekrabben spille hovedrollen i sitt eget måltid – som seg hør og bør.
Etter et kongelig måltid seiler Husa videre til Svolvær, etterfulgt av en magisk kveld ute på dekk når skipet seiler inn i Trollfjorden. Dagen etter hopper han av i Tromsø, der det isblå havet og de hvite fjelltoppene speiler seg på hver sin side av skipet. Husas reise er over for denne gang, men kokken Eirik fortsetter å tilberede smakfulle retter til glede for nye matentusiaster om bord. Og han er ikke i tvil om at de lokale råvarene er en viktig del av reiseopplevelsen langs norskekysten.